Έγκριση νέου διαγωνισμού για τα άγονα τμήματα δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου στη Μεσσηνία

Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια νέου ηλεκτρονικού διαγωνισμού, που αφορά τα άγονα τμήματα του αρχικού έργου δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, έδωσε ομόφωνα η Περιφερειακή Επιτροπή Πελοποννήσου, κατά την 28η/2025 συνεδρίασή της (απόφαση 692/2025).

Ο νέος διαγωνισμός αφορά την ανάθεση σε εργολάβους για τη διενέργεια από εδάφους δολωματικών ψεκασμών ελαιοδένδρων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου για τα έτη 2025–2026–2027, αποκλειστικά για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν από την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 257.097,60 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 13%), και αφορά τέσσερα άγονα τμήματα. Η διαδικασία θα διενεργηθεί με συντετμημένη προθεσμία 15 ημερών, λόγω κατεπείγοντος, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του φετινού προγράμματος.

Για δύο από τα άγονα τμήματα –τις Τοπικές Κοινότητες Χράνων και Φοινίκης– προβλέπεται διαδικασία απευθείας ανάθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 118 του Ν. 4412/2016.

Η ανάγκη για νέα προκήρυξη προέκυψε από την αποτυχία ανάθεσης στο πλαίσιο της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας (Αρ. Διακήρυξης: 138798/14-05-2025, ΑΔΑΜ: 25PROC016815318).

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας (ΔΑΟΚ) έχει ήδη αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα τεχνικά στοιχεία, τον προϋπολογισμό και τις απαιτήσεις για τις περιοχές αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε κρίσιμες για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Αναλυτικά:
  • Ο διαγωνισμός καλύπτει τριετείς παρεμβάσεις σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές.
  • Η διαδικασία θα γίνει μέσω της πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ, ως διαγωνισμός «άνω των ορίων» λόγω του ύψους της δαπάνης.
  • Τα άγονα τμήματα των Τ.Κ. Χράνων και Φοινίκης θα καλυφθούν με ξεχωριστές απευθείας αναθέσεις.
  • Η Περιφέρεια διατήρησε τις ίδιες επιτροπές (διενέργειας, παραλαβής, ενστάσεων, καταγραφής υλικών) που είχαν οριστεί με την απόφαση 7/2025, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια και η ταχύτητα στην υλοποίηση.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της στοχευμένης αυτής παρέμβασης, επιχειρεί να ενισχύσει το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία, εξασφαλίζοντας την προστασία της ελαιοπαραγωγής και τη διατήρηση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.