Τελετή για την 83η Επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 83η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, διεξήχθη στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Κυπρίων, Ελλήνων, Σέρβων και Ισραηλινών) κατά τη Μάχη της Καλαμάτας, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στην Κρήτης και Ψαρών, κοντά στο λιμάνι.

Την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν. Η μάχη αυτή δόθηκε με μεγάλη ένταση στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, από τη δυτική προκυμαία του λιμανιού έως και τον ναό της Ανάστασης.

Αρχικά αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Σαραντόπουλο, για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης, Στρατιωτικός Ακόλουθος Πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Sam Law,

ο εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Πρεσβείας, Αναπληρωτής Πρέσβης Lachlan Scully και η Γραμματέας των Απομάχων Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας Janet Parkin. Ομιλία πραγματοποίησε ο Καθηγητής και μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μάριος Αθανασόπουλος.

Ακολούθησε ποίημα – πράξη μνήμης από τον Μπάρι Πάρκιν, σιωπητήριο πεσόντων νεκρών, κατάθεση στεφανιών, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Μεγάλης Βρετανίας, Αυστραλίας κι Ελλάδας.

Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, άγημα από την 120 ΠΕΑ και δύο στρατιώτες από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κατά το σύντομο χαιρετισμό του 83 χρόνια μετά τη Μάχη της Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «…αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό στη συλλογική μνήμη. Αλλά και να αναδείξουμε την ανδρεία και των ηρωισμό των συμμαχικών στρατευμάτων και όλων όσων θυσιάστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Η Μάχη της Καλαμάτας μας κάνει υπερήφανοι και ως Καλαματιανούς, για τους κατοίκους της πόλης που συνέδραμαν με κάθε τρόπο τους συμμάχους στον Αγώνα, επιβεβαιώνοντας ότι η Καλαμάτα ήταν και παραμένει πόλη της Ελευθερίας. Αυτή τη Μάχη, αυτούς τους Αγωνιστές τιμούμε όλοι εμείς σήμερα».