Απεργία εκπαιδευτικών κατά της αξιολόγησης με δυναμικές κινητοποιήσεις

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν σήμερα, ενάντια στην ατομική αξιολόγησή τους την οποία έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ξεκινώντας από τους νεοδιόριστους για τους αποτελεί και προϋπόθεση προκειμένου να μονιμοποιηθούν.

Σε 24ωρη απεργία καλούν σήμερα τους δασκάλους, τους καθηγητές και τους νηπιαγωγούς η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος). Στόχος της κινητοποίησης είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με τις ομοσπονδίες να αντιδρούν στη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.

Υποστηρίζουν ότι «η στόχευση του Υπουργείου είναι να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς μέσω της ατομικής αξιολόγησης, προκειμένου να αποδεχτούν ένα σχολείο το οποίο διαχρονικά υποβαθμίζεται για την πλειοψηφία των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε όσα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Συνολικά 672 δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί της Μεσσηνίας, συμμετέχοντας στην πανεκπαιδευτική απεργία που κήρυξε η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, διαμαρτυρόμενοι για το νομικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης τους. Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αριστομένους έξω από το Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας και πορεία.

Παράλληλα τα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν κηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, η οποία ξεκίνησε με τους νεοδιόριστους Εκπαίδευσης Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Κρήτης και Πελοποννήσου και ζητούν τη στήριξη της κοινωνίας στον αγώνα τους αυτό και κυρίως των γονέων στους οποίους απευθύνονται με επιστολές εξηγώντας τους λόγους της αντίδρασής τους και των κινητοποιήσεων.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ: 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ στις 11/2/2023 ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, ανακοινώνει τα παρακάτω βήματα οργάνωσης του αγώνα και συγκεκριμένα:  κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στο Ελληνικό Δημόσιο εξώδικη γνωστοποίηση της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας, έτσι, επίσημα την κήρυξή της.Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ αποτρέποντας την υλοποίηση της αντιδραστικής αξιολόγησης.

Καλεί τους εκπαιδευτικούς – μέλη των συλλόγων διδασκόντων και κάθε συνάδελφο που εμπλέκεται με κάθε τρόπο στη διαδικασία της αξιολόγησης («αξιολογητές» και «αξιολογούμενους») να δηλώσουν τη συμμετοχής τους στην απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ. 

Η δήλωση αυτή θα γίνεται σε ειδικό έντυπο που θα καταθέτουν συλλογικά οι συνάδελφοι για να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους συναδέλφους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου. Οι ΕΛΜΕ επικοινωνούν με τους Συλλόγους Διδασκόντων, οι οποίοι ενημερώνουν για τη συμμετοχή τους στην απεργία – αποχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ. Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.