Συναντήσεις για την στήριξη της εστίασης από τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης ζητά με επιστολή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη.

Όπως τονίζουν τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου, ήδη διανύουμε τρεις μήνες από την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον και η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει το δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.

Απώλεια τζίρου άνω του 50%

Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από τα τέλη του 2021 έθεσαν το συγκεκριμένο κλάδο σε ένα νέο καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα, με αποτέλεσμα τα καταστήματα εστίασης να είναι «ανοικτά -κλειστά»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (μία στις τρεις επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα) όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία).

Συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε συνάντηση, σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τους προέδρους των Επιμελητηρίων από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Προς τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου -οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων- ο περιφερειάρχης μετέφερε την διαβεβαίωση που έλαβε κατά την πρόσφατη συνάντησή του στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, πως το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος σύντομα θα βρεθεί στην Τρίπολη προκειμένου να έχει συναντήσεις μαζί τους και να ενημερώσει σχετικά με τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ακόμα, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων διατύπωσαν μεταξύ άλλων και αίτημα για την ενδυνάμωση, με επιπλέον οικόπεδα, των υφιστάμενων ΒΙΠΕ -σε Αρκαδία και Μεσσηνία-, όπως και για δημιουργία Βιομηχανικών Περιοχών σε Αργολίδα και Λακωνία.

Ειδικότερα, το Επιμελητήριο Αρκαδίας, με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα θέτει το ζήτημα αξιοποίησης βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην ΒΙΠΕ Τρίπολης οι οποίες δεν βρίσκονται σε λειτουργία, λόγω δεσμεύσεων εξ αιτίας οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τράπεζες ή επενδυτικά ταμεία.

Τέλος, ο ίδιος φορέας κοινοποίησε προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου επιστολή του με την οποία αιτείται από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επαναλειτουργία του Τελωνείου Τρίπολης.

Προτάσεις στήριξης

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο συγκεκριμένος κλάδος οδηγείται σε αδιέξοδο, αφού το μόνο που “εισπράττουν” οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μόνο υποχρεώσεις και νομοτελειακά πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε μαζικά “λουκέτα” και θα υπάρξει απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης», επισημαίνεται στους υπουργούς.

Γι’ αυτό τα Επιμελητήρια τονίζουν ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τη διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να στηριχθούν και να τις βρει ενεργές το τέλος της πανδημίας.

Τα μέτρα τα οποία προτείνει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι:

•Επαναφορά του μέτρου επιδότησης ενοικίου

•Μείωση του ΦΠΑ στο 6%

•Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών

•Αναστολή συμβάσεων εργασίας και επέκταση των ΚΑΔ

•Αύξηση των δόσεων ρύθμισης χρεών της πανδημίας σε 120 δόσεις

•Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως 30/6/2022

•Αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων έως 31/12/2022

•Απαλλαγή δημοτικών τελών για το 2022

•Προγράμματα χρηματοδότησης τύπου επιστρεπτέας προκαταβολής χωρίς αποκλεισμούς

•Αναστολή των πλειστηριασμών έως 31/12/2022

•Ολική επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων

•Αναστολή τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2021

•Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *