Τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα – Τουρκικό παιχνίδι με τις διερευνητικές επαφές και τα Βαρώσια

Για την πρόθεση της Τουρκίας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Νίκο Δένδια, σε τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο του φόρουμ για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Μπρατισλάβα. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε πρώτα στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα, ότι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Την ώρα που ανοίγει το παραλιακό μέτωπο στα Βαρώσια της Αμμοχώστου, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 (1984) και 789 (1992), η Τουρκία επιχειρεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και την δριμεία κριτική που δέχεται από τη νέα προκλητική της κίνηση και ξαναζεσταίνει τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Αναμένεται η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, πιθανόν να είναι θέμα ωρών ή ημερών.

Για την πρόθεση της Τουρκίας ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Νίκο Δένδια, σε τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο του φόρουμ για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Μπρατισλάβα. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε πρώτα στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα, ότι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

Το Βερολίνο

Τετ-α-τετ που βγάζει μία τόσο σοβαρή είδηση δεν γίνεται τυχαία όπως γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, υπήρξε γερμανικός δάκτυλος για την «τυχαία» συνάντηση που δεν ήταν καθόλου τυχαία. Στο φόρουμ της Μπρατισλάβα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ο οποίος είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο με ταξίδια σε Αθήνα και Άγκυρα.

Η Αγκελα Μέρκελ είναι ξεκάθαρο ότι αισθάνεται περισσότερο προδομένη από όλους, από τον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον εμπιστεύτηκε, έπλεξε το εγκώμιο του, έπεισε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην βάλει βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής διότι ο Ερντογάν δεσμεύτηκε στην ίδια να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και οι εξελίξεις την διέψευσαν. Η Τουρκία απέσυρε το «Γιαβούζ», αλλά προχώρησε σε μια ακόμη πιο επιθετική ενέργεια που είναι το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο που σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ανήκει στους κατοίκους της και θα τους παραδοθεί με την επίλυση του κυπριακού.

Το «δώρο»

Όσο κι αν ήταν ένα δώρο του Ερντογάν στον εκλεκτό του, στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του ψευδοκράτους, της ερχόμενης Κυριακής, τον Ερσίν Τατάρ, παραμένει μία απαράδεκτη πρόκληση που στέλνει το μήνυμα ότι ο Ερντογάν γράφει εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους πάντες. Υπήρξε επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο. Και προφανώς για να της χρυσώσει το χάπι, ήρθε η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου και το κλείσιμο του ματιού στις διερευνητικές επαφές που ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη που θα έχουν με την απρόβλεπτη και αναξιόπιστη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Χαίρομαι πολύ που σε βλέπω» είπε ότι Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια στο φόρουμ της Μπρατισλάβας. «Έτσι με τη μάσκα, δεν ξέρω αν έχεις ακόμη το μουστάκι» του είπε ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών. Ακολούθησε το δεκάλεπτο τετ-α-τετ με τους συνεργάτες των δύο υπουργών να παραμένουν στο χώρο σε μικρή απόσταση. Αμέσως μετά τα τούρκικα μέσα πανηγύρισαν που η Τουρκία οδηγεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Ελλάδα όπως είναι η γνωστή γραμμή την οποία ακολουθούν προκειμένου να πείσουν ότι η Τουρκία είναι αυτή που θέλει τον διάλογο και η Ελλάδα αυτή που τον υπονομεύει. Οι δυο υπουργοί «συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια» όπως ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Χαμηλά ο πήχης

Ο πήχης των προσδοκιών τοποθετείται από την ελληνική πλευρά πάρα πολύ χαμηλά. Και αυτό συνδέεται με τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες των Τούρκων. Λίγο μετά την δέσμευση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ο Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στο φόρουμ της Μπρατισλάβα παρουσίασε τρεις χάρτες. Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Ο δεύτερος έφερε την ελληνική και τουρκική σημαία και παρουσίασε τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας όπως τις χαρακτήρισε. Ο τρίτος ήταν ο χάρτης του Καστελόριζου για το οποίο επανέλαβε τη γνωστή τουρκική θέση ότι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά υφαλοκρηπίδα.

Για το ότι δεν προχώρησαν μέχρι τώρα οι διερευνητικές επαφές ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα διότι υπέγραψε την συμφωνία με την Αίγυπτο για κοινή ΑΟΖ, όταν η χώρα μας άσκησε ένα νόμιμο δικαίωμα της με μία νόμιμη κυβέρνηση άλλης χώρας.

Το μεσημέρι, άνοιξε το σημείο διέλευσης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων. Αφαιρέθηκαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και ο κόσμος πέρασε για να περπατήσει στην παραλία, στις οδούς Δημοκρατίας και Κένεντι του Βαρωσιού, όπου συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων, ρίχνουν άσφαλτο κλπ. Θα ακολουθούσε και φιέστα με αξιωματούχους και της τουρκικής κυβέρνησης.

Μητσοτάκης – Φον Ντερ Λάιεν

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έθεσε το ζήτημα των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, μια κίνηση που επισήμανε ότι έρχεται λίγες μέρες μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που την απέτρεπαν από μονομερείς ενέργειες και της έδιναν δύο μήνες περίοδο χάριτος για να επιδείξει μία διαφορετική συμπεριφορά. Ο κ.

Μητσοτάκης τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να ξανατεθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να μην περιμένουν οι «27» τον Δεκέμβριο. Η επόμενη Σύνοδος κορυφής είναι στις 15 – 16 Οκτωβρίου.

Στην κοινή Δήλωση τους Μητσοτάκης και Φον Ντερ Λάιεν αναφέρουν ότι «συζήτησαν και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν τα Βαρώσια, και επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει απαραίτητος. Εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ. Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *