Ράλι Ακρόπολις 2021: Επέστρεψε ο «αγώνας των Θεών» – Ξεκίνησε η διοργάνωση

Το Ράλι Ακρόπολις επέστρεψε στη θέση που ανήκει. Ο θρυλικός αγώνας έζησε οχτώ χρόνια μακριά από το WRC, αλλά πλέον αυτή η περίοδος αποτελεί παρελθόν, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να ξαναγίνει το επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και να διαφημίσει τις πανέμορφες τοποθεσίες της.

Τα ελληνικά βουνά έχουν «βάλει τα καλά τους» για να υποδεχθούν 55 πληρώματα από 24 χώρες που θα αγωνιστούν σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες (WRC, WRC-2, WRC-3).

Από τις 9 μέχρι τις  12 Σεπτεμβρίου, οι κορυφαίοι οδηγοί ράλι θα ζήσουν την μαγεία που προσφέρει το «Ράλι των Θεών» και θα αναμετρηθούν με τις δικές τους αντοχές και δυνάμεις στις σούπερ απαιτητικές ειδικές διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί για τον αγώνα.

Αγώνας… βαρύς σαν ιστορία

70 χρόνια κρατάει αυτή η κολόνια. Το 1951 διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας που είχε συνολική απόσταση 1.923 χιλιομέτρων. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά σε αυτό το εγχείρημα του προέδρου της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ) και παράγοντα του Παναθηναϊκού, Απόστολου Νικολαΐδη, με τον Πέτρο Περατικό να αναδεικνύεται πρώτος νικητής.

Το 1953 θεσπίστηκε σε διεθνές επίπεδο το όνομα Ράλι Ακρόπολης, ενώ 20 χρόνια μετά υπάχθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Με τις διαδρομές του έχει καλύψει μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ οι ειδικές στα Μετέωρα, στην Καλαμπάκα, γύρω από τον Όλυμπο, στην Νότια Πελοππόνησο και στην Κεντρική Ελλάδα είναι από τις πιο φημισμένες.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην ειδική που έχει πάρει το όνομα «Ταρζάν» από το 1979, ενώ μέχρι τότε αναφερόταν ως Φουρνά ή Ρεντίνα. Η διαδρομή βρίσκεται στην Ευρυτανία και οφείλει το ιδιαίτερο όνομά της στον Γιώργο Μπούργο, ο οποίος ήταν ένας από τους αγαπημένους ανθρώπους των διοργανωτών και των φιλάθλων εκείνης της εποχής.

Στην σύγχρονη εποχή του, το Ράλι Ακρόπολης – έκανε ένα «διάλλειμμα» από το WRC το 1995 – πραγματοποιείται σε μέρη κοντινά της Αθήνας.

Την δική της θέση στην ιστορία έχει η υπερειδική που έγινε στο ΟΑΚΑ το 2005 και μάζεψε 65.000 κόσμου στις κερκίδες. Αυτό το θέαμα κέρδισε τις εντυπώσεις των διοργανωτών και των φανς, με αποτέλεσμα να απονεμηθεί το βραβείο «Ράλι της χρονιάς» στο Ράλι Ακρόπολις.

Από το 2008, έχει λάβει το προσωνύμιο «Ράλι των Θεών» για εμπορικούς λόγους, όπως επίσης και για να δοθεί μια νέα πνοή και ώθηση στον αγώνα.

Πολυνίκης στον Ράλι Ακρόπολις είναι ο Σκωτσέζος Κόλιν Μακρέι με πέντε πρώτες θέσεις, δύο με την Subaru (1996, 1998) και τρεις με τη Ford (2000, 2001, 2002).

Το 1982 θα γραφτεί ιστορία, με την Γαλλίδα Μισέλ Μουτόν να γίνεται η πρώτη – και τελευταία μέχρι σήμερα – που θα κερδίσει το Ράλι Ακρόπολης, έχοντας για συνοδηγό την Φαμπρίτσια Πονς.

Τελευταίος νικητής σε επίπεδο παγκόσμιου πρωταθλήματος, είναι ο Φινλανδός Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα με Volkswagen Polo R WRC το 2013.

Η… Χιλή άνοιξε τον δρόμο στην Ελλάδα 

Το 2013 το Ράλι Ακρόπολις διοργανώθηκε για τελευταία φορά στο πλαίσιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος, καθώς οι οικονομικές δυσχέρειες και η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έβγαλαν τον αγώνα από το ετήσιο καλεντάρι.

Για τα επόμενα εφτά χρόνια, το Ράλι διεξαγόταν για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έχοντας χάσει όπως ήταν φυσικό την τεράστια αίγλη που είχε αποκτήσει στο παρελθόν.

Ωστόσο, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον κόσμο εξαιτίας του κορωνοϊού και οι όμορφοι χειρισμοί όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, οδήγησε την FIA να πάρει την απόφαση της επιστροφής του θρυλικού Ράλι στο WRC.

Στις 26 Μαρτίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου ανακοίνωσε και επίσημα πως το «Ράλι των Θεών» ξαναβρήκε την θέση του στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος για να διοργανωθεί από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Χαμένη της υπόθεσης ήταν η Χιλή, με την χώρα της Λατινικής Αμερικής να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας, γεγονός που κατέστησε ανέφικτη την πραγματοποίηση του αγώνα.

Η Ελλάδα όμως ήρθε για να μείνει, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί πως το Ράλι Ακρόπολις θα παραμείνει στο πρόγραμμα και για την επόμενη αγωνιστική χρονιά, δικαιώνοντας απόλυτα τις προσπάθειες όσων κόπιασαν για να επιστρέψει στο καλεντάρι το «Ράλι των Θεών».

Οι 15 ειδικές διαδρομές

Το Ράλι Ακρόπολις αποτελείται από 15 ειδικές διαδρομές, με την τελετή εκκίνησης να δίνεται την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 17:30, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στις 18:00 θα ακολουθήσει η πρώτη ειδική του αγώνα, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας, με το σημείο εκκίνησης να είναι η Λεωφόρος Αμαλίας και ο τερματισμός να οροθετείται στο ύψος του ξενοδοχείου «King George».

Αναλυτικά η «COSMOTE 5G Athens Stage»:

Εκκίνηση Λ. Αμαλίας (ύψος εξόδου του Μετρό προ της εισόδου πάρκινγκ της Βουλής Των Ελλήνων) – συνέχεια Λ. Αμαλίας – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος του Μ.Α.Σ. – συνέχεια Λ. Αμαλίας – αριστερά Β. Γεωργίου Α΄ – συνέχεια Β. Γεωργίου Α΄ – αριστερά Πλατεία Συντάγματος – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος της οδού Ερμού – συνέχεια Πλατεία Συντάγματος – αριστερά Όθωνος – συνέχεια Όθωνος – αριστερά Λ. Αμαλίας – συνέχεια Λ. Αμαλίας – περιστροφή γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή (roundabout) στο ύψος του Μ.Α.Σ. – συνέχεια Λ. Αμαλίας – αριστερά Β. Γεωργίου Α΄ – συνέχεια Β. Γεωργίου Α΄ – Τερματισμός (ύψος ξεν/χείου «King George»).

Από την Παρασκευή και μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα την Κυριακή, το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί στα εδάφη της Πελοππονήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικά οι ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις:

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου – 5 ειδικές διαδρομές – 89,40 χιλιόμετρα

Ε.Δ. 2 & 4 – Άγιοι Θεόδωροι – 10:18 & 13:24 

Ε.Δ. 3 – Λουτράκι – 11:11

Ε.Δ. 5 – Θήβα – 15:47

Ε.Δ. 6 – Ελάτεια – 17:40

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου – 6 ειδικές διαδρομές – 132,56 χιλιόμετρα

Ε.Δ. 7 & 11 – Παύλιανη – 08:32 & 16:26

Ε.Δ. 8 – Γραβιά – 09:57

Ε.Δ. 9 – Βωξίτες – 11:52

Ε.Δ. 10 & 12 – Ελευθεροχώρι – 13:08 & 18:08

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου – 3 ειδικές διαδρομές – 33,20 χιλιόμετρα

Ε.Δ. 13 & 15 – Ταρζάν 1 & Ταρζάν 2– Έναρξη 08:25 & 13:18

Ε.Δ. 14 – Πύργος – 10:03

Τα 55 πληρώματα και οι ελληνικές συμμετοχές

Έντεκα οδηγικά δίδυμα του WRC θα λάβουν χώρα στον αγώνα και τρεις εργοστασιακές ομάδες.

Αναλυτικά οι οδηγοί:

Οζιέ – Ινγκράσια – Τoyota 

Έβανς – Μάρτιν – Toyota

Ροβάνπερα – Άλτουνεν – Toyota

Κατσούτα – Ουίλιαμς – Toyota

Τάνακ – Γιαρβεόγια – Hyundai Motorsport

Νεβίλ – Βιντέγκε – Hyundai Motorsport

Σόρντο – Ροζάντα – Hyundai Motorsport

Λουμπέ – Λαμπουρντέ – Hyundai Motorsport

Γκρίνσμιθ – Πάτερσον – M-Sport Ford 

Φουρμό – Τζαμούλ – M-Sport Ford 

Σερδερίδη – Μικλότ – M-Sport Ford 

Το ελληνικό ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην κατηγορία WRC-3, εκεί όπου θα έχουμε εφτά πληρώματα, με αυτά των Λάμπρου Αθανασούλα – Νίκου Ζακχαίου και Παναγιώτη Χατζητσοπάνη – Νίκου Πετρόπουλου να ξεχωρίζουν.

Αναλυτικά οι ελληνικές συμμετοχές:

Λάμπρος Αθανασούλας – Νίκος Ζακχαίος  – Hyundai i20 N 

Παναγιώτης Χατζητσοπάνης – Νίκος Πετρόπουλος – Ford Fiesta Rally2

Γιώργος Κεχαγιάς – Μάριος Τσαούσογλου – Skoda Fabia Rally2

Βασίλης Βελάνης – Γιάννης Βελάνης – Skoda Fabia Rally2

Γιάννης Πλάγος – Άλκης Ρέντης – Citroen C3 Rally2 (Πλήρωμα από Μεσσηνία)

Παναγιώτης Ρουστέμης – Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – Citroen DS3

Σπύρος Γαλεράκης – Κώστας Σούκουλης – Skoda Fabia

Δείτε τη λίστα με όλα τα πληρώματα που θα συμμετέχουν στο Ράλι Ακρόπολις

“Κυρίαρχος” ο Οζιέ στο Σύνταγμα στην επιστροφή του

Ο Σεμπάστιαν Οζιέ με Toyota Yaris WRC σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη ειδική του Ράλι Ακρόπολις, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης την πλατεία Συντάγματος στην επιστροφή μετά από οκτώ χρόνια στη χώρα μας.

Ο Γάλλος επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής του WRC κάλυψε τα 0,98 χιλιόμετρα της διαδρομής σε 51.5 δευτερόλεπτα και τέθηκε επικεφαλής στη γενική κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοκίνητα της Toyota “έγραψε” τους τρεις καλύτερους χρόνους στην πρώτη ειδική, καθώς ο Έλφιν Έβανς ήταν 0,6 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον Οζιέ, ενώ ο Κάλε Ροβάνπερα ήταν οκτώ δέκατα πίσω από τον χρόνο του Γάλλου, την ώρα που την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν τρία i20 Coupe WRC της Hyundai. Στο μεταξύ, ο Λάμπρος Αθανασούλας με Hyundai i20 N Rally 2 σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο από ελληνικής πλευράς με 58.9 δευτερόλεπτα.

Οι πρώτοι οκτώ οδηγοί της 1ης ειδικής διαδρομής του Ράλι Ακρόπολις:

  1. Σεμπάστιαν Οζιέ (Γαλλία/Toyota) 51.5
  2. Έλφιν Έβανς (Μ. Βρετανία/Toyota) +0.6
  3. Κάλε Ροβανπέρα (Φινλανδία/Toyota) +0.8
  4. Τιερί Νεβίλ (Βέλγιο/Hyundai) +0.9
  5. Ντάνι Σόρντο (Ισπανία/Hyundai) +1.0
  6. Οτ Τάνακ (Εσθονία/Hyundai) +1.0
  7. Αντρέας Μίκελσεν (Νορβηγία/ Skoda) +1.3
  8. Μαντς Όστμπεργκ (Νορβηγία/Citroen) +1.3

Ο Κ. Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη του

Το Ράλι Ακρόπολις ήρθε για να μείνει και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το μήνυμα της σύνδεσης του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την οδική ασφάλεια δήλωσε ο πρωθυπουργός

Την έναρξη του Ράλι Ακρόπολις 2021, μετά από οκτώ χρόνια, κήρυξε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, «εγκαινιάζοντας» την πρώτη υπερειδική διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας και στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.

«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι καταφέραμε να φέρουμε πίσω το Ράλι Ακρόπολις στην πατρίδα μας. Το Ράλι Ακρόπολις ήρθε για να μείνει. Βλέπετε και από τη συμμετοχή του κόσμου πόσο οι Έλληνες αγαπούν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Πόσο ταυτισμένοι είναι με το Ράλι Ακρόπολις» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν «για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή την επιτυχία, τους χορηγούς, τους εθελοντές και προσδοκώ και προσβλέπω σε μια εξαιρετική διοργάνωση.

Το Ράλι Ακρόπολις ήρθε για να μείνει και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το μήνυμα της σύνδεσης του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την οδική ασφάλεια. Χάνουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους στην άσφαλτο κάθε χρόνο.

Όπως ξέρετε έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την οδική ασφάλεια το οποίο καλύπτει όλες τις πτυχές αυτού του σύνθετου ζητήματος. Άρα, η σύνδεση του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την οδική ασφάλεια πιστεύω ότι είναι το σωστό μήνυμα το οποίο θέλουμε να εκπέμψουμε πέρα από την απόλαυση, τη διασκέδαση που σε όλους μας -που αγαπάμε το αυτοκίνητο- προσφέρει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός».

Το «Ράλι των Θεών» μεταδίδεται παγκοσμίως από 65 τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία το «μοιράζουν» σε 155 χώρες και σε 840 εκατομμύρια τηλεθεατές.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 στην τηλεόραση: Όλες οι μεταδόσεις

Το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει δημιουργήσει η παρουσία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, υπογραμμίζεται από την εκτεταμένη τηλεοπτική του κάλυψη.

Για την πλήρη τηλεοπτική κάλυψη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, η COSMOTE TV έχει δημιουργήσει ειδικό pop-up κανάλι το οποίο μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου θα μεταφέρει τον παλμό του αγώνα με αφιερώματα, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και μετάδοση ειδικών διαδρομών, ενώ επίσης, η ΕΡΤ θα μεταδώσει ζωντανά την Τελετή Εκκίνησης και την COSMOTE 5G Athens Stage. Όπως σε κάθε γύρο του WRC, οι ειδικές διαδρομές θα μεταδίδονται ζωντανά και από τη συνδρομητική πλατφόρμα WRC All Live, στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού.

Όπως συμβαίνει με κάθε αγώνα του WRC, όλες οι ειδικές διαδρομές θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του WRC+ και πιο συγκεκριμένα, από τη συνδρομητική πλατφόρμα WRC All Live.

Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Pop up κανάλι COSMOTE Sport Acropolis Rally

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 20:00

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 20:00

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 19:00

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου

Shakedown, 08:00
Acropolis Rally Show, 17:00
Εκκίνηση, 17:30 (και στην ΕΡΤ2)
SS1 COSMOTE 5G Athens Stage, 18:00 (και στην ΕΡΤ2)
Acropolis Rally Show, 20:00

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 10:00
SS2 Άγιοι Θεόδωροι 1, 10:15
SS3 Λουτράκι, 11:10
Acropolis Rally Show, 13:00
SS4 Άγιοι Θεόδωροι 2, 13:20
SS5 Θήβα, 15:45
SS6 Ελάτεια, 17:40
Acropolis Rally Show, 20:00
Highlights 1ης ημέρας, 23:30

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 08:15
SS7 Παύλιανη 1, 08:30
SS8 Γραβιά, 09:55
Acropolis Rally Show, 11:30
SS9 Βωξίτες, 11:50
SS10 Ελευθεροχώρι 1 , 13:00
Acropolis Rally Show, 16:00
SS11 Παύλιανη 2, 16:15
SS12 Ελευθεροχώρι 2, 18:00
Acropolis Rally Show, 20:00
Highlights 2ης ημέρας, 23:30

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 07:45
SS13 Ταρζάν 1, 08:00
SS14 Πύργος, 09:50
SS15 Ταρζάν 2 (Power Stage), 13:00
Acropolis Rally Show, 14:30
Highlights αγώνα, 23:30

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

Acropolis Rally Show, 20:00

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *