Στην Καλαμάτα το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων, με τίτλο: «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων» φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Την εναρκτήρια εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας Ευγενία Καρέλια, ενώ την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών Eλένη Τσαλδάρη.

Κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, καλωσορίζοντας στην πόλη μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων απ’ όλη τη χώρα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν ακόμα, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας Τζίνα Καρέλια και η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών Eλένη Τσαλδάρη, ενώ μεταξύ των των παρισταμένων ήταν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης, κ.α.

Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του 20ού Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, στο Μέγαρο Χορού, στην Καλαμάτα.

Ο κ. Νίκας, αναφερόμενος στον τίτλο του συνεδρίου “Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων”, επισήμανε την “μεγάλη και αναντικατάστατη προσφορά του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο κόντρα στους καιρούς αγωνίζεται να διατηρήσει τις παραδόσεις και την ιδιοπροσωπία μας ως έθνος, τις αξίες και τα ιδανικά του ελληνισμού, την γλώσσα μας -έννοιες που δέχονται πίεση τα τελευταία χρόνια”.

Ο Π. Νίκας, παράλληλα, επισήμανε την γενικότερη προσφορά της οικογένειας Καρέλια, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, τόσο στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, όσο και στη χώρα μας γενικότερα, μιλώντας επίσης και για την διεθνώς γνωστή Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”.