Τουρκία: Περίεργη «γλίτσα» απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά – Κατευθύνεται προς το Αιγαίο (vid)

Το πάχος της βλέννας είναι 15 μέτρα – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες – Φόβοι για επιδημιολογική «βόμβα» στους κατοίκους των γύρω περιοχών

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Τουρκία για τη… βλέννα που απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα. Όπως επισημαίνουν Τούρκοι επιστήμονες, το πάχος της βλέννας αγγίζει τα 15 μ. και αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, προκαλούν την αποκρουστική βλέννα, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην  Κωνσταντινούπολη, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

vlenna_1

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

vlenna_3

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

Κατεύθυνση προς το Αιγαίο

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε  Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

vlenna_4

Σχέδιο προστασίας από την τούρκικη κυβέρνηση

Τόνισε πως  η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Κυριακή ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της θάλασσας.

Ο υδροβιολόγος Levent Artuz προειδοποίησε ότι τέτοια οικολογικά προβλήματα θα συνεχιστούν αν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων.

«Όσο συνεχίζουμε με αυτές τις πρακτικές, δεν έχει νόημα να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε καταστροφές όπως αυτό», είπε, επισημαίνοντας την αυξημένη ρίψη λυμάτων στα ύδατα τα τελευταία χρόνια.

vlenna_5

Φόβοι για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Ήδη ομάδα 300 ειδικών και ειδικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία έχουν αναλάβει να εξετάσουν το αυξανόμενο πρόβλημα της «θαλάσσιας βλέννας» στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με σκοπό την επίλυσή του, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, Μουράτ Κουρούμ.

«Η ομάδα εξετάζει περίπου 91 σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά, και εξετάζουμε δείγματα που ελήφθησαν από τη θάλασσα στα εργαστήριά μας» τόνισε, μέσω Twitter, o υπουργός.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα άρχιζε στις 4 Ιουνίου ένα εργαστήριο σχετικά με το ζήτημα και θα ανακοινωνόταν στις 6 του μήνα ένα σχέδιο για να σωθεί η Θάλασσα του Μαρμαρά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *