Έσπασε η δεξαμενή ύδρευσης στο Πήδημα με αποτέλεσμα τη διακοπή υδροδότησης στην Καλαμάτα (vid)

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για το πρόβλημα που ανέκυψε με την ύδρευση στην Καλαμάτα. Η ζημιά μοιάζει να είναι εξαιρετικά σοβαρή, καθώς εντοπίστηκε τεράστια βλάβη στη βάση της δεξαμενής του Πηδήματος, κάτι που σημαίνει πως η πόλη και οι γύρω περιοχές που υδροδοτούνται από το εν λόγω δίκτυο δεν θα έχουν νερό για αρκετές ώρες.

Όπως διαπιστώθηκε έσπασε ένα τμήμα στη βάση της δεξαμενής που λειτουργούσε ως “καθαριστήριο” του νερού, με αποτέλεσμα να προκληθεί όρυγμα στο σημείο. Έτσι ακολούθησε μεγάλη απώλεια του νερού της δεξαμενής, με συνέπεια να διακοπεί ξαφνικά η υδροδότηση της πόλης. Ως αποτέλεσμα η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου να έχει μείνει χωρίς νερό. Ο λόγος που έγινε αυτή η εξαιρετικά σοβαρή ζημιά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, και τι ήταν αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα, στο τμήμα αυτό της δεξαμενής.

Πιθανολογείται ότι λόγω γεωλογικού φαινομένου  υποχώρησε το έδαφος κάτω από τη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να αποκολληθεί και να πέσει και τμήμα της βάσης της (περίπου 2×2 τ.μ). Ωστόσο, αυτό θα εκτιμηθεί από τους ειδικούς σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς προέχει να επισκευαστεί η δεξαμενή και να αποκατασταθεί η υδροδότηση.

Να σημειωθεί ότι η δεξαμενή είναι σε δύσβατο σημείο 300 μέτρα επάνω από τον κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να προσεγγίσουν στο σημείο τα οχήματα για την επισκευή της ζημιάς.

Από την πρώτη στιγμή, οι τεχνικές υπηρεσίες του Συνδέσμου Ύδρευσης, της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και του Δήμου επιχειρούν σε συνεργασία με εργολάβους για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ζημιάς. Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ δημοτικές υδροφόρες θα εξυπηρετήσουν ανάγκες του Νοσοκομείου. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να υπάρξει αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς”, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

Προσπάθεια να γίνει νέα σύνδεση “by pass” με τις πηγές-Πολύωρη και απαιτητική η αποκατάσταση της ζημιάς

Όπως εξήγησε γίνεται μια προσπάθεια να απομονωθεί η δεξαμενή- οποία έχει κατασκευαστεί το 1936- ώστε να επισκευαστεί σε δεύτερο χρόνο, και να γίνει μια σύνδεση by pass απευθείας με την υδρομάστευση του Πηδήματος, ώστε με τον τρόπο αυτό να υδροδοτηθεί η πόλη. Η προσπάθεια αυτή είναι απαιτητική και εκτιμάται ότι θα πάρει πολλές ώρες, ακόμα και τη νύχτα. Ο Δήμαρχος συνέστησε στον κόσμο υπομονή καθώς ήταν μια κατάσταση που δεν μπορούσε να προβλεφθεί και που για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, που δυσχεραίνεται λόγω της έλλειψης οδικής πρόσβασης στη δεξαμενή.

Νερό με υδροφόρες του Δήμου στις δημόσιες δομές

Επεσήμανε ότι ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια με τις υδροφόρες του να μεταφέρει νερό για τις ανάγκες του Νοσοκομείου, του Στρατοπέδου, των σχολείων και σε όποια άλλη δημόσια δομή χρειαστεί. “Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, ότι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας όμως είναι κάτι που δεν περνούσε από το χέρι μας, δεν μπορούσε να προβλεφθεί”. 

Η επίσημη ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας:

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, από το Σύνδεσμο Ύδρευσης γίνεται γνωστό ότι, εντοπίστηκε τεράστια ζημιά στη βάση της δεξαμενής του Πηδήματος. Η βλάβη είναι εντός της δεξαμενής και δεν αφορά τον αγωγό μεταφοράς νερού Φ600, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από τις Υπηρεσίες του Συνδέσμου. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Συνδέσμου Ύδρευσης, της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και του Δήμου επιχειρούν σε συνεργασία με εργολάβους για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση της πρωτοφανούς ζημιάς. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ δημοτικές υδροφόρες θα εξυπηρετήσουν μέχρι νεοτέρας τις ανάγκες του Νοσοκομείου Καλαμάτας και όχι μόνο.