Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ: Σύσκεψη για το AUKUS στη Νέα Υόρκη

Η συμφωνία ΑUKUS θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ σημείωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη συνάντηση που συγκλήθηκε ειδικά για τη συμφωνία AUKUS, αλλά μια καθιερωμένη συνάντηση που λαμβάνει χώρα όταν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Φον Ντερ Λάιεν

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή αναλύει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας AUKUS και τις επιπτώσεις της, προτού υπάρξει επίσημα αντίδραση από μέρους της. Ανέφερε, επίσης, ότι η επικεφαλής της Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά η ίδια έχει επιλέξει προς το παρόν να μην κάνει κάποιο σχόλιο. «Η Πρόεδρος της Κομισιόν, όταν ένα κράτος-μέλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, το ακούει», είπε ο Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου EUMED9 στην Αθήνα.

Ιαπωνία: Να τοποθετηθεί κατά της επεκτατικότητας της Κίνας η Ευρώπη

Την ίδια ώρα, ο υπουργός άμυνας της Ιαπωνίας, Νόμπουο Κίσι, μίλησε στον Guardian, αναφορικά με την ένταση που προκαλεί η Κίνα στην περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού, και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειες αποτροπής της στρατιωτικής και εδαφικής επεκτατικότητας του Πεκίνου. Ο υπουργός ανέφερε ότι η Κίνα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να αλλάξει μονομερώς το status quo στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα. Ο Κίσι εξέφρασε «έντονες ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία, όχι μόνο της Ιαπωνίας και της περιοχής, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας». Ο Κίσι μίλησε στον Guardian πριν την ανακοίνωση του Συμφώνου AUKUS όπου ανέφερε ότι η χώρα του έχει κερδίσει την κατανόηση και τη συνεργασία πολλών χωρών, αλλά χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το Πεκίνο. Η ΕΕ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, όπως ανέφερε ο ίδιος, είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την στήριξη «ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο – Ειρηνικού», αλλά, όπως διευκρίνισε «είναι ύψιστης σημασίας το να τοποθετηθούν πολλές χώρες ενάντια στην κατάσταση, καθώς αυτό θα λειτουργήσει από μόνο του αποτρεπτικά».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *