Εκλογές στην Τουρκία: Σε δεύτερο γύρο θα αναδειχθεί ο πρόεδρος – Στο 49,59% ο Ερντογάν, στο 44,67% ο Κιλιτσντάρογλου

Με καταμετρημένο το 94,24% των ψήφων φαίνεται να αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ερντογάν στην τουρκική προεδρία από σήμερα – Ρυθμιστής ο Σινάν Ογάν για τον δεύτερο γύρο στις 28 Μαϊου –  Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: Η Ακσενέρ έπαθε νευρικό κλονισμό μετά το αποτέλεσμα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 49,59% με καταμετρημένο το 94,24% των ψήφων, στον σημερινό Α΄γύρο των εκλογών για την εκλογή προέδρου στην Τουρκία. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τουρκία έξι ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι είναι ο νικητής της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη προέδρου της Τουρκίας. Το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν που ξεκίνησε από περίπου 65% στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, με την ενσωμάτωση του 90% των ψήφων στις 23:00 το βράδυ έπεσε κάτω από το 50%.

Η εκλογική βραδιά στην Τουρκία προβλέπεται μακρά, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί από σήμερα ή θα περιμένει τον Β’ γύρο στις 28 Μαϊου για να αναδειχθεί πρόεδρος της Τουρκίας απέναντι στον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκεντρώνει το 44,67% των ψήφων αν και οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν «σίγουρο» στην πρώτη θέση έναντι του Ερντογάν. Ο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος έξι κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 44,67%, πεντέμιση μονάδες πίσω από τον επί 20 χρόνια ηγέτη της 7ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Το γεγονός ότι η δυναμική δείχνει ότι το ποσοστό του Ταγίπ Ερντογάν φθίνει και μειώνεται σταδιακά με αργό ρυθμό κάτω από το 50%, μετατρέπει σε πραγματικό μυστήριο αν ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καταφέρει να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, παρά το γεγονός ότι τα γκάλοπ έδειχναν καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου της ενωμένης αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου. 

Το εκλογικό θρίλερ αποτυπώνεται πρωτ’ απ’ όλα στην Κωνσταντινούπολη, που όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Ταγίπ Ερντογάν είναι η πόλη όπου ο υποψήφιος που επικρατεί εκλέγεται και πρόεδρος. Στις 00:12 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν μπροστά από τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με 48,09%, έναντι 47,03%. Η «προφητεία» Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη, ότι όποιος κερδίζει την μάχη στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας εκλέγεται και πρόεδρος, δεν φαίνεται να επαληθεύεται, τουλάχιστον όχι από την πρώτη Κυριακή. Εφ’ όσον δεν εκλεγεί πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας από την πρώτη Κυριακή και χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία στις 28 Μαϊου μεταξύ Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν, με τα σημερινά δεδομένα, ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να έχει προβάδισμα.

93-02-tourkia

Κι αυτό διότι σε όλη την τουρκική επικράτεια, ο υποψήφιος πρόεδρος Σινάν Ογάν συγκεντρώνει ποσοστό-έκπληξη 5,29% και θεωρείται πολύ πιθανό να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο τέταρτος υποψήφιος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντζέ συγκεντρώνει μόλις το 0,45% των ψήφων και δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα αναλόγως της στάσης που θα κρατήσει έναντι των δύο μονομάχων. 

Στο καταμετρημένο 94,24% των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως η ενσωμάτωση των ψήφων από την Κωνσταντινούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο «Ανατολή» (anadolu agency) που προφανώς δημοσιεύει ροή αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις επιθυμίες του υπουργείου Εσωτερικών που ελέγχεται από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο χάρτης της Τουρκίας δείχνει την προέλευση των ψηφόφορων κάθε υποψηφίου. Ο Κιλιτσντάρογλου αντλεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις του από τα μικρασιατικά παράλια και τις σεισμοπαθείς περιοχές ενώ ο Ερντογάν έχει μεγάλη ισχύ στην ενδοχώρα της Τουρκίας και την Ανατολία.
Με κόκκινο χρώμα είναι οι περιοχές όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου ενώ με πορτοκαλί απεικονίζονται οι περιοχές της τουρκικής επικράτειας όπου έχει προβάδισμα ο Ερντογάν.

Η ενσωμάτωση του 94,24% των ψήφων έχει ολοκληρωθεί επτά ώρες και 35 λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία (ώρα 17:00).