Δήμος Καλαμάτας: Ομόφωνο ψήφισμα για απόσυρση του νομοσχεδίου περί οριοθέτησης οικισμών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά τη συνεδρίασή του την Τετάρτη, εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στο Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης των οικισμών. Το ψήφισμα καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την κατάργηση του διαχρονικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για πρόταξη προ ημερησίας διατάξεως προς συζήτηση επίκαιρων θεμάτων στα Δημοτικά Συμβούλια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει τη διάταξη αυτή ως «κατάφωρα αντιδημοκρατική» και τονίζει ότι επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς προληπτικής λογοκρισίας, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την ΚΕΔΕ. Επιπλέον, εκφράζει την αντίθεσή του στην τροπολογία που επαναφέρει την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης στα ανώτερα ιεραρχικά διοικητικά επίπεδα, με τον διορισμό από το Υπουργείο Εσωτερικών μετακλητών Γραμματέων ως πολιτικών προϊστάμενων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.

Αναλυτικά στο ψήφισμα σημειώνεται:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας , αφού έλαβε υπόψη:

το περιεχόμενο του Π.Δ. 129/2025 (ΦΕΚ 194/τ.Δ/15-4-2025), τις ρυθμίσεις που εισάγει ως προς τον καθορισμό ορίων, χρήσεων γης και όρων δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, τις δημόσιες τοποθετήσεις και διευκρινίσεις στελεχών και της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τις επιπτώσεις που προκύπτουν για χιλιάδες πολίτες και ιδιοκτησίες εντός των οικισμών,

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ΟΤΙ:

  1. Έχει προκληθεί ευλόγως αναστάτωση στην κοινωνία, εξαιτίας του κινδύνου περιορισμού δικαιωμάτων που ασκούνταν νομίμως επί σειρά ετών. Χιλιάδες πολίτες, για δεκαετίες συναλλάσσονταν με τη Διοίκηση, έλαβαν οικοδομικές άδειες, προχώρησαν σε αγορές, μεταβιβάσεις, επενδύσεις, και γενικώς ενήργησαν με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο
  2. Η ανάγκη εξορθολογισμού του πολεοδομικού καθεστώτος δεν πρέπει να θέτει σε αμφισβήτηση δικαιώματα, κατοχυρωμένα μέσω διοικητικών πράξεων ή προγενέστερης νομοθεσίας.
  3. Η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και τη Διοίκηση στηρίζεται στην ασφάλεια δικαίου, τη θεσμική συνέχεια και την αποφυγή αιφνιδιασμού.
  4. Η βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των μικρών οικισμών αποτελεί ζήτημα κοινωνικής ισορροπίας και συνοχής.
  5. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το νέο Π.Δ. να οδηγήσει σε απομείωση της αξίας ακινήτων, ούτε να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής απαξίωσης για περιουσίες που αποκτήθηκαν νομίμως και έτσι αντιμετωπίστηκαν από την πολιτεία.
  6. Ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να πληγεί κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα ιδιοκτησίας για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα στις ζώνες οριοθέτησης που θεσπίζει το νέο Π.Δ (Α, Β, Β1) και προς την ίδια κατεύθυνση εξετάζει λύση για τα οικόπεδα που κατ’ επιταγή του ΣτΕ δεν προβλέπεται από το νέο Π.Δ να συμπεριληφθούν στην οριοθέτηση (ζώνη Γ). Ζητούμε αυτή η δέσμευση να τηρηθεί απαρέγκλιτα στην πράξη.
  7. Το Π.Δ. 129/2025 δεν πρέπει επ’ ουδενί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικιστική ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά να λειτουργήσει ως εξορθολογιστικό εργαλείο πολεοδομικής εξέλιξης και ανάπτυξης των περιοχών.

Γι’ αυτούς τους λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Να αποσύρει το Π.Δ. άλλως να εξασφαλίσει τη νομοθετική αποσαφήνιση κρίσιμων σημείων του Π.Δ., ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες ως προς τα δικαιώματα των πολιτών.

Να προβλέψει σαφή ειδική μέριμνα για ιδιοκτησίες που εντάχθηκαν στα όρια των οικισμών με προγενέστερες αποφάσεις της Διοίκησης, αλλά στη βάση του ισχύοντος τότε νομικού πλαισίου.

Να διασφαλίσει ότι όλα τα τεκμηριωμένα δικαιώματα θα προστατεύονται με τρόπο σαφή, κατηγορηματικό και θεσμικά ασφαλή.

Να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προώθηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα ενσωματώνουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Να επιβεβαιώσει με σαφήνεια ότι ο νέος σχεδιασμός δεν θα προκαλέσει μείωση της αξίας της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά θα αποτελέσει εργαλείο θεσμικής σταθερότητας και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης».