Νέα, μετωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς την Τρίτη (03.11.2026), με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού στον ελληνοτουρκικό διάλογο της περιόδου 2012-2014. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να μετατοπίσει τη δημόσια συζήτηση από τις σημερινές εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αντιπαραβάλλοντας τους χειρισμούς της δικής του κυβέρνησης με εκείνους του Μεγάρου Μαξίμου.
Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς επιστρατεύει ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι, όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να «ταΐσει» την κοινή γνώμη με «πίτσες» και «χωριάτικα», οι πολίτες είναι σε θέση να κρίνουν και να συγκρίνουν.
Ο Αντώνης Σαμαράς απαντά ευθέως στον πρωθυπουργό, μετά τη συνέντευξη του τελευταίου στον Alpha Radio 98,9, απορρίπτοντας την επιχειρούμενη, κατά τον ίδιο, εξίσωση της ελληνοτουρκικής πολιτικής των δύο κυβερνήσεων. Στο επίκεντρο της παρέμβασής του βρίσκονται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι τουρκικές NAVTEX στο Αιγαίο, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τα γεγονότα της Κάσου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση ότι «ξέπλυνε διεθνώς» την Τουρκία.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να αντιστρέψει την κριτική, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ανατρέχει στο παρελθόν την ώρα που, όπως υποστηρίζει, θα έπρεπε να τον απασχολούν οι σημερινές διπλωματικές εξελίξεις.
«Αντί ο πρωθυπουργός να ανησυχεί για τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τις τουρκολιβυκές παρανομίες, ασχολείται με το κατά πόσον η κυβέρνησή μου το 2012-2014 έκανε διάλογο με την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Πολύ κοντή μνήμη θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως έχουν οι Έλληνες», προσθέτει, περνώντας στη συνέχεια σε μια αναλυτική απαρίθμηση των διαφορών που, κατά την εκτίμησή του, χωρίζουν τις δύο περιόδους.

Ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι κατά τη δική του πρωθυπουργική θητεία δεν είχαν διαμορφωθεί τα τετελεσμένα που, όπως σημειώνει, χαρακτηρίζουν σήμερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Τότε δεν υπήρχε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεν υπήρχε τουρκική NAVTEX διαρκείας στο Αιγαίο. Δεν υπήρχε η “Γαλάζια Πατρίδα” ως το επίσημο δόγμα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας», τονίζει.
Στην ίδια κατεύθυνση, επικαλείται τα γεγονότα της Κάσου, αλλά και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επιχειρώντας να αναδείξει τη διαφοροποίηση μεταξύ της τότε και της σημερινής κατάστασης.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου, επικρίνοντας τους χειρισμούς που αποδίδει στην ελληνική πλευρά σε σχέση με την υποστήριξή του σε διεθνείς οργανισμούς.
«Δεν στηρίξαμε σε κανέναν ΟΑΣΕ τον πρωταγωνιστή της “Γαλάζιας Πατρίδας” Σινιρλίογλου», αναφέρει, συνδέοντας την κριτική του με τις σημερινές τουρκικές επιδιώξεις στον ΟΗΕ.
Δήλωση, με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη: Αντί ο πρωθυπουργός να ανησυχεί για τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τις Τουρκολιβυκές παρανομίες, ασχολείται με το κατά πόσον η κυβέρνησή μου το …2012-2014 έκανε διάλογο με την Τουρκία. Πολύ κοντή μνήμη θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως έχουν οι Έλληνες. Του θυμίζω λοιπόν. Τότε δεν υπήρχε το παράνομο Τουρκολυβικο μνημόνιο. Δεν υπήρχε τουρκική navtex διαρκείας στο Αιγαίο. Δεν υπήρχε η «Γαλάζια Πατρίδα» ως το επίσημο δόγμα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Δεν στηρίξαμε σε κανέναν ΟΑΣΕ τον πρωταγωνιστή της “Γαλάζιας Πατρίδας” Σινιρλίογλου, που σήμερα προκλητικά προωθεί η Τουρκία για Γ.Γ του ΟΗΕ. Δεν υπήρχαν τα γεγονότα της Κάσου. Δεν είχε γίνει η Αγία Σοφία τζαμί. ΄ Εμείς δεν ξεπλύναμε διεθνώς την Τουρκία υπογράφοντας Συνθήκη Φιλίας μαζί της. Με δυο λόγια, την εποχή εκείνη δεν δημιουργήθηκε από την Τουρκία κανένα τετελεσμένο σε βάρος μας! Όσο λοιπόν κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να ταΐσει ,δήθεν, τον κόσμο με “πίτσες” και “χωριάτικα”, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, κρίνει και συγκρίνει…
— Σαμαράς Αντώνης (@samaras_antonis) November 3, 2026

Ακόμη πιο αιχμηρός εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός απέναντι στην πολιτική προσέγγισης της Αθήνας με την Άγκυρα, βάζοντας στο στόχαστρο την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών.
«Εμείς δεν ξεπλύναμε διεθνώς την Τουρκία υπογράφοντας Συνθήκη Φιλίας μαζί της», σημειώνει, αποδίδοντας στη σημερινή κυβέρνηση πολιτική νομιμοποίηση της Άγκυρας σε διεθνές επίπεδο.
Η αναφορά αυτή συμπυκνώνει τη διαφωνία που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβητεί ότι η πολιτική του διαλόγου έχει αποτρέψει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.
«Με δυο λόγια, την εποχή εκείνη δεν δημιουργήθηκε από την Τουρκία κανένα τετελεσμένο σε βάρος μας!», υπογραμμίζει.
Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ολοκληρώνεται με μια δηκτική αναφορά στις πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής. «Όσο λοιπόν κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να ταΐσει, δήθεν, τον κόσμο με “πίτσες” και “χωριάτικα”, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, κρίνει και συγκρίνει», καταλήγει.
Πηγή: newsit.gr
Focus Radio | 08/10/2026
Άννα Βίσση – Νίκος Καρβέλας: Σκληρή αντιπαράθεση με φόντο τη συναυλία στο ΟΑΚΑ
Γιώργος Μαρκόπουλος | 10/09/2026
Focus Radio | 02/09/2026
Δανάη Μπάρκα: Περιμένει το πρώτο της παιδί – Η τρυφερή ανακοίνωση με τον σύζυγό της
Focus Radio | 20/08/2026
Eurovision 2027: Τι αλλάζει για τις χώρες που εμπλέκονται σε πολέμους
Focus Radio | 04/11/2026
Γιώργος Μαρκόπουλος | 04/11/2026
Focus Radio | 04/11/2026
Έκτη παράταση για το έργο Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα, προϋπολογισμού 7,45 εκατ. ευρώ
Η σκέψη που ξεκίνησε από ένα παιδικό όνειρο και είχε αντικείμενο την δημιουργία ενός ραδιοφώνου που θα είχε άποψη και θα σεβόταν τον ακροατή έγινε πράξη. Δημιουργήσαμε με πολύ κόπο, μεράκι και φαντασία έναν σταθμό καθρέφτη της προσωπικότητάς μας. Εδώ θα βρεις ειδήσεις, αθλητικά, μόδα, ψυχαγωγία και διασκέδαση. H σωστή και προσεκτική εναλλαγή και διαδοχή των μουσικών ήχων, είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Focus 99,6. Παλιές αλλά και νέες κυκλοφορίες σχηματίζουν το χαρακτήρα του, κρατώντας την νεανική του όψη και την θέληση για ραδιόφωνο επικοινωνία και ψυχαγωγία. Είναι ο σταθμός που διαβάζει τη σκέψη του ακροατή και σέβεται την προσωπικότητα του.

Copyright © 2025 Focus Radio. All rights received.


0 comments