Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν τα οξέα επιστρέφουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο, πράγμα που παρατηρείται μεν συχνά, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως η καούρα.
Μία αιτία μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι ο σφιγκτήρας στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου έχει αποδυναμωθεί ή χαλαρώσει. Φυσιολογικά, ο σφιγκτήρας αυτός κλείνει για να αποτρέψει την επάνοδο του φαγητού στον οισοφάγο.
Τα τρόφιμα από την άλλη μεριά επηρεάζουν την ποσότητα των οξέων που παράγει το στομάχι, γι’αυτό και η κατανάλωση των σωστών ειδών τροφίμων είναι το κλειδί για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα των στομαχικών οξέων που παλινδρομούν στον οισοφάγο, προκαλώντας ενόχληση και πόνο. Αν ένα άτομο έχει πολλά τέτοια οξέα, καλό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα για να μπορέσετε να ελέγξετε τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δεν πρόκειται βέβαια για τρόφιμα που θεραπεύουν την πάθηση, αλλά για την ανακούφισή της.
1. Λαχανικά
Τα λαχανικά είναι φυσικά χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη και βοηθούν στη μείωση των οξέων στο στομάχι. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα χόρτα, οι πατάτες και τα αγγούρια.
2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται φυσικό γιατροσόφι για τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένες ή τεμαχισμένες ρίζες τζίντζερ σε συνταγές για φαγητό ή smoothies, ή να πιείτε τσάι με τζίντζερ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
3. Βρώμη
Η βρώμα αποτελεί αγαπημένη επιλογή για το πρωινό, καθώς αποτελεί ένα δημητριακό-εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής πλαινδρόμησης. Άλλη επιλογή για φυτικές ίνες είναι το ψωμί και το ρύζι ολικής άλεσης.
4. Φρούτα εκτός των εσπεριδοειδών
Στα μη εσπεριδοειδή φρούτα περιλαμβάνονται τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης από τα όξινα φρούτα.
5. Άπαχο κρέας και θαλασσινά
Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν χαμηλά λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Δοκιμάστε τα ψημένα ή βρασμένα.
6. Ασπράδι αυγού
Το ασπράδι του αυγού είναι μια καλή επιλογή, αντίθετα με τον κρόκο, ο οποίος έχει πολλά λιπαρά και μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
7. Υγιεινά λιπαρά
Καλές πηγές υγιεινών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών και αντικαταστήστε τα με αυτά τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.
Ο Νότης Σφακιανάκης επιστρέφει μετά από 5 χρόνια και θα κάνει όλη την Ελλάδα να “παραμιλά”
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.
0 comments