Ανατροπή με τον κατώτατο μισθό: Πού καταλήγει η κυβέρνηση

Στα 770 έως 780 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος μισθός, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε αύξηση – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή πάνω από το 7,75%. Μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το «αισιόδοξο» σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο νέος μισθός θα φθάσει έως και τα 800 ευρώ.

Η απόφαση

Η ανακοίνωση της απόφασης για το νέο κατώτατο μισθό θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας και το αργότερο έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ημερομηνία έως την οποία ορίζεται – από το νόμο – ότι θα πρέπει να αποφασισθεί η νέα αύξηση.

Η σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε αρχικώς ορισθεί για την Παρασκευή 3 Μαρτίου αλλά λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη και της κήρυξης του εθνικού πένθους. Η νέα ημερομηνία συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τοποθετείται στις επόμενες ημέρες έως την Παρασκευή, οπότε εκπνέει η νομοθετημένη προθεσμία.

Το κατώφλι

Η διαδικασία προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία και ασφαλείς πληροφορίες, προσδιορίζουν το «κατώφλι» της αύξησης, γύρω στο 8% – δηλαδή ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 770 ευρώ -, ενώ η «οροφή» αντιστοιχεί σε αύξηση 9,4% και οδηγεί σε κατώτατο μισθό της τάξεως των 780 ευρώ. Το «αισιόδοξο» σενάριο για 800 ευρώ κατώτατο μισθό φαίνεται να έχει υποχωρήσει.

Μείωση εισφορών

Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση θεωρεί τα δύο αυτά θέματα ως αλληλένδετα, προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από την αύξηση του εργατικού κόστους. Σημειώνεται ότι η μείωση των εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα του ΣΕΒ και η υιοθέτησή του αναμένεται να λειτουργήσει εξισορροπιστικά στα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης που προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Η περαιτέρω μείωση των εισφορών την οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπολογίζεται γύρω  στις τρείς – τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας. Συναρτάται άμεσα με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Στο μεταξύ εντός του 2023, εκκρεμεί η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

Πηγή: ΟΤ