Ελλάδα: Τα απόνερα… της συμφωνίας Τουρκίας με Γερμανία και Βρετανία για τα Eurofighter

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται στο πεδίο της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, με την Άγκυρα να προχωρά σε σειρά διμερών συμφωνιών με χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας να διεισδύσει ενεργά στην ευρωπαϊκή αγορά οπλικών συστημάτων.

Η ραγδαία αναβάθμιση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων της Τουρκίας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη επιδιώκει μεγαλύτερη αυτονομία στον τομέα της άμυνας, ενώ η τουρκική στρατηγική κινείται μεθοδικά, εκμεταλλευόμενη τόσο τις διεθνείς εξελίξεις, όσο και τις τεχνολογικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας.

Από τη Μεσόγειο στον ευρωπαϊκό Βορρά – Στρατηγικές συμμαχίες

Η Άγκυρα έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την Ισπανία για την παραγωγή και εξαγωγή τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet, ενώ μέσω της εξαγοράς της ιταλικής Piaggio (μέσω Leonardo) απέκτησε ισχυρό βιομηχανικό αποτύπωμα εντός Ε.Ε. και σε μικρή απόσταση από την Ελλάδα.

Ωστόσο, η πλέον καθοριστική εξέλιξη σημειώθηκε χθες, όταν η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, έπειτα από προκαταρκτική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία επιτρέπει στην Άγκυρα να τα χρησιμοποιήσει επιχειρησιακά.

Τα Eurofighter κατασκευάζονται από κοινοπραξία Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας (Airbus, BAE Systems, Leonardo), και θεωρούνται από τα κορυφαία μαχητικά τέταρτης και άνω γενιάς παγκοσμίως.

Η Άγκυρα επεκτείνει την εναέρια ισχύ της – Στρατηγική πρόκληση για την Ελλάδα

Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία εξασφαλίζει πρόσβαση σε αεροπορικές πλατφόρμες προηγμένης τεχνολογίας, την ώρα που συνεχίζει να διαπραγματεύεται και την αγορά F-16 από τις ΗΠΑ. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «βήμα προς μια πλήρως ολοκληρωμένη συμφωνία», ενώ σημείωσε ότι οι 40 μονάδες είναι η αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού.

Το ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα είναι το είδος του εξοπλισμού που θα φέρουν τα αεροσκάφη, ειδικά αν περιλαμβάνονται πύραυλοι Meteor ή τακτικά όπλα μακρού πλήγματος, όπως ο Taurus, εφάμιλλοι των ελληνικών SCALP EG. Η ενδεχόμενη απόκτησή τους θα αναβάθμιζε σημαντικά τις στρατηγικές δυνατότητες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντιδράσεις από το Ισραήλ – Επιφυλακτικότητα στο Κογκρέσο για την επιστροφή της Τουρκίας στα F-35

Την ίδια ώρα, η συμφωνία προκαλεί προβληματισμό και στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισε την εξέλιξη «πονοκέφαλο» για την ισραηλινή εναέρια υπεροχή, σημειώνοντας ότι αν και δεν αποτελεί άμεση απειλή, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της τουρκικής αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου ελληνικής και αρμενικής καταγωγής προσπαθούν να ανακόψουν οποιαδήποτε επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση σε τέτοιου τύπου στρατηγικά οπλικά συστήματα θα διατάρασσε τις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο.

Βρετανικά συμφέροντα πίσω από τη συμφωνία – 20.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο

Για τη Μεγάλη Βρετανία, η συμφωνία θεωρείται οικονομικά και πολιτικά κρίσιμη. Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι «πολλαπλών δισεκατομμυρίων» και διασφαλίζει 20.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η BAE Systems επιβεβαίωσε την επανεκκίνηση της γραμμής παραγωγής των Eurofighter στη βόρεια Αγγλία.

Στρατηγική διείσδυση της Τουρκίας – Κίνηση σε πολλά μέτωπα

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που ήδη προμηθεύει Bayraktar drones σε δεκάδες χώρες από την Ουκρανία ως τη Λιβύη, επεκτείνει πλέον τις εναέριες φιλοδοξίες της μέσω συμμαχιών στην καρδιά της Ευρώπης. Η ένταξή της στο ευρωατλαντικό εξοπλιστικό πλέγμα, είτε μέσω Ισπανίας και Ιταλίας είτε τώρα και μέσω Γερμανίας και Βρετανίας, ανοίγει νέο κεφάλαιο γεωπολιτικών προκλήσεων για την Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα, η αμυντική διπλωματία της Αθήνας θα κληθεί να αξιολογήσει όχι μόνο τα εξοπλιστικά δεδομένα, αλλά και τις πολιτικές και στρατηγικές παραμέτρους της διεύρυνσης του τουρκικού αποτυπώματος στην Ευρώπη.