Σύσκεψη για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

Σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, χθες Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022. Αντικείμενο της σύσκεψης που προκάλεσε η Περιφέρεια και στην οποία μετείχε έπειτα από πρόσκληση ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ήταν η πορεία της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

“Πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε λύσεις” σημείωσε ο περιφερειάρχης ανοίγοντας την διαδικασία στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν επίσης το προεδρείο του ΦοΔΣΑ, εκπρόσωπος από την εταιρεία διαχείρισης, νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και υπηρεσιακοί της παράγοντες.

Με τον υπουργό Εσωτερικών να σημειώνει ότι “πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα”, τονίστηκε ότι σε δύο εβδομάδες θα εξεταστεί εκ νέου η πρόοδος στο θέμα των οφειλών ορισμένων από τους δήμους προς την “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου”, την εταιρεία που έχει αναλάβει την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.

Π. ΝΙΚΑΣ, ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Ο Π. Νίκας, αποτίμησε θετικά την μέχρι τώρα λειτουργία στην Παλαιόχουνη της μονάδας διαχείρισης, δηλώνοντας ότι η κατάσταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, ως προς το θέμα των σκουπιδιών ήταν εμφανώς βελτιωμένη συγκριτικά με απαράδεκτες εικόνες από προηγούμενες περιόδους.

Σε πλήρη λειτουργία, εξ άλλου, βρίσκονται οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στο Σπαθοβούνι και στο Αργος, ενώ όσον αφορά τους υπολειπόμενους ΣΜΑ, οι πρώτοι 7 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και προχωρούν, με τους άλλους 8 να έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι αρμοδίως και να εξελίσσεται η διαδικασία ομαλά.

Γνωστοποιήθηκε, παράλληλα, ότι αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο η μεταβατική λειτουργία των δύο υπολειπόμενων μονάδων που προβλέπει η ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης -στην Σκάλα για την διαχειριστική ενότητα της Λακωνίας και στην Καλλιρρόη για την διαχειριστική ενότητα Μεσσηνίας και των αρκαδικών Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, με την τελευταία, όπως εκτίμησε ο περιφερειάρχης, να δίνει οριστική λύση στα οξυμένα προβλήματα των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι έχει παύσει η λειτουργία των παράνομων χωματερών, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα υπογράψει την ανάκληση λειτουργία του μοναδικού νόμιμου ΧΑΔΑ, στο Ξυλόκαστρο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης επισήμανε κι αυτός ότι είναι “θεαματικά διαφορετική εικόνα στο ζήτημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε σχέση με όσα είχαμε ζήσει στο παρελθόν” και κάλεσε τους συμπράττοντες -Περιφέρεια, ΦοΔΣΑ και δήμους- να συνδράμουν ώστε να συνεχιστεί ο σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα” και ότι η παρουσία του στη σημερινή σύσκεψη είναι “διευκολυντική”, εξηγώντας ότι αναμένει να ακούσει τις σκέψεις και τις απόψεις των δημάρχων σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει -ιδιαίτερα όσον αφορά στην δυσκολία ορισμένων δήμων να καλύψουν την δαπάνη διαχείρισης- τονίζοντας ότι “αν χρειάζεται το υπουργείο να κάνει κάτι, να μπορέσουμε να διευκολύνουμε ώστε να γίνει”.

Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση από την πλευρά των δημάρχων για το αυξημένο, λόγω της διεθνούς κατάστασης, ενεργειακό κόστος, ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα τους στηρίξει με συνολικά 100.000.000 ευρώ, τα πρώτα 50 από τα οποία θα αρχίζουν να πιστώνονται στους δήμους περί τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η τωρινή κυβέρνηση είναι αυτή που έχει στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερο από κάθε άλλη, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ως το “μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Τ.Α., με εκταμιεύσεις ώς τώρα 250.000.000 ευρώ και με εγκρίσεις έργων ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Ο Μ. Βορίδης, εξ άλλου, έδωσε απαντήσεις σε θέματα σχετικά με τα προβλήματα των ΔΕΥΑ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη που υπάρχει και αναζητεί “νομικό εργαλείο” για να λύσει το ζήτημα αυτό.

Στον υπουργό, ο περιφερειάρχης επέδωσε εγχάραγμα με τον Πέλοπα, τον τόμο της ολοκληρωμένης μελέτης για την κλιματική προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου την οποία εκπόνησε σε συνεργασία μαζί της και για λογαριασμό της το Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και άλλα συμβολικά δώρα.

Στη σύσκεψη επίσης μετείχαν, οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στελέχη της Περιφέρειας και της εταιρίας που έχει αναλάβει τη διαχείριση, το προεδρείο του ΦοΣΔΑ Πελοποννήσου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Εξετάστηκε η έως σήμερα πορεία της ΣΔΙΤ καθώς και θέματα που αφορούν τους Δήμους της 1ης διαχειριστικής ενότητας που έχουν ενταχθεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση και εξυπηρετούνται από τη μονάδα της Αρκαδίας στην Παλαιοχούνη και τους ΣΜΑ σε Άργος και Σπαθοβούνι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας ανήκει στη 2η διαχειριστική ενότητα και σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα εξυπηρετηθεί από τη μονάδα που βρίσκεται υπό κατασκευή στην Καλλιρρόη Οιχαλίας.

Η μονάδα της Καλλιρρόης, όπως έγινε γνωστό κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί σε μεταβατική λειτουργία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά τους ΣΜΑ που προβλέπονται βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Καλαμάτας να βρίσκεται ήδη για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν, επίσης, προς τον Υπουργό θέματα που απασχολούν ευρύτερα τους Δήμους, όπως το ενεργειακό κόστος, τη χρηματοδότηση των Δήμων και των ΔΕΥΑ, κ.ά.