Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Κατά των πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών ενάντια σε συμφέροντα και εξουσίες

“Ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι στην πλευρά της Ιστορίας που δίνει αγώνες αδιαφορώντας αν γίνεται ενοχλητικός σε συμφέροντα και εξουσίες”

Λάβρος κατά των πλειστηριασμών με συνοπτικές διαδικασίες, ο πρόεδρος των Δικηγόρων Καλαμάτας: “Αδειανό πουκάμισο” και “απολύτως προσχηματικές” οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό

“Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και της κοινωνικής του αποστολής έχει ταχθεί σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας είτε των ευάλωτων δανειοληπτών είτε των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Στον αγώνα μας για τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την κοινωνία ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας παραμένει ανυποχώρητος, όσα εμπόδια κι αν επιχειρούν να θέσουν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες.
Η πρόσφατη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΑΠ σηματοδοτεί νέο κύμα πλειστηριασμών ακινήτων δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων έχουν αγοραστεί από τα funds και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική ιδιοκτησία καθώς τα ακίνητα κινδυνεύουν να εκτεθούν σε πλειστηριασμό με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά οι ιδιοκτήτες να έχουν δυνατότητες νομικής άμυνας.
Την ώρα που μια συνήθης δικαστική απόφαση απαιτεί μήνες μέχρι την έκδοσή της, την ώρα που όλη η νομική κοινότητα διαρκώς και απολύτως δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, η πρωτοφανής ταχύτητα εκδόσεως και δημοσιεύσεως διαρροή αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και δημιουργεί προβληματισμούς, που φτάνουν ακόμα και στο άκρως ευαίσθητο ζήτημα της Δικαστικής Ανεξαρτησίας, πολύ περισσότερο που πριν από την συζήτηση της υπόθεσης είχαν προηγηθεί τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων της οικονομικής ζωής της χώρας.

Όπως έχουμε διαχρονικά επισημάνει, η θεσμική προστασία των ευάλωτων οφειλετών μετά την προστασία του Νόμου Κατσέλη και τις τροποποιήσεις διαρκώς φθίνει.

“Με το νέο πτωχευτικό νόμο καταργήθηκε κάθε διάταξη προστασίας της κυριότητας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών, δίνοντας τους ως μόνη διέξοδο την παραμονή τους σε αυτή ως μισθωτές”

Ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι αναποτελεσματικός, αφού προβλέπει  προαιρετική συμμετοχή των τραπεζών και των funds στη διαδικασία ρύθμισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δυο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχουν γίνει δεκτές μόλις 3.323 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 1,085 εκατ. ευρώ σε σχέση με το συνολικό ποσό ιδιωτικού χρέους 270 δις ευρώ, ήτοι οι ρυθμισμένες απαιτήσεις ανέρχονται σε μόλις 0,4% του συνολικού ιδιωτικού χρέους.

“Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ως απόρροια της κοινωνικής πίεσης που προκαλεί η επιθετική στρατηγική των funds και των τραπεζών, είναι “αδειανό πουκάμισο”, είναι απολύτως προσχηματικές και αλυσιτελείς, και δεν απαντούν στην ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης στο υφιστάμενο πρόβλημα παρά μόνο έρχονται να επιλύσουν επικοινωνιακού τύπου προεκλογικές στοχεύσεις”

Επίσης είναι διαχρονική η ευθύνη των Κυβερνήσεων που δεν επέλυσαν το ζήτημα που απασχόλησε ερμηνευτικά την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και «πέταξαν το μπαλάκι» σε αυτήν ενώ όφειλαν να είχαν ρητά επιλύσει το ζήτημα του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου με σαφή νομοθετική πρόβλεψη.

Για το λόγο αυτό, καλούμε την Πολιτεία να λάβει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

α) για την οριζόντια αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των καλόπιστων και  ευάλωτων  δανειοληπτών μέχρις ότου παρασχεθεί η άνω λυσιτελής προστασία

β) να θεσπίσει ένα μόνιμο, ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών για τους καλόπιστους και ευάλωτους οφειλέτες, που θα περιλαμβάνει και την προστασία της κυριότητας πρώτης κατοικίας τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, πιστός στην ιστορία και τους αγώνες του, έχει επιλέξει να βρίσκεται στη μια πλευρά της Ιστορίας και να δίνει τους αγώνες του αδιαφορώντας αν γίνεται ενοχλητικός σε συμφέροντα και πάσης φύσεως εξουσίες”, κατέληξε ο πρόεδρος του  Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.