Εκλογές στην Τουρκία: Νέα προειδοποίηση Κιλιτσντάρογλου και φόβοι για έκτροπα

Πέντε μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία και τα πυρά ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση πληθαίνουν. Μετά τον λιθοβολισμό στο λεωφορείο του Εκρέμ Ιμάμογλου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» μιλά για προβοκάτσια, «δείχνοντας» το κίνημα του Φετουλάχ Γκουλέν.

Την ίδια ώρα, επεισόδια ξέσπασαν σε καφενείο στη Σμύρνη, καθώς υπήρχαν προεκλογικές αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ομάδα 30 ατόμων, όπου πρωτοστατούσε γνωστό μέλος του AKP, επιτέθηκε σε καφενείο στη Σμύρνη και προσπάθησε να σκίσει τις αφίσες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για τον κίνδυνο να σημειωθούν έκτροπα τη βραδιά των εκλογών. Όπως είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «ακούμε ότι κάποια στοιχεία θα βγουν στους δρόμους το βράδυ των εκλογών και θα κάνουν έκτροπα. Δεν είμαι μόνο εγώ (που δέχομαι αυτές τις πληροφορίες), αλλά και άλλοι αρχηγοί. Θέλω όλοι να είναι ήρεμοι».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης απάντησε και στις κατηγορίες του Ερντογάν περί διασυνδέσεων με το PKK λέγοντας: «στηρίζουν εμάς, ή στηρίζουν τους άλλους; Υπάρχει κοινή λογική! Έάν μία τρομοκρατική οργάνωση λέει “στηρίζω εσένα” σημαίνει ουσιαστικά ότι στηρίζει την αντίπαλη πλευρά».

Νέοι μύδροι Ερντογάν: Οι αντίπαλοί μας υποστηρίζουν τρομοκράτες

Ο Ερντογάν άφησε, πριν από ένα 24ωρο, να εννοηθεί ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του ήταν εκείνοι που υποκίνησαν την αντιπαράθεση την Κυριακή, όταν το πλήθος πετροβόλησε ένα από τα γνωστότερα στελέχη της αντιπολίτευσης στο Ερζερούμ, μια πόλη-προπύργιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της ζωής του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Οι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν οξύνει τη ρητορική του σε μια προσπάθεια να κερδίσει την ψήφο των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων.