Αισιοδοξία για αύξηση της παραγωγής και αποκλιμάκωση στην τιμή του ελαιολάδου

Οι νοικοκυρές έβαλαν την κουτάλα του μαγειρέματος μες στο συρτάρι και έβγαλαν το κουταλάκι του γλυκού. Μη σας πω ότι κάποιες επέλεξαν ακόμη και να ψεκάζουν το φαγητό με ελαιόλαδο για οικονομία. Μπορεί στο παρελθόν να ήμασταν συνηθισμένοι στην βουτιά του ψωμιού στο πιάτο, με την χωριάτικη να παρομοιάζεται με σούπα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι συνήθειες άλλαξαν. Μια μερίδα καταναλωτών επέλεξε να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο με σπορέλαιο. Το κομμάτι της πίτας αυτό, είναι πολύ μικρό, η γεύση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και δύσκολα ο Έλληνας θα αλλάξει το ελαιόλαδο, αλλά μ΄ αυτές τις τιμές το περιόρισε κατά 40% μάλιστα!

Στα περισσότερα εστιατόρια πλέον το λάδι δίνεται ξεχωριστά σε ένα μικρό μπουκαλάκι και κάποιες φορές χρεώνεται. Η βάση της διατροφής των Ελλήνων είναι πλέον είδος υπό εξαφάνιση. Μέσα σε δύο χρόνια η τιμή του ελαιόλαδου ανέβηκε 300%. Εξωφρενικό αλλά είναι η αλήθεια.

Η περσινή χρονιά υπήρξε καταστροφική για τον κλάδο του ελαιολάδου, με την παραγωγή να μειώνεται δραματικά από 280.000 τόνους στους 140.000 τόνους. Αυτή η μείωση είχε άμεση επίπτωση τόσο στις τιμές όσο και στην κατανάλωση. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία για ανάκαμψη στην παραγωγή κατά την φετινή περίοδο, με εκτιμήσεις για συνολική παραγωγή 200.000 έως 230.000 τόνων, αν και αυτό δεν θα φτάσει τα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Η μειωμένη παραγωγή του 2022 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στο ράφι, ενώ και η εγχώρια κατανάλωση υποχώρησε σημαντικά, από τους 30.000 τόνους στους 22.000 τόνους.

Όσον αφορά τις τιμές, η ανοδική τάση στην παραγωγή δημιουργεί ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών. Ήδη οι πρώτες συμφωνίες για την πώληση ελαιολάδου έχουν κλείσει με τιμές 1 έως 1,5 ευρώ χαμηλότερες από τις περσινές ενώ είναι πιθανόν η τιμή του λίτρου να πέσει ακόμη και 3€.. 

Συγκεκριμένα, η τιμή για τον παραγωγό κυμαίνεται σήμερα στα 12 με 13 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι αναμένεται να μειωθεί κάτω από τα 10 ευρώ, με προβλέψεις να διαμορφωθεί στα 9 με 9,5 ευρώ ανά κιλό.

Πλέον οι τιμές θα ξεκινήσουν την καθοδική πορεία με αργό και σταθερό ρυθμό. Ποτέ κανείς δεν ξέρει, αλλά μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, να δούμε τις τιμές που είχαμε στο παρελθόν. Όπως και να ´χει πολλά νοικοκυριά προσαρμόστηκαν στην νέα πραγματικότητα και επιλέγουν να είναι φειδωλοί στο λάδι πάρα ανοιχτοχέρηδες στο πορτοφόλι.