Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες ώρες: Ξεκινά η κακοκαιρία και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για επικίνδυνες καταστάσεις 

Η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τη δυτική Ευρώπη «προς το τέλος της εβδομάδας κατά πολλές πιθανότητες, θα χτυπήσει την πόρτα και της χώρας μας», εκτιμά ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνοντας την ανάγκη να είμαστε σε ετοιμότητα.

«Μέχρι και το Σάββατο οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές. Από την Κυριακή όμως και στις αρχές της νέας εβδομάδας, οι τελευταίες προγνώσεις δείχνουν μετατόπιση του συστήματος ανατολικά, επηρεάζοντας κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για έντονα φαινόμενα που σηματοδοτούν μια απότομη και επικίνδυνη είσοδο στο φθινόπωρο. Οι θερμές ελληνικές θάλασσες θα δίνουν συνεχώς ενέργεια στην κακοκαιρία, ενώ ο ψυχρός αέρας από τον αντικυκλώνα της βόρειας Ευρώπης θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα επικίνδυνο καιρικό σκηνικό», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης.

«Να προετοιμαστούμε για επικίνδυνες καταστάσεις»

Σε ανάρτησή του τονίζει ότι «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις».

«Εμποδιστής «Ρεξ»

Με το γράμμα «Υ» αποτυπώνεται ο εκτεταμένος αντικυκλώνας προς τη βόρεια Ευρώπη.

Με το γράμμα «Χ» το βαρομετρικό χαμηλό στο οποίο θα κλείσει τον δρόμο ο αντικυκλώνας που αναφέραμε παραπάνω με αποτέλεσμα να μείνει για αρκετές ημέρες στην ίδια γεωγραφική έκταση.

Από τη μία ο αντικυκλώνας στέλνει ψυχρότερο αέρα από τη βόρεια Ευρώπη προς το βαρομετρικό χαμηλό και από την άλλη το βαρομετρικό χαμηλό αλληλεπιδρά με θερμές θαλάσσιες εκτάσεις.

Η παραπάνω αλληλεπίδραση διαμορφώνει μια εκρηκτικά ασταθή ατμόσφαιρα με συνέπεια τον ακραίο καιρό.

Η μελέτη μας έχει ήδη στραφεί σε αυτή την ατμοσφαιρική κυκλοφορία που εμφανίζει αρκετές πιθανότητες να πλήξει και τη χώρα μας. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις».

Μετά την πρωινή ανανέωση των προγνωστικών στοιχείων του GFS, τα πρώτα δείγματα για τον καιρό των επόμενων ημερών είναι σαφή: η χώρα μας ετοιμάζεται για ραγδαία αλλαγή του καιρού.

Από την Παρασκευή και για αρκετές ημέρες, σχεδόν σε όλη την επικράτεια αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ σε ορισμένες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα.

Φαίνεται δε ότι οι βροχές και οι καταιγίδες δεν θα περιοριστούν μόνο στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, αλλά θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, με πιθανότητα έντονης βροχόπτωσης και τοπικών πλημμυρών, ειδικά σε περιοχές που παρατηρείται αυξημένη υγρασία.

Παράλληλα, η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή πτώση, σηματοδοτώντας την αρχή ενός πιο φθινοπωρινού καιρού.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-09-2025

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα θαλάσσια-παραθαλάσσια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 28 με 30 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 31 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25-09-2025

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα θαλάσσια-παραθαλάσσια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και βαθμιαία μετά το μεσημέρι τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-09-2025

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, όμως από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-09-2025

Στο Ιόνιο από νωρίς το πρωί και βαθμιαία και στα δυτικά ηπειρωτικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.