Αλλαγές στον ακατάσχετο λογαριασμό με μπόνους για τους συνεπείς οφειλέτες

Αλλαγές στο νομοθετικό καθεστώς του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού ετοιμάζει να θέσει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με στόχο να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των εκπρόθεσμων οφειλών από φόρους, οι οποίες έχουν ξεπεράσει πλέον τα 112,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν να ενεργοποιήσουν εντός του 2023 τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, ένα μέτρο το οποίο αν και έχει ψηφιστεί από το 2019 παραμένει «παγωμένο» μέχρι σήμερα.

Η εφαρμογή του, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα δώσει ανάσα στους συνεπείς οφειλέτες καθώς θα μπορέσουν να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών προς το δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού εντός του 2023 θα προβλέπεται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα επαφές με τις τράπεζες για την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών το μέτρο θα βοηθήσει τους συνεπείς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους προς την Εφορία.

Πώς λειτουργεί το μέτρο

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:

-Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δυο δόσεων.
-Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.
-Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

Δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρχει. Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του θα χάνει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμό.