Εκλογές στην Τουρκία: Θριαμβευτική επανεκλογή Ερντογάν με 52,1% έναντι 47,9% του Κιλιτσντάρογλου – “Bye Bye Κεμάλ”

Με τον Ερντογάν επί 20 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας νικητή του σημερινού β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, η αντιπολίτευση ήλπιζε για την ανατροπή κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας προχώρησε με με ταχείς ρυθμούς.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν γρήγορα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται έναντι του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ και το πρακτορείο ANKA, ένα μικρότερο πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέφερε αρκετά νωρίς κατά τη διάρκεια της βραδιάς ότι ο Ερντογάν προηγείται απορρίπτοντας τις διαφορετικές εκτιμήσεις.

xartis-6

Το 52,1% των ψήφων έλαβε στην Τουρκία ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το 99,5% των ψήφων.

Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας του Έθνους, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 47,9%.

Όσον αφορά τους Τούρκους του εξωτερικού, στο 99,54% των ψήφων ο Ερντογάν έχει λάβει το 52,11, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου το 47,89%.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του α’ γύρου, στις 14 Μαϊου, έφεραν νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 49,52% και δεύτερο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 44,88% διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ Α ΓΥΡΟΣ

Τρίτος είχε έρθει ο Σινάν Ογάν με ποσοστό 5,17%. Ο Ογάν αναδείχθηκε σε ρυθμιστή του β’ γύρου και λίγες μέρες μετά την επανεκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας των δύο μονομάχων έδωσε τη στήριξή του στον Ερντογάν.

Παρά την έντονη επιθυμία για αλλαγή από ένα μέρος του εκλογικού σώματος, κουρασμένου από την οικονομική κρίση, τους περιορισμούς στις ελευθερίες και τις υπερεξουσίες μιας προεδρίας που έχει στείλει δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους είχε επικρατήσει με προβάδισμα πέντε μονάδων στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου, λαμβάνοντας το 49,5% των ψήφων.

Με το πρόσωπο του να δείχνει κουρασμένο και με αργό βήμα ο Ερντογάν ψήφισε το μεσημέρι στην συνοικία Ουσκουντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ένα χαρούμενο πλήθος τον περίμενε εκεί, στο οποίο οι σωματοφύλακές του μοίρασαν παιχνίδια και ο πρόεδρος έριξε μερικά χαρτονομίσματα στα παιδιά.

“Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία σχεδόν τα έχει φτάσει. Ζητώ από τους συμπολίτες μου να έρθουν να ψηφίσουν”, δήλωσε.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό συμμετοχής ήταν 87%.

Σχεδόν ταυτόχρονα, χαμογελαστός παρά τις δυσμενείς προβλέψεις, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες του να ψηφίσουν “για να έρθει η πραγματική δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτή τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση”.

Ερντογάν μετά την νίκη του: «Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς» – «Μέχρι το θάνατο μαζί»

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε το τουρκικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης που του έδειξε ενώ παράλληλα επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέγοντας ειρωνικά «Bye bye».

Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την νίκη του στο β΄ γύρο των εκλογών έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Σκούταρι της Κωνσταντινούπολης μιλώντας πάνω σε ένα λεωφορείο.

Ο Ερντογάν που επικράτησε άνετα με 52,% έναντι του αντιπάλου, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 47,93%, ευχαρίστησε τον τουρκικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης που του έδειξε λέγοντας πως «ως τα θάνατο θα είμαστε μαζί» ενώ παράλληλα επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέγοντας χαρακτηριστικά «Bye bye».

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Και το Σκούταρι είναι το κάτι άλλο. Και η Κωνσταντινούπολη. Αγαπητοί μου φίλοι, με σεβασμό και στις εκλογές του β΄ γύρου με την προτίμηση του λαού μας την έχουμε ολοκληρώσει. Και ανάμεσα σε δύο θρησκευτικές γιορτές, μας έκαναν να γιορτάσουμε και μια γιορτή δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε πολύ. Για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας. Ευχαριστώ όλους του πολίτες» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: 

«Ευχαριστώ πολύ τους εθελοντές. Όλους. Συγχαίρω και τις γυναίκες μας, και τους νέους. Και όλα τα αδέρφια μας που έδωσαν την καρδιά τους στο κόμμα, ιδιαίτερα για το β γύρο με μεγάλο ποσοστό. Ευχαριστώ όλους που συμμετείχαν τις εκλογές.

Με την προτίμηση που έκαναν για τα επόμενα πέντε χρόνια, μου έδωσαν για άλλη μια φορά την ευθύνη διοίκησης της χώρας» επισήμανε.
«Πρώτα ο Θεός θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας, όπως είμασταν 21 χρόνια. Η αγάπη αυτή δεν τελειώνει εδώ» είπε.
«Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς».   

Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέγοντας ειρωνικά «Bye bye».

«Από την κάλπη βγήκε μια δύναμη που δεν σκουριάζει, δε λυγίζει» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε πως «ο επόμενος στόχος είναι να πάρουμε την Κωνσταντινούπολη στις εκλογές το 2024». 

Κιλιτσντάρογλου: Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων χρόνων

Στην πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών, είπε σε δήλωσή του ο ηττημένος των εκλογών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής.

Πέσαμε στην κυριαρχία του ενός, του ολιγάρχη, είπε για τον νικητή Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι δεν θα δαμάσει τη βούλησή μας.

Στην παρέμβαση του ο ηγέτης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν μπορούσε να μένει άπραγος «όσο σας καταπατούσαν τα δικαιώματα». Πρόσθεσε ότι «δεν θα επέτρεπα να χρεώνεται ο εργαζόμενος και να δεινοπαθεί ο αγρότης».

«Δεν άντεχα να είναι άδειο το ψυγείο του λαού», είπε ενώ τόνισε ότι  «Πάντα αγωνιζόμουν για το δίκαιο και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για αυτό».

Kemal Kilicdaroglu

Θέλω να ζητήσω από όλους -από τα παιδιά και την οικογένειά σας- και από τους εργαζόμενους τον δημοκρατικό αγώνα. Ζήσαμε την πιο αδική διαδικασία των τελευταίων ετών, πήγαμε στην κυριαρχία του ενός, του ολιγάρχη. Δεν θα θα δαμάσει τη βούλησή μας», είπε.

Επιπλέον ευχαρίστησε «όλους τους αγωνιστές, όσους υπερασπίστηκαν τις κάλπες, αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες των εκλογών».

Σε αυτές τις εκλογές, συνέχισε, «ο λαός εξέφρασε την βούληση να αλλάξει το αυταρχικό καθεστώς».

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, «συνεχίζει να αγωνίζεται σε κάθε μέτωπο μέχρι να έρθει η πραγματική δημοκρατία».

Η επόμενη μέρα για την Τουρκία

Αδιαμφισβήτητα μία από τις πρώτες μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της νέας του πενταετίας στην προεδρία της χώρας είναι η εξαιρετικά κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, με την τουρκική λίρα να έχει φτάσει στο ναδίρ και τον πληθωρισμό να καλπάζει. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αφήγημα που καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το οποίο για την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας δεν ευθύνονται οι επιλογές της οικονομικής και νομισματικής του πολιτικής, αλλά οι εχθρικές δυνάμεις του εξωτερικού που επιθυμούν την ανατροπή του.

Οπως αναφέρει, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο καθηγητής Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) Γιώργος Φίλης, ο νέος Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αντιμετωπίσει δύο υπαρξιακά για τη χώρα και τον ίδιο ζητήματα. «Η οικονομική κατάρρευση αναμένεται να επιταχυνθεί, αφού οι πρόσφατοι σεισμοί επέφεραν στην Τουρκία ένα κόστος κυμαινόμενο από 100 έως 200 δισ. δολάρια. Κανένας συνδυασμός κεφαλαίων χωρίς τη συμμετοχή Δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα επιφέρει ουσιαστική ανακούφιση.

Ο Ερντογάν θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της συνέχισης της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων και αύξησης του ΑΕΠ, αλλά με πλήρη κατάρρευση της λίρας και καμία βοήθεια πό τη Δύση, ή της αύξησης των επιτοκίων, κατάρρευσης εταιρειών και νοικοκυριών, συρρίκνωσης του ΑΕΠ αλλά σταθεροποίησης της λίρας, μέσω της βοήθειας από τους Δυτικούς», υποστηρίζει ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να κατευνάσει όλους εκείνους στο εσωτερικό και στη Δύση αναφορικά με τη νέα του θητεία. «Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία καθιστά αναγκαία για την Ουάσινγκτον την επιβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν θα διολισθήσει στο ευρασιατικό στρατόπεδο.

Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας θα αναγκάσει τον Ερντογάν είτε να αλλάξει πολιτική ακυρώνοντας όλη την ιδεολογική και (γεω)πολιτική του συγκρότηση, κάνοντας εχθρό τη Ρωσία, είτε να συνεχίσει στον δρόμο της οικονομικής κατάρρευσης και πρόσδεσης στη Ρωσία, κινδυνεύοντας να βιώσει από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ένα νέο 2016», καταλήγει ο καθηγητής Γεωστρατηγικής στη ΣΕΘΑ.

Ενα ακόμη ζήτημα που αναμένεται επίσης να ενσκήψει στην Τουρκία είναι και ο περιορισμός της δημοκρατίας, αλλά και η ετεροβαρής σχέση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, δεδομένου ότι λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν ως «σουλτάνου», αλλά και των δυνατοτήτων που του δίνει το προεδρικό σύστημα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα καταστεί διακοσμητική, κι αυτό παρά το γεγονός ότι την πλειοψηφία την έχει το κυβερνών κόμμα.

Όπως επισημαίνει με δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» ο Ιωάννης Παπαφλωράτος, νομικός – διεθνολόγος και καθηγητής στρατιωτικών σχολών, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εάν ολοκληρώσει τη θητεία του το 2028, θα έχει παραμείνει στα ηνία της χώρας του επί 24 και πλέον έτη. Επομένως, θα γίνεται πλέον λόγος για “εποχή Ερντογάν”. Βεβαίως, ουδείς μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην Ιστορία, καθώς είναι αντιμέτωπος με μια σειρά σοβαρών προκλήσεων. Η πρώτη εξ αυτών συνίσταται στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι δύο παρόμοια θέματα βοήθησαν στην ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, τον Μάρτιο του 2003. Μια άλλη πρόκληση είναι οι σχέσεις του με τη Δύση, τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες θα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τέλος, έχει να διαχειριστεί τις εξελίξεις στον Καύκασο, στη Λιβύη και την Ανατ. Μεσόγειο, ενώ το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας” θα δημιουργήσει αναπόφευκτα νέα ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο».

Μία ακόμη σημαντική πρόκληση πάντως, την οποία αναμένεται πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ερντογάν, έχει να κάνει με τη διαχείριση των σχέσεών του με τη Ρωσία, σε συνάρτηση και με τις πιέσεις που ήδη αντιμετωπίζει από την πλευρά της Δύσης και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να κόψει τον ομφάλιο λώρο που ενώνει τις δύο πλευρές. Πρόκειται για κάτι καθόλου εύκολο για τον Ερντογάν, λόγω και της «ειδικής σχέσης» που έχει η Αγκυρα με τη Μόσχα.

Δεδομένης άλλωστε της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας ο «σουλτάνος» δεν έχει και πολλά περιθώρια να ενταχθεί πλήρως στο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει οι χώρες της Δύσης έναντι της Ρωσίας, έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ούτε και να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για κυρώσεις στη Μόσχα.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας – Ρωσίας διπλασιάστηκαν στα 68,19 δισ. δολάρια το 2022 από 34,73 δισ. δολάρια το 2021, ενώ νωρίτερα το 2023 ο Πούτιν μείωσε τις τιμές εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, κίνηση που θεωρήθηκε πως έγινε σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις εκλογικές προοπτικές του Ερντογάν.