Αύξηση κατώτατου μισθού: Σενάριο “έκπληξη” για 780 ευρώ με μείωση εργοδοτικών εισφορών

Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού που έχουν ήδη μπει “στο τραπέζι” της κυβέρνησης.

Με τροπολογία που κατατίθεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή επισπεύδεται και επίσημα η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού και την επόμενη εβδομάδα αποστέλλονται οι προσκλήσεις στους κοινωνικούς εταίρους για να ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία.

Τα σενάρια έχουν ήδη μπει στο τραπέζι ενώ η κυβέρνηση –η οποία και θα έχει τον τελικό λόγο καθώς επί της ουσίας ο κατώτατος μισθός θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου λίγο πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές- θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να συνδυάσει την αύξηση του κατώτατου μισθού με περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μετριαστεί το κόστος για τους εργοδότες.

Πρώτο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 5,5%

Ένα ενδεχόμενο είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 5,5%, δηλαδή κατά 39 ευρώ από τα 713 που είναι τώρα. Επομένως, στη περίπτωση που αυξηθεί κατά 39 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ.

Με 1 τριετία θα αυξηθεί κατά 43 ευρώ και θα ανέβει στα 827, με 2 τριετίες θα αυξηθεί κατά 47 ευρώ και θα φτάσει στα 903 ευρώ και με 3 τριετίες θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ και θα φτάσει στα 977 ευρώ. Αυτό θα γίνει όταν και αν «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, στην περίπτωση που πέσει ο δείκτης ανεργίας κάτω από το 10%.

Δεύτερο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 7-8%

Ένα πιο ευνοϊκό σενάριο είναι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 7-8%, ώστε η αύξηση να προσεγγίσει την αύξηση των συντάξεων που έχει οριστεί στο 7,75%.

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο τότε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 50-57 ευρώ και θα διαμορφωθεί από 763 έως 770 ευρώ.

Με μία τριετία, θα αυξηθεί κατά 54 ευρώ και θα ανέλθει στα 838 ευρώ. Με 2 τριετίες θα αυξηθεί κατά 59 ευρώ και θα φτάσει στα 915 ευρώ, ενώ με 3 τριετίες θα αυξηθεί κατά 64 ευρώ και θα φτάσει στα 991 ευρώ.

Τρίτο σενάριο: Ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί έως και 10%

Σύμφωνα με αυτό το πιο γενναίο σενάριο, το οποίο δεν αποκλείουν οι παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πιθανό και εν όψει εκλογών να αυξηθεί ο μισθός κατά 9,5-10% και να διαμορφωθεί στα 780 ευρώ.

Με τις τριετίες αναμένεται να ξεπεράσει τα 1000 ευρώ. Ωστόσο, οι τριετίες αναμένεται να «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού το ποσοστό της ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 12,7%, που σημαίνει ότι όσοι μισθωτοί έχουν προϋπηρεσία πάνω από τρία έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να παρασύρει προς τα πάνω και άλλα επιδόματα και προνοιακές παροχές, όπως η σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, τα αναπηρικά επιδόματα καθώς και όλες όσες πληρωμές συναρτώνται με τον κατώτατο μισθό. Φυσικά, η νέα ρύθμιση θα αυξήσει και το μισθολογικό κόστος στους εργοδότες. Όσον αφορά σ΄αυτό το σενάριο (θεωρείται το σενάριο “έκπληξη”) ανεβάζει τον μεικτό στα 781 ευρώ και τα καθαρά στα 665 ευρώ με την καθαρή αύξηση στα 53 ευρώ, ποσό που σε μεγάλο βαθμό υπερκαλύπτει την απώλεια των εργαζομένων με το χαμηλότερο εισόδημα από τον πληθωρισμό. Βέβαια, αυτό το σενάριο ανεβάζει το εργοδοτικό κόστος κατά 85 ευρώ τον μήνα γι’ αυτό και εξετάζεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να υπάρξει επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στους εργοδότες και στο κράτος