Στα 3.200 στρέμματα ο απολογισμός από την φωτιά στην Χρυσοκελλαριά

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος, με τον άνεμο σήμερα το πρωί να είναι σύμμαχος, αφού έχει μειωθεί η ένταση και δεν υπάρχουν ριπές, με αποτέλεσμα η προσπάθεια των πυροσβεστών να είναι πιο εύκολη.

Ολονύχτια μάχη για να οριοθετηθεί η φωτιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά χαρακτηρίζεται ως οριοθετημένη, με ένα μικρό μέτωπο να υπάρχει στο ΒΔ τμήμα της, κοντά από το σημείο έναρξης χθες το μεσημέρι, όμως λόγω των εναέριων μέσων που επιχειρούν από το πρωί, με ελικόπτερα και πετζετέλ αλλά και με την δουλειά που γίνεται από το έδαφος, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα εντός της ημέρας. Πάντα υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων για τον λόγο αυτό γίνεται συνεχώς διαβροχή των καμένων.

Στο σημείο επιχειρούν και σήμερα ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 85 πυροσβέστες με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ το έργο των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Την εκτίμηση-σοκ για 3.200 καμένα στρέμματα για τη φωτιά που καίει εδώ και ένα 24ωρο στην περιοχή Ακριτοχωρίου και Χρυσοκελλαριάς έκανε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας. Ο δήμαρχος περιέγραψε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες  με αέρα και θερμοκρασίες που φτάνουν τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου σήμερα στην περιοχή, φάνηκε ωστόσο αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς, η οποία μετά από ολονύχτια μάχη πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών έχει περιοριστεί, με μικροεστίες ακόμα να καίνε και ένα ελικόπτερο Ericson να επιχειρεί συνεχώς αυτή την ώρα.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται και τα μέλη της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας με τα πυροσβεστικά τους οχήματα. Σήμερα το πρωί μάλιστα κατά την αλλαγή της βάρδιας μέλη της ΟΑΚ πρόλαβαν εν τη γενέσει της μία αναζωπύρωση.

Κλιμάκιο αύριο στην περιοχή για εκτίμηση της ζημιάς

Προβληματισμός επικρατεί για την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς που ακόμα μια χρονιά εκτάσεις γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ενώ όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος έγινε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και αύριο Δευτέρα θα βρεθεί στην περιοχή κλιμάκιο για εκτίμηση της ζημιάς ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο μηχανισμός των αποζημιώσεων για τα καμένα ελαιόδεντρα. Η φωτιά όλο το βράδυ έκαιγε σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωρίου και επεκτάθηκε σε μεγάλο μέτωπο προς τον πρώτο οικισμό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να την κρατήσουν έξω από τον οικισμό που είχε προληπτικά εκκενωθεί με μήνυμα 112 αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως στα Μπλανέικα ενώ σήμερα θα γίνει και μια εκτίμηση του συνολικού μεγέθους της.

Η φωτιά όλο το βράδυ έκαιγε σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωρίου και επεκτάθηκε σε μεγάλο μέτωπο προς τον πρώτο οικισμό, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να την κρατήσουν έξω από τον οικισμό που είχε προληπτικά εκκενωθεί με μήνυμα 112 αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως στα Μπλανέικα ενώ σήμερα θα γίνει και μια εκτίμηση του συνολικού μεγέθους της.