Ανατροπή της ιατρικής… ερήμωσης του ΕΣΥ;; ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας με την ένταξή του στις προβληματικές και άγονες περιοχές;; (vid)

Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά στο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές, υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι εξελίξεις ωστόσο για τη Μεσσηνία… είναι καταιγιστικές και θετικές ως προς τα λογικά αιτήματα που υπήρχαν για την Κυπαρισσία και τα Κ.Υ. αλλά και αρνητικές για την… υποβάθμιση του κεντρικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, του οποίου η παρουσία στον υγειονομικό χάρτη είναι κομβική και λόγω θέσης αλλά και λόγω μεγαλύτερης φιλοξενίας περιστατικών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Έτσι μπορεί Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και Κέντρα Υγείας Πύλου, Φιλιατρών και Μελιγαλά να εντάχθηκαν στις προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, ωστόσο εκεί… υποβιβάστηκε -καθότι βρισκόταν στην Α’ (!!!)- το Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εστάλη για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων:

  • εσωτερικής παθολογίας,
  • γενικής/οικογενειακής ιατρικής, -παιδιατρικής,
  • αναισθησιολογίας,
  • νεφρολογίας,
  • παθολογικής ανατομικής,
  • ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής,
  • ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου,
  • κυτταρολογίας,
  • παθολογικής ογκολογίας,

καθώς και των ειδικοτήτων

  • πνευμονολογίας-φυματιολογίας,
  • νευροχειρουργικής,
  • νευρολογίας,
  • χειρουργικής,
  • χειρουργικής παίδων,
  • χειρουργικής θώρακος
  • και καρδιολογίας

που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ και επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β’.

Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000 ευρώ, ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500 ευρώ.

Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31/12/1996.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ στη Β’ κατηγορία εντάσσονται από τη Μεσσηνία: Η Καλαμάτα, η Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, η Πύλος και ο Μελιγαλάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΚΥΑ δεν υπάρχει αναφορά στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου, του δήμου Δυτικής Μάνης.

Αναλυτικά οι περιοχές της Α’ και της Β’ κατηγορίας:

Η τηλεοπτική απάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην τηλεόραση Best

Για εξαπλασιασμό των επιδομάτων και ενδυνάμωση των κινήτρων για τους γιατρούς ώστε να επιλέξουν άγονες και προβληματικές περιοχές έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση BEST, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζονται επίσης οι προβληματικές και άγονες γραμμές κατηγορίας Α’ και Β’, με το Νοσοκομείο της Καλαμάτας να εντάσσεται- υποβιβάζεται στην κατηγορία Β΄ εκεί όπου βρίσκεται και η Νοσηλευτική Μονάδα της Κυπαρισσίας καθώς επίσης και τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών, Μελιγαλά και Πύλου.

Αντίδραση Χρυσομάλλη: Να διορθωθεί η ακατανόητη αυτή τροποποίηση

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης, με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τη νέα ΚΥΑ για τον καθορισμό των άγονων και προβληματικών περιοχών, προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Επικοινώνησα άμεσα τηλεφωνικά με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά την ανακοίνωσή του σχετικά με την υπογραφή και την αποστολή για δημοσίευση της ΚΥΑ που καθορίζει τις άγονες και προβληματικές υγειονομικές περιοχές, προκειμένου για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων σε ειδικευμένους ιατρούς και οδοντιάτρους. Του επισήμανα την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη της μεταφοράς της Καλαμάτας από την κατηγορία Α’ άγονων στην κατηγορία Β’, καθώς και την απουσία του Αγίου Νικολάου συνολικά από τον πίνακα των περιοχών.

Του τόνισα ότι η Μεσσηνία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα αδυναμίας κάλυψης των θέσεων ιατρών που προκηρύσσονται με τους νομούς Λακωνίας, Ηλείας και Αρκαδίας.

Παρόλα αυτά στην εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, η Λακωνία βρέθηκε με τη Σπάρτη και το Γύθειο στην κατηγορία Α’ άγονα από Β’ προβληματικά, ενώ πρόσθεσε στην Α’ και το Βλαχιώτη, η Ηλεία προσέθεσε στην κατηγορία Α’ από Β’ τον Πύργο, ενώ η Αρκαδία διατήρησε τις περιοχές στις ίδιες κατηγορίες που προέβλεπε αρχικά το Π.Δ. 131/1987.

Του υπενθύμισα ότι η Μεσσηνία διέθετε σύμφωνα με το Π.Δ. 131/1987 στην κατηγορία Α’ την Καλαμάτα και στην κατηγορία Β’ την Κυπαρισσία, την Πύλο, τα Φιλιατρά και τον Μελιγαλά, ενώ σε παλαιότερες αποφάσεις είχαν συμπεριληφθεί και ο Άγιος Νικόλαος και οι Γαργαλιάνοι.

Η αλλαγή της Καλαμάτας στην κατηγορία Β’ δεν επηρεάζει μόνο το μισθολογικό κριτήριο σε σχέση με το αν παρέμενε Α’, αλλά κυρίως στερεί την αυξημένη μοριοδότηση που λάμβαναν οι ειδικευμένοι ιατροί για την κάλυψη θέσεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Τονίζω δε ότι η κάλυψη των θέσεων πήγαινε σχετικά καλά, ακριβώς γιατί το νοσοκομείο ήταν στην κατηγορία Α’, ενώ τώρα αυτή η τάση μοιραία θα ανακοπεί!

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική και μη αποδεκτή απόφαση, που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας και στερεί κίνητρα για την κάθοδο ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, την ίδια στιγμή που ο νομός αναπτύσσεται διαρκώς και αυξάνουν σημαντικά οι υγειονομικές ανάγκες του.

Ας μη ξεχνά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η Μεσσηνία αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξυπηρετεί πολλαπλάσια περιστατικά και ειδικά κατά τη θερινή περίοδο.

Ειδικά δε ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος αποτελεί αναμφισβήτητα το επίκεντρο της ΝΑ Πελοποννήσου, είναι ο μόνος δήμος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που αυξάνει πληθυσμιακά!

Είμαι σίγουρος ότι τίποτα από όλα δεν ελήφθη υπόψη για την υποβάθμιση της Καλαμάτας στην κατηγορία Β’. Και την ίδια ώρα να βλέπουμε τους όμορους νομούς ή να αυξάνουν τις περιοχές που τοποθετούν στην κατηγορία Α’ ή τουλάχιστον να παραμένουν στα ήδη προβλεπόμενα από το Π.Δ. 131/1987.

Ζήτησα από τον Υπουργό να με ενημερώσει ενδελεχώς και να διορθώσει την ακατανόητη αυτή τροποποίηση, ως και να εντάξει παράλληλα και τουλάχιστον τον Άγιο Νικόλαο στις προβληματικές κατηγορίες Β’ περιοχές. Και θα συνεχίσω να πιέζω μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου έως ότου η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή αναιρεθεί».   

«Π. Μαντάς: Αιφνιδιασμός η ένταξη της Καλαμάτας στις άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας»

«Δεσμεύσεις από Γεωργιάδη για επίλυση του προβλήματος με τη μοριοδότηση»

Όπως είχα ανακοινώσει από τις 29/8, υπεγράφη και δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α’ και Β’, στην οποία περιλαμβάνονται οι ιδιαίτερα σημαντικές τροποποιήσεις για την περιοχή της Κυπαρισσίας και το νοσοκομείο της. Όπως είχα επίσης ενημερώσει, οι αλλαγές αυτές κρίνονται ως απολύτως απαραίτητες διότι αφενός δίνουν τη δυνατότητα για μια στοχευμένη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται στις περιοχές αυτές, αφετέρου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος με τις άγονες προκηρύξεις θέσεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Δυστυχώς όμως, χωρίς να υπάρξει καμία άλλη προηγούμενη ενημέρωση και με αιφνιδιαστικό τρόπο, η απόφαση περιλαμβάνει και μια επιπλέον σημαντική αλλαγή για την περιοχή της Καλαμάτας, η οποία μεταφέρθηκε από την κατηγορία Α’ στην κατηγορία Β’. Αυτό δυστυχώς αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το νοσοκομείο Καλαμάτας, κυρίως διότι μειώνει την αυξημένη μοριοδότηση που λάμβαναν έως σήμερα οι ειδικευόμενοι ιατροί, αλλά και περιορίζει τη μισθολογική αύξηση για το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό.

Μετέφερα άμεσα από χθες την έντονη αντίδρασή μου στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας αφενός να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε κινήσεις αποκατάστασης του προβλήματος, αφετέρου να μεριμνήσει ώστε και ο Άγιος Νικόλαος να ενταχθεί στις άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Β’. Από την πλευρά του, ο υπουργός μου ανέφερε τα εξής:

α) Είναι γεγονός ότι η Καλαμάτα και το νοσοκομείο της με βάση τα στοιχεία του υπουργείου τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίζει ζήτημα με άγονες προκηρύξεις θέσεων για το ιατρικό προσωπικό.

β) Με τα νέα οικονομικά κίνητρα που παρέχονται μέσω της υπουργικής απόφασης, ουσιαστικά διπλασιάζεται το επίδομα που λαμβάνουν οι υπηρετούντες ιατροί στο νοσοκομείο Καλαμάτας σε σχέση με ό,τι λάμβαναν έως τώρα, ενώ σε κρίσιμες ειδικότητες αυτό τετραπλασιάζεται.

γ) Ως προς το πρόβλημα της μειωμένης μοριοδότησης, σημείο που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τις προκηρύξεις, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί συνολικά για τη χώρα με ειδική νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αφορά στο σύνολο των περιφερειακών νοσοκομείων και η μοριοδότηση θα καθορίζεται ανεξάρτητα από την κατάταξη των περιοχών σε άγονες και προβληματικές.

Ευχαριστώ τον υπουργό τόσο για την άμεση αντίδρασή του, όσο και φυσικά για την υλοποίηση της πολύ σημαντικής δέσμευσης για την ένταξη της Κυπαρισσίας, της Πύλου, των Φιλιατρών και του Μελιγαλά στις άγονες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Β’, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες.

Μαζί με τους Μεσσήνιους πολίτες θα αναμένω την υλοποίηση των ανωτέρω δεσμεύσεων, με στόχο την αποτελεσματική και ουσιαστική αναβάθμιση των μονάδων του ΕΣΥ για κάθε περιοχή μας.

Δήλωση Δημάρχου για το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά τη νέα ΚΥΑ για τον καθορισμό των άγονων και προβληματικών υγειονομικών περιοχών αλλά και τα όσα ακολούθησαν ως τοποθετήσεις από τον Υπουργό Υγείας σχετικά με το Νοσοκομείο Καλαμάτας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα στους ιατρούς των άγονων περιοχών της Α’ και Β’ Κατηγορίας.

Ωστόσο η απόφαση με την οποία το νοσηλευτικό ίδρυμα Καλαμάτας μετακινείται από την κατηγορία Α’ άγονα στην κατηγορία Β’, αποτελεί μια δυσμενής απόφαση που εμπεριέχει τον κίνδυνο να διαταράξει τη λειτουργία του, η οποία είναι κομβική και άρρηκτα συνδεδεμένη με μια περιοχή ταχέως αναπτυσσόμενη και από τις ελάχιστες που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή.

Για το λόγο αυτό, καλούμε τον Υπουργό Υγείας όπως επαναφέρει το νοσηλευτικό ίδρυμα στην κατηγορία Α’ άγονη, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος που εξήγγειλε και ψηφιστεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τα κίνητρα για την μοριοδότηση των υπηρετούντων ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία.

Η ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλαμάτας αποτελεί ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την τοπική κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».