Υπεραιωνόβιες ελιές στην Βασιλάδα εντάσσονται στο πρόγραμμα Μοριάς ‘21, της ΤΕΜΕΣ

Στις διαδρομές του προγράμματος Μοριάς ‘21, της ΤΕΜΕΣ και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου εντάχθηκαν οι υπεραιωνόβιες ελιές της Βασιλάδας, κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Ανδρούσας του Δήμου Μεσσήνης. Για την ανάδειξη των ιστορικών αυτών δέντρων μερίμνησαν ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος και το μέλος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου, Θανάσης Ψαρούλης, ο οποίος κατάγεται από τη Βασιλάδα, ζει στη Σουηδία και έχει συμβάλει σημαντικά στην τουριστική προβολή της περιοχής της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου..

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Μεσσήνης σημειώνει: “Υπεραιωνόβιες ελιές που άπλωσαν τις ρίζες τους στο πέρασμα των χρόνων γράφοντας ιστορία ζωής, πρόσφεραν και προσφέρουν ακόμα καρπό και λάδι σε γενιές ανθρώπων. Είναι αυτές που γλίτωσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιμπραήμ Πασά στη Μεσσηνία και στέκονται αγέρωχες στην Τοπική Κοινότητα Βασιλάδας της Δ.Ε. Ανδρούσας του Δήμου Μεσσήνης. 

Τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Μεσσήνης που κατάγεται από τη Βασιλάδα και διαμένει στη Σουηδία Θανάσης Ψαρούλης, επισκέφθηκαν τα χωράφια όπου δεσπόζουν τα ελαιόδεντρα. Περπάτησαν ανάμεσά τους, διαπιστώνοντας ότι συνιστούν ένα πολύτιμο «μουσείο» της φύσης και συζήτησαν ιδέες και τρόπους που θα μπορούσαν να τα αναδείξουν συνολικά σε ένα υπαίθριο πάρκο φυσικής ιστορίας ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων τουριστών, μαθητών, μελετητών.

Μοναδικό χαρακτηριστικό τους, ότι δέντρα με ηλικία εκατοντάδων ετών είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή. Ήδη το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και  Δήμους της περιοχής, ανέπτυξαν το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ ‘21,  μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία,  μέσα από θεματικές διαδρομές και διαδραστικές εμπειρίες. Στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, στο Δήμο Μεσσήνης, σημείο με υπεραιωνόβιες ελιές έχει ενσωματωθεί στις ειδικές διαδρομές του προγράμματος και αναδεικνύεται με ειδική σήμανση”. 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *