Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν για τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και Αγιά Σοφιά

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή – Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Το Κρεμλίνο για τη συνομιλία Πούτιν – Μητσοτάκη

Στην επικοινωνία αναφέρεται με ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, σημειώνοντας ότι έγινε «με ελληνική πρωτοβουλία» και κατά τη διάρκειά τής «συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη».

«Υπογραμμίστηκε η εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε η σημαντικότητα της διατήρησής του ως πανανθρώπινου επιτεύγματος, συμβόλου ειρήνης και συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η οποία σημειώνει με εξαιρετική λιτότητα ότι «εθίγη επίσης σειρά ζητημάτων της περιφερειακής ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τη συνομιλία «εξετάστηκαν περιεκτικά οι οδοί περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνορωσικής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς», στην οποία θα συμβάλει η ενεργοποίηση της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, σημειωτέον, συνεδρίαζε παλαιότερα μία φορά ετησίως και τα τελευταία χρόνια ακόμη αραιότερα, επιβεβαιώνοντας το ναδίρ, στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί,  γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *