“Ασημένιος” ο Χρήστου στα 200μ ύπτιο – Το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε πισίνα από το 1896 (vid)

Δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς ο Απόστολος Χρήστου  κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον τελικό των 200μ. ύπτιο στην κολύμβηση στο Παρίσι με χρόνο 1:54.82.

Ο Απόστολος Χρήστου έγραψε ιστορία για την ελληνική κολύμβηση στο Παρίσι. Ο Έλληνας κολυμβητής του Ολυμπιακού έκανε μία απίθανη κούρσα στον τελικό των 200 μέτρων ύπτιο και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Ο Ούγγρος Χούμπερτ Κος κατέλαβε την πρώτη θέση με χρόνο 1:54.26 ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε ο Ελβετός Ρόμαν Μιτιούκοφ με χρόνο 1:54.85.

Η επιτυχία του Έλληνα κολυμβητή είναι ιστορική καθώς δίνει στην χώρα μας το πρώτο μετάλλιο σε αγώνισμα πισίνας από το 1896, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας, που όμως τότε είχαν διεξαχθεί στο Πασαλιμάνι.

Ο Απόστολος Χρήστου έκανε μία απίθανη κούρσα στον τελικό. Ο Έλληνας αθλητής του Παναγιώτη Βελέντζα με υποδειγματική εκκίνηση κατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη θέση μετά τα πρώτα 150 μέτρα. Στη συνέχεια, φάνηκε να ξεμένει από δυνάμεις, αλλά είχε μία ασφαλή απόσταση από τους υπόλοιπους αθλητές και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Χρυσός Ολυμπιονίκης αναδείχτηκε ο Ούγγρος Χούμπερτ Κος.

«Τα έδωσα όλα γιατί ήξερα ότι πρέπει να κάνω την υπέρβαση. Το ήθελα πραγματικά και βρήκα τις δυνάμεις για να κάνω μια απίστευτη κούρσα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Χρήστου, μετά τη μεγάλη επιτυχία του. «Μέσα σε τρεις ημέρες από την κόλαση πήγα στον παράδεισο. Ηξερα ότι είχα τις δυνάμεις, εκβίασα την κούρσα στο τέλος, έχασα κάποια μέτρα αλλά πρόλαβα να πάρω το μετάλλιο, τα έδωσα όλα και ανταμείφθηκα» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα του τελικού στα 200μ. ύπτιο ανδρών:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες “χρωστούσαν” ένα μετάλλιο στον Απόστολο Χρήστου, με τον Έλληνα αθλητή να το χάνει στα 100μ ύπτιο ανδρών για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, αλλά να κατακτά το ασημένιο στα 200μ ύπτιο.

Την στιγμή της απονομής των μεταλλίων ο Απόστολος Χρήστου λύγισε, συγκινήθηκε και βούρκωσε, κάνοντας ολόκληρη την Ελλάδα να και να ανατριχιάσει.

Από την απογοήτευση στον θρίαμβο

Πριν από δύο βράδια, ο Χρήστου στο καλό του αγώνισμα τα 100μ. ύπτιο διεκδίκησε μέχρι την τελευταία χεριά την 3η θέση, την οποία του την πήρε ο Αμερικανός Μέρφι… «Δεν μου λέει κάτι η 4η θέση. Ήμουν τόσο κοντά στο μετάλλιο αλλά δεν τα κατάφερα… Κι οι επόμενοι Ολυμπιακοί είναι σε τέσσερα χρόνια και ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι το Λος Άντζελες», είχε δηλώσει το βράδυ της Τρίτης προσπαθώντας να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του και «ξεχνώντας» ότι είχε και τα 200 μέτρα μπροστά του. 

Εκείνη τη στιγμή μιλούσε η απογοήτευση, η πικρία από τους χαμένους κόπους και η κούραση… Την επόμενη όμως ο πρωταθλητής Χρήστου ξύπνησε πιο ήρεμος, πέρασε τα προκριματικά και στον ημιτελικό είχε την 3η επίδοση που τον έφερε στον 2ο τελικό του… Ο πρώτος μετά τον Σπύρο Γιαννιώτη που τα καταφέρνει… Κι ο πρώτος μετά τον Γιαννιώτη (2016, Ρίο, ανοικτή κολύμβηση) που πανηγύρισε ένα μετάλλιο στην κολύμβηση…

Η κούρσα του Απόστολου Χρήστου που έφερε το δεύτερο μετάλλιο στη χώρα μας