Αρνητική γνωμοδότηση για δύο μονάδες βιοαερίου σε Μεσσηνία και Λακωνία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος απέρριψε τις ΜΠΕ λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ασυμβατότητας με τη στρατηγική δίκαιης μετάβασης

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για δύο προτεινόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, που σχεδιάζονται σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και εστίασε στην περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων, με την πρόταση για μονάδα βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά να συγκεντρώνει την πιο έντονη κριτική. Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για περιοχή ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Σύμφωνα με τα μέλη της Επιτροπής, η συγκεκριμένη επένδυση δεν ευθυγραμμίζεται με τις βασικές αρχές του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ούτε με τη στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Θανάσης Αδαμόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι αντίθετη στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και μορφών ενέργειας. Ωστόσο, κάθε έργο πρέπει να εξετάζεται αυστηρά ως προς τη συμβατότητά του με το περιβάλλον, τον χαρακτήρα της περιοχής και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.»

Παράλληλα, ο κ. Αδαμόπουλος υπογράμμισε πως η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις που:

  • ενισχύουν την πρωτογενή παραγωγή,
  • στηρίζουν την αγροδιατροφή,
  • συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή,
    μέσα από μια αναπτυξιακή στρατηγική που προτάσσει την περιβαλλοντική ισορροπία και τον σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες.

Η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί γνωμοδότηση και όχι δεσμευτική έγκριση ή απόρριψη των έργων, ωστόσο έχει σημαντικό ειδικό βάρος στο πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.