Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: Ανακαλείται ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Σκληρή κόντρα που θυμίζει εποχές Ψυχρού  Πολέμου  βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε πως ανακαλεί τον πρέσβη της από τις ΗΠΑ πίσω στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, πρόκειται για τη σοβαρότερη διπλωματική αντίδραση που συμβαίνει πριν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμβαίνει έπειτα από την υπερβολικά σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, οι ρωσικές πηγές σημειώνουν πως «το Κρεμλίνο δεν απαντά επίσημα στις ΗΠΑ γιατί έχει σοβαρότερες δουλειές να κάνει από το να απαντά στον Τζο Μπάιντεν» και προσθέτουν πως «οι ΗΠΑ έχουν παρασυρθεί στο να χρησιμοποιούν μεθόδους τους Γκέμπελς, καθώς επεναλαμβάνουν συνεχώς αναπόδεικτους ισχυρισμούς και στο τέλους τους πιστεύουν και οι ίδιοι».

Νωρίτερα σήμερα, ρωσικές πηγές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαιναν πως  «δεν τρέφουν αυταπάτες για τη βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων» και όλοι προβλέπουν πως θα υπάρξει κάποιου είδους επιδείνωση και όχι το αντίθετο.

Μπάιντεν: Δολοφόνος ο Πούτιν, θα πληρώσει για την εμπλοκή στις εκλογές

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «δολοφόνος» απαντώντας σε ερώτηση που του έκανε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την φερόμενη εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Πούτιν «θα πληρώσει το τίμημα» για την εμπλοκή, σημείωσε ο Μπάιντεν και επισήμανε, πως σε μία μακρά συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ηγέτη του είπε: «Σε ξέρω και με ξέρεις. Αν καταλήξω ότι αυτό συνέβη, να είσαι έτοιμος». Σε ερώτηση που του έκανε ο Τζορτζ Στεφανόπουλος αν θεωρεί ότι ο Πούτιν είναι «δολοφόνος», ο Μπάιντεν έγνεψε καταφατικά συμφωνώντας.

Ανησυχία στη Μόσχα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στη Μόσχα , η σχέση των δύο χωρών έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο και από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει σαφής έκφραση ανησυχίας γιατί το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό Ουρανίου στις νέες υπόγειες εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.

Το Κρεμλίνο θεωρεί πως αυτή είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και στέλνει μήνυμα προς τις ΗΠΑ, πως με αυτά τα θέματα θα έπρεπε να ασχολούνται οι δύο χώρες και όχι με τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *