Δήμος Πύλου – Νέστορος: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών με 15 συλλήψεις και 24 εμπλεκόμενους – Ανήλικοι στρατολογημένοι για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καλαμάτας, στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης και κοκαΐνης), στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Πύλου – Νέστορος.

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Κορώνης, φέρνοντας στο φως τον επικίνδυνο ρόλο ανηλίκων που στρατολογήθηκαν από εγκληματική οργάνωση για να διακινούν κοκαΐνη και κάνναβη σε συνομηλίκους τους και νεαρά άτομα.

Η δράση της ομάδας, που δραστηριοποιούνταν τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη και συστηματική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Ανήλικοι στο δίκτυο διακίνησης

Ανάμεσα στα πέντε μέλη του βασικού πυρήνα της οργάνωσης βρίσκονται ένα 16χρονο κορίτσι και ένας 18χρονος που μόλις είχε ενηλικιωθεί. Οι ανήλικοι, σύμφωνα με την αστυνομία, λειτουργούσαν υπό τις εντολές των μεγαλύτερων μελών, διακινώντας ναρκωτικά σε μαθητές και νεαρούς χρήστες, χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το TikTok και το Viber.

Για να αποφύγουν τον εντοπισμό, χρησιμοποιούσαν κωδικές φράσεις όπως «θέλω μια μπλούζα» ή «ζητήσαν πέντε καπέλα», που παρέπεμπαν σε παραγγελίες ναρκωτικών.

Η κάνναβη πωλούνταν έναντι 7 έως 10 ευρώ το γραμμάριο, ενώ η κοκαΐνη έφθανε τα 80 με 100 ευρώ το γραμμάριο. Οι μεγαλύτεροι προμήθευαν τις ποσότητες, τις παρέδιδαν σε προκαθορισμένα σημεία και οι νεαρότεροι αναλάμβαναν τη διανομή.

Οι συλλήψεις και τα ευρήματα

Αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μεσσηνία και Αττική, οδηγώντας στη σύλληψη 15 ατόμων — πέντε εκ των οποίων θεωρούνται τα βασικά μέλη (τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 18 έως 31 ετών και μία ανήλικη) και δέκα ακόμη με περιφερειακό ρόλο στη διακίνηση.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και γονείς ανηλίκων, που κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ποσότητα κάνναβης 113,7 γραμμαρίων,
  • 36 ναρκωτικά δισκία,
  • σπόροι κάνναβης,
  • 4 αεροβόλα πιστόλια,
  • 2 σουγιάδες,
  • 1 βαλλίστρα με 2 βέλη,
  • 2 σπαθιά,
  • 2 στιλέτα,
  • 1 κυνηγετικό όπλο,
  • καθώς και 120 ευρώ σε μετρητά.

24 συνολικά εμπλεκόμενοι – 6 ανήλικοι

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 24 άτομα συνολικά, εκ των οποίων έξι ανήλικοι, που φέρεται να προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από την οργάνωση.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας, καθώς αποκαλύπτει τον επικίνδυνο τρόπο στρατολόγησης ανηλίκων από εγκληματικά κυκλώματα, τα οποία εκμεταλλεύονται την ευαλωτότητα και την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διακίνηση ακόμη και σκληρών ναρκωτικών.