Έκθεση ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας

“Είναι έκθεση που καταγράφεται η ελληνική ιστορία και ο πολιτισμός”, επεσήμανε στην “Ε” ο συλλέκτης Χρήστος Κατσαμπάνης για τη σημαντική έκθεση ιστορικών κειμηλίων της συλλογής του, στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας.

Είναι κειμήλια που ο Χρ. Κατσαμπάνης μάζευε όλη του τη ζωή, είτε ταξιδεύοντας σε ξένους τόπους με τα καράβια είτε σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ως προπομπός.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως το τέλος Φεβρουαρίου, αναβλήθηκαν την Τρίτη λόγω του τριήμερου πένθους στις Ενοπλες Δυνάμεις και θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα.

Ο Χρ. Κατσαμπάνης μας ενημέρωσε ότι στην έκθεση “παρουσιάζονται βιβλία που έχουν αντιγράψει οι ξένοι συγγραφείς  από τους Ελληνες κλασικούς (Ομηρο, Θουκυδίδη κλπ.), με σκοπό να δείξω το ενδιαφέρον των ξένων για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό”.

Κι επεσήμανε πως “μια καινοτομία που παρουσιάζω από το 2008, είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Μακεδονίας. Έχω ξυλογραφίες του 15ου – 16ου αιώνα που δείχνουν πού καταγράφεται ο μακεδονικός χώρος. Το 2008 είχα κάνει έκθεση στο Μέτσοβο (εκεί μαζεύονται όλοι οι Βλάχοι) κι έδειξα 60 χάρτες. Δεν το πίστευαν ότι ήταν έτσι, το πώς καταγράφεται ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Μακεδονίας”.

Παρατήρησε, ακόμα, πως μέσα από χάρτες και βιβλία παρουσιάζει αυτά που έχουν γραφτεί από ξένους περιηγητές για την Επανάσταση του 1821. Κι εκθέτει και βιβλία που καταγράφουν το εκκλησιαστικό στοιχείο, κάποια πολύ σπάνια βιβλία από τον 15ο αιώνα.

“Εκείνο που θέλω να δείξω, δεν είναι οι φορεσιές”, είπε κι εξήγησε: “Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση, προσπαθούμε σε ένα μουσείο να δείξουμε ό,τι πιο περίτεχνο, ό,τι πιο χρυσό υπάρχει και να δείξουμε ότι αυτό είναι Ελλάδα. Δεν είναι η κουλτούρα μας το χρυσό, το χρυσό των Ιωαννίνων δεν είναι ελληνικής προέλευσης ολοκληρωτικά”.

Πρόσθεσε ότι “και στα όπλα αυτό κυριαρχεί. Αντί να περιοριστούμε να δείξουμε κάποια όπλα που έχουν μείνει ιστορικά λάφυρα, τα οποία ήταν τούρκικα τα περισσότερα, δείχνουμε, για παράδειγμα, ένα γιαταγάνι χρυσό. Και δεν καταλαβαίνουμε ότι έχει και ύμνο στο κοράνιο, υποστηρίζοντας “ότι είναι ελληνικό, δική μας κουλτούρα”.

Αναγνώρισε ότι “κι εγώ στην αρχή παρουσίαζα χρυσές φορεσιές. Εμαθα, όμως, απέκτησα παιδεία”.

 “ΟΛΗ ΜΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΤΑ ΜΑΖΕΥΑ”

Για το πώς απέκτησε η αυτή την σπουδαία συλλογή, ο Χρ. Κατσαμπάνης σημείωσε:

“Ολη μου τη ζωή τα μάζευα. Εχω τελειώσει Εμποροπλοιάρχων της Υδρας, ταξίδευα και το πρώτο που έκανα, μάζευα βιβλία. Αρχισα να συγκεντρώνω βιβλία από παλαιοπωλεία. Στο ΔΗΠΕΘΕΚ γυρνούσα, ήμουν προπομπός και άρχισα να μαζεύω ιστορικά στοιχεία από σπίτια. Τα όπλα τα βρήκα από οικογένειες, τα αγόρασα σε όλο το διάβα των 30 χρόνων στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Αρχισα να συγκεντρώνω παλιές φορεσιές και άρματα του ‘21”.

Ο καλαματιανός συλλέκτης διευκρίνισε ότι “δεν θέλω να δείχνω, να μην εκστιάζονται τα σχολεία με τα όπλα. Είναι εργαλεία που πήραν από τους Τούρκους. Λένε ότι αυτό είναι του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη και τους λέω ηρεμήστε, δείξτε το ελληνικό στοιχείο.

Δείξτε τις φορεσιές, κατεστραμμένες και μικρές. Δείχνουν τον σωματότυπο των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Και λέω πως αυτοί οι άνθρωποι που ήταν όσο ένα παιδί της Ε’ Δημοτικού, όπως ήταν ο Κολοκοτρώνης, που τα έβαλαν με τον Τούρκο, τους πήραν τα όπλα και κέρδισαν την Επανάσταση. Αυτό το στοιχείο θέλω να δείξω”.

Ολοκληρώνοντας, συνόψισε ότι “είναι ένας απολογισμός των περιοδειών μου όλα αυτά τα χρόνια, γιατί γύριζα όλη την Ελλάδα. Εχω διαθέσει όλη μου την περιουσία και όλο μου το βιός, για να υπάρχει αυτή η συλλογή. Πρέπει όλα αυτά να τα ακουμπήσω κάπου σοβαρά, γιατί θέλουν συντήρηση. Για να τα διαθέσω, πρέπει να έχω σοβαρή πρόταση”.

“ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”

Ο διευθυντής του Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας – λοχαγός (ΠΖ) Χρήστος Κορομηλάς παρατήρησε πως “είναι πολύ σημαντικό που φιλοξενούμε αυτή την εμβληματική έκθεση με αυθεντικά υλικά” και σημείωσε: “Ισως είναι η μεγαλύτερη έκθεση σε φορεσιές σε επίπεδο εθνικό. Αποτελούν ιστορικό τεκμήριο. Τα βιβλία που παρουσιάζονται, αναπαράγουν τον αρχαίο μας πολιτισμό. Ως Στρατιωτικό Μουσείο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και στους χάρτες που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Είναι τεκμήρια. Ο επισκέπτης θα δει ότι ο ελληνισμός είναι συνυφασμένος με αυτή την γεωγραφική περιοχή, η οποία είναι ελληνική”.

Ο κ. Κορομηλάς ευχαρίστησε τον Χρ. Κατσαμπάνη κι επεσήμανε πως “επιβάλλεται στην Καλαμάτα να δημιουργηθεί ένα μουσείο Επανάστασης του 1821. Και σε αυτό περίοπτη θέση θα πρέπει να έχει η συλλογή του κ. Κατσαμπάνη. Αποτελεί μοναδικό στοιχείο, ανυπολόγιστη αξία και θα είμαστε περήφανοι να την φιλοξενήσουμε σε έναν ανάλογο βαρύτητας χώρο”.

Μεταξύ των σχολείων που επισκέπτονται την έκθεση, τις προηγούμενες μέρες την επισκέφθηκαν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της 4ης Μεραρχίας Πεζικού και ο διευθυντής του Στρατιωτικού Μουσείου Τρίπολης – σμήναρχος Δημήτρης Φωτόπουλος.

Πηγή