Ενημερωτική εκδήλωση για πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Ενημερωτική εκδήλωση για τον κόσμο της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, με θέμα “Σακχαρώδης διαβήτης – Αρτηριακή υπέρταση – Δυσλιπιδαιμία – Παχυσαρκία: Βασικοί Παράγοντες Κινδύνου Καρδιαγγειακών Νοσημάτων – Πρόληψη και Αντιμετώπιση”, πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο στην Καλαμάτα, στο Elite City Resort.
Οργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ο καθηγητής Ιωάννης Κυριαζής, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου Αγγειακών Νοσημάτων (ΕΜΠαΚΑΝ), ανέφερε ότι η εταιρεία έρχεται 14 χρόνια στη Μεσσηνία με το συνέδριο που συγκεντρώνει πάνω από 500 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Για την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον σύγχρονο κόσμο, 42% των θανάτων των ανδρών και 51% του θανάτου των γυναικών αποδίδονται σε αυτά τα νοσήματα.

Διευκρίνισε ότι η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό είναι παράγοντες που δεν μπορούν να τροποποιηθούν ως αιτίες των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όμως, τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή δραστηριότητα με άσκηση, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.

Επεσήμανε ότι ένας άνθρωπος 60 χρονών υπέρβαρος, καπνιστής, με υπέρταση και διαβήτη έχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και σημείωσε πως η σωστή κι έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου αποτελεί την καλύτερη πρόληψη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη Παναγιώτης Χαλβατσιώτης εξέφρασε τη χαρά του που άξιοι επιστήμονες βρίσκονται στη Μεσσηνία. Μίλησε για φόρουμ ανοιχτής ενημέρωσης και παρατήρησε πως υπάρχει λόγος σοβαρός, κοινωνικός λόγος για την οργάνωση της εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα δοθεί χρόνος για ερωτήσεις του κόσμου και συμμετέχουν υψηλού επιπέδου επιστήμονες υγείας. Υπογράμμισε και αυτός τους κινδύνους από τα παραπάνω κιλά, το κάπνισμα, τη μειωμένη αθλητική δραστηριότητα και την παιδική παχυσαρκία, που “είμαστε 1οι στην Ευρώπη και αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα”.

Τους επιστήμονες υγείας καλωσόρισε στην Καλαμάτα ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης και προσκάλεσε τον κόσμο να παρακολουθήσει την αυριανή εκδήλωση, για να ενημερωθεί για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που απειλούν την ανθρώπινη ζωή.