Ρίγη συγκίνησης έχει προκαλέσει στη Βρετανία και σε όλον το κόσμο η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.
Το ίδιο το Παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας.
Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Από τον Απρίλιο του 2021 που πέθανε ο αγαπημένος της σύζυγος Φίλιππος, η υγεία της βασίλισσας άρχισε να επιδεινώνεται. Τον Οκτώβριο του 2021 η Ελισάβετ νοσηλεύτηκε ένα ολόκληρο βράδυ ενώ αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται και με μπαστούνι.
Το μεσημέρι της 8ης Σεπτέμβρη 2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ότι αποφασίστηκε να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση.
Η Ελισάβετ ήταν η βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων είναι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952.
Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.
Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.
Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.
Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.
Τα σχέδια για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα ξεδιπλωθεί υπό την κωδική ονομασία «London Bridge is down» (Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε).
Το 1952, όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με τον κωδικό «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα.
Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.
Ο γιατρός της βασίλισσας Σερ Χιού Τόμας θα επιβλέπει τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες πιθανότατα θα την επισκεφτούν στενή οικογένεια και φίλοι. Θα ελέγχει την πρόσβαση στο δωμάτιο και θα αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται και ποιες λεπτομέρειες θα παραμείνουν ιδιωτικές.
Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους.
Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένεια, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Sir Christopher Geidt.
Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β’. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.
A statement from Buckingham Palace:https://t.co/2x2oD289nL
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
Her Majesty Queen Elizabeth II pic.twitter.com/Acp3xy5kH4
— Liz Truss (@trussliz) September 8, 2022
Ο κόσμος συμμετέχει στο πένθος των Βρετανών μετά τον θάνατο, χθες, Πέμπτη, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, “μιας βασίλισσας της καρδιάς”, της οποίας “η αξιοπρέπεια” και “η απαρασάλευτη αίσθηση του καθήκοντος” προκάλεσαν βροχή ομόφωνων εγκωμίων.
Απευθύνοντας “τις σκέψεις τους” στη βασιλική οικογένεια και στο λαό της, αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων εξέφρασαν την προσωπική τους θλίψη για το θάνατο της βασίλισσας που, στα 70 χρόνια της βασιλείας της, συνάντησε σχεδόν όλους τους μεγάλους αξιωματούχους του πλανήτη.
Ένα λεπτό σιγής στον ΟΗΕ, σβηστά τα φώτα στον πύργο του Άιφελ, μεσίστιες οι σημαίες στο Λεύκο Οίκο, αλλά και στο σουλτανάτο του Ομάν, ημέρες πένθους στη Βραζιλία, την Ιορδανία ή την Κούβα… οι εκφράσεις σεβασμού πολλαπλασιάσθηκαν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε “μια κρατική ηγέτιδα με ασύγκριτη αξιοπρέπεια και σταθερότητα”. Η Ελισάβετ Β’ ήταν “κάτι περισσότερο από μονάρχης. Ενσάρκωνε μια εποχή”, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υπέγραψε ο ίδιος το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε προς τιμήν της από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον.
Η βασιλεία της χαρακτηρίσθηκε από τη “χάρη, την κομψότητα και μια απαρασάλευτη αίσθηση του καθήκοντος”, επικρότησε ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισήμανε επίσης “τη χάρη, την αξιοπρέπεια και την αφοσίωση” της Ελισάβετ Β’.
“Δεν υπάρχουν οι λέξεις για να αποτίσει κάποιος φόρο τιμής, ακόμη και εν μέρει, στην πρωταρχική σημασία αυτής της βασίλισσας, στην αίσθηση του καθήκοντος που είχε, στην ηθική ακεραιότητά της, στην αφοσίωσή της και στην αξιοπρέπειά της”, σύμφωνα με την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
“Στη διάρκεια πολλών δεκαετιών, η Ελισάβετ Β’ είχε δικαίως την αγάπη και το σεβασμό των υπηκόων της, καθώς και κύρος στην παγκόσμια σκηνή”, σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εκφράζοντας “τη βαθιά θλίψη” του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για μια “ανεπανόρθωτη απώλεια”.
Στις ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο μιας βασίλισσας που αφήνει, σύμφωνα με τον ίδιο, “μια εξαιρετική κληρονομιά ειρήνης και ευημερίας”.
“Κρατώ την ανάμνηση μιας φίλης της Γαλλίας, μιας καλόκαρδης βασίλισσας που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη χώρα της και στον αιώνα της”, αντέδρασε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ήταν επίσης “μια αξιοσημείωτη φίλη της Ιρλανδίας”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Μάικλ Ντ. Χίγκινς, αλλά επίσης “μια σταθερή παρουσία” στη ζωή των Καναδών, οι οποίοι “θα την αγαπούν για πάντα”, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
“Με βαθιά θλίψη” ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι προσεύχεται για την Ελισάβετ Β’ και τον Κάρολο Γ’.
Στην Ινδία, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε επίσης “τη θλίψη (του) για το χαμό της”. Η κυβέρνηση της Αργεντινής, οι πρόεδροι της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Κουβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξέφρασαν επίσης τη “θλίψη” τους.
“Θα μας λείψει τρομερά”, προέβλεψε η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε Β’.
“Ο θάνατός της είναι μια τεράστια απώλεια για το βρετανικό λαό”, τόνισε ο κινέζος πρόδρος Σι Τζινπίνγκ.
Ο βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος και η σύζυγός του απέτισαν χθες, Πέμπτη, φόρο τιμής σε “μια εξαιρετική μονάρχη που σημάδεψε βαθιά την Ιστορία”.
Ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ της Ισπανίας είπε μάλιστα πως αυτές τις επτά τελευταίες δεκαετίες η Ελισάβετ “έγραψε τα πιο σημαντικά κεφάλαια της Ιστορίας”.
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ συμβόλισε “τη συμφιλίωση” με τη Γερμανία, συμβάλλοντας “στην επούλωση των πληγών” του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η θάνατος αυτής της βασίλισσας, η οποία “διαδραμάτισε έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα”, είναι μια “μεγάλη απώλεια” για τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
Ο θάνατός της αφήνει ένα τεράστιο κενό και η μνήμη της “θα μείνει χαραγμένη με χρυσά γράμματα στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πακιστάν Αρίφ Άλβι.
“Η ζωή της και η κληρονομιά της θα παραμείνουν χαραγμένες στη μνήμη σε όλο τον κόσμο”, τόνισε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την Ελισάβετ Β’ ως “ένα πρότυπο συνέχειας” και τόνισε πως “η ηρεμία και η αφοσίωσή της έδωσαν δύναμη σε πολλούς”.
“Σε όλη τη διάρκεια της πλούσιας σταδιοδρομίας της, υπήρξε πηγή έμπνευσης και ευγένειας”, τόνισε ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι. Για τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, η Ελισάβετ Β’ “ήταν ένα πρότυπο ηγεσίας που θα παραμείνει αθάνατο στην ιστορία”.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως αυτή “η εξαιρετική φυσιογνωμία” “συμβόλιζε την αφοσίωση και την αγάπη για την πατρίδα της”.
Για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος, “έδειξε στον κόσμο το παράδειγμα της μεγάλης αξιοπρέπειας μιας αληθινής μονάρχη, της αίσθησης καθήκοντος που είχε και της αφοσίωσής της σε όλους τους υπηκόους της”.
Από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1982, ως την Άγγελα Μέρκελ, η οποία μίλησε για “την τιμή” που της έκανε να την δεχθεί μια τελευταία φορά πέρυσι, στο τέλος της θητείας της, προσωπικότητες μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους από τη βασίλισσα, ακόμη και σε απροσδόκητες συνθήκες.
Ο ποδοσφαιριστής Πελέ αποκάλυψε έτσι ότι ήταν ένας “μεγάλος θαυμαστής” της βασίλισσας από το 1968 που εκείνη είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία, όπου είχε παρακολουθήσει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα στο κατάμεστο γήπεδο Μαρακανά.
“Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη, κυρίως που είχε ζήσει εδώ όταν ήταν μια μικρή πριγκίπισσα”, έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.
Σύσσωμος ο Τύπος της Βρετανίας, όπως είναι φυσικό, προβάλει σχεδόν αποκλειστικά στα πρωτοσέλιδά του την είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.
Όλα τα μονοπωλεί κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες. Στα περισσότερα, το φόντο είναι μαύρο.
Η Guardian επέλεξε φωτογραφία της βασίλισσας καθώς κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της.
Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε τόσο η Independent όσο και οι Times, που έχουν τίτλο «Μια ζωή στο καθήκον»
Η Daily Telegraph διάλεξε για τίτλο το απόφθεγμα της βασίλισσας Ελισάβετ «η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη».
Η εφημερίδα Financial Times συνόψισε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε προκαλώντας πένθος στον λαό της. Αντανακλώντας όμως μια ζωή καθήκοντος στην οποία ένωσε τη χώρα μέσα από 70 χρόνια βαρυσήμαντων αλλαγών».
Η εφημερίδα The Times επέλεξε τον τίτλο «Μια ζωή στο καθήκον», ενώ η Daily Mirror ευχαριστεί την βασίλισσα για όσα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Daily Star διάλεξε τον τίτλο «Κάνατε το χρέος σας, κυρία», η Daily Mail «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες». Για τη Daily Express, «Η αγαπημένη μας βασίλισσα είναι νεκρή».
Δείτε τα πρωτοσέλιδα:
Με συνεχή ροή ειδήσεων, αφιερώματα και αναλύσεις για το τέλος εποχής που σηματοδοτεί ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ καλύπτουν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις στη Βρετανία.
«Η τελευταία βασίλισσα», γράφει στην ιστοσελίδα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Αποχαιρετώντας την Ελισάβετ Β’, που μέχρι την ύστατη στιγμή επέδειξε αταλάντευτη αίσθηση του καθήκοντος», αναφέρει.
«Τεράστιο σοκ» χαρακτηρίζει το Al Jazeera την απώλεια της βασίλισσας που «πέρασε περισσότερες από επτά δεκαετίες στον θρόνο».
«Η πιο δημόσια φιγούρα, το πιο ιδιωτικό πρόσωπο: Πώς η βασίλισσα Ελισάβετ II ενοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο», είναι ο τίτλος της ανάρτηση της ισραλινής εφημερίδα Haaretz.
«Το άλλο βασικό της επίτευγμα», αναφέρει, είναι ότι «μέσα σε επτά δεκαετίες δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά το μη επαρκώς καθορισμένο βασιλικό προνόμιο, ούτε όταν οι πολιτικοί την παρακαλούσαν να το κάνει».
«Σύμβολο σταθερότητας στη Βρετανία και στην διεθνή σκηνή» για 70 χρόνια χαρακτηρίζει την βασίλισσα Ελισάβετ στην ηλεκτρονική της έκδοση η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
«Σε μια σειρά βασιλικής διαδοχής που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, η ηγεμονία της Ελισάβετ ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια. Βοήθησε στην καθοδήγηση της χώρας της σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στους τομείς της γεωπολιτικής, της τεχνολογίας, του πολιτισμού και της και των αντιλήψεων για βασιλική οικογένεια»», επισημαίνει.
«Θα μπορούσε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ να σηματοδοτήσει το τέλος της βρετανικής μοναρχίας;», αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Liberation.«Η Ελισάβετ Β’ αφήνει πίσω της τη δημοφιλή εικόνα μιας βασίλισσας που έχει γίνει αληθινό σύμβολο», επισημαίνει.
«Ο γιος της τη διαδέχεται έπειτα από μια πολύ πιο αμφιλεγόμενη ζωή, που θα μπορούσε να αποδυναμώσει ένα ήδη παρωχημένο σύστημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Victoria Kjaer Theilvig Μις Υφήλιος 2024 – Πρώτη φορά ο τίτλος στη Δανία
Τζούλια Αλεξανδράτου: Οι υπηρεσίες της ως call girl και πόσα χρεώνει ανά ώρα
Ραγδαίες εξελίξεις με τους Ράδιο Αρβύλα και τεράστια ανατροπή, λίγο πριν την πρεμιέρα τους
Τα αγροτικά θέματα στο προσκήνιο των κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.
Copyright © 2024 Focus Radio. All rights received.
0 comments