Π. Τατούλης: «Ο κ. Νίκας δεν μπορεί να αποφασίζει για θέματα τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα όπως τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας»

«Να εγκαταλείψει ο κ. Νίκας τα πολιτικά παιχνίδια για τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας» ζητά με ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος».

Αναλυτικά σημειώνεται σε αυτή: «Τα αντιπλημμυρικά έργα της Καλαμάτας και η έγκριση τροποποίησης της με αριθμ. 122004/13.07.2004 ΑΕΠΟ του έργου: “Αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας, τμήμα Τσακώνα-Καλαμάτα, ως προς τα πρόσθετα και συμπληρωματικά υδραυλικά και αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα στην περιοχή της Καλαμάτας” είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία της μεγαλύτερης πληθυσμιακά πόλης της Πελοποννήσου και πρωτεύουσας της Μεσσηνίας.

Με καθυστέρηση πολλών μηνών το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022, όπου η παράταξη της “Νέας Πελοποννήσου” με επικεφαλής τον Πέτρο Τατούλη και η παράταξη “Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο”, με επικεφαλής τον Γιώργο Δέδε, αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, κατέθεσαν κοινή συγκεκριμένη πρόταση πέντε (5) βελτιωτικών σημείων, προκειμένου η μελετητική εταιρεία να ενημερώσει το Συλλογικό Όργανο για την πιθανή τροποποίησή τους, χωρίς να διακινδυνεύει η αποτελεσματικότητα του έργου.

Ο κ. Νίκας θεώρησε σκόπιμο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση ως εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, ενώ παράλληλα διέρρεε στους διαδρόμους ότι θα πρότεινε τον ορισμό μιας επιτροπής, άτυπης και άμισθης, προκειμένου να καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη δική της άποψη επί της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική συμπεριφορά του κ. Νίκα, πριν το θέμα να έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δημιούργησε συνθήκες πολιτικού “μαγειρέματος”, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, με δεδομένο ότι εμφανίσθηκαν ανοίκειες και περίεργες πολιτικές συμμαχίες.

Τελικά, με μία ψήφο διαφορά (με τη συνδρομή των “απαραίτητων” ψήφων από περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης) επικράτησε η πρόταση του κ. Νίκα για τον ορισμό επιτροπής, άτυπης φυσικά, με επικεφαλής τον καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Δημήτρη Κουτσογιάννη, που ήταν η επιλογή του κ. περιφερειάρχη.

Ο κ. Νίκας με ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας τη Δευτέρα 8.08.2022 και ώρα 23:27 βραδινή, μας ενημέρωσε ότι στην “ειδική και πρωτότυπη” αυτή επιτροπή δε θα συμμετέχει η αρμόδια κατά το Νόμο Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ε. Μεσσηνίας, θα επικουρούν (!) όμως ειδικοί σύμβουλοι δικής του επιλογής!

Η αλλοπρόσαλλη και ύποπτη πολιτική συμπεριφορά του κ. Νίκα όμως δεν τελειώνει εδώ. Με την αριθμ. πρωτ. 280876/17.08.2022 (με ΑΔΑ: Ψ01Κ7Λ1-ΞΓΣ) απόφασή του δέσμευσε το ποσό των 24.800 ευρώ για την πληρωμή του έργου: “Σύνταξη τεχνικής έκθεσης για την εξέταση ζητημάτων που αφορούν στην τροποποίηση της αριθμ.122004/13.07.2004 ΑΕΠΟ του έργου: Αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας, τμήμα Τσακώνα-Καλαμάτα, ως προς τα πρόσθετα και συμπληρωματικά υδραυλικά και αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα στη περιοχή της Καλαμάτας”.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πολιτικό θράσος και το πολιτικό ψεύδος ξεπερνούν κάθε όριο!

Καλούμε τον κ. περιφερειάρχη να εγκαταλείψει τα πολιτικά παιχνίδια και για το μικρό χρονικό διάστημα που του απομένει μέχρι την απομάκρυνσή του από τη θέση του περιφερειάρχη, να σοβαρευτεί και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν:

•Ποιος αποφάσισε τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης για την τροποποίηση της ΑΕΠΟ επί πληρωμή και ποιος αποφάσισε το ύψος της δαπάνης;

•Με ποιο δικαίωμα ο κ. περιφερειάρχης ακυρώνει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και αναθέτει-παραγγέλλει τεχνική έκθεση σε μη υπηρεσιακούς παράγοντες;

•Ποιος θα είναι αυτός που θα αποφασίσει σχετικά με τα ζητήματα για τα οποία θα αποφανθούν οι ανάδοχοι για τη σύνταξη της τεχνικής έκθεσης;

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μία φορά στον κ. Νίκα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι ιδιοκτησία του και ο ίδιος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για θέματα τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα.

Ο κ. Νίκας οφείλει να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση δέσμευσης του ποσού των 24.800 ευρώ και να μην προχωρήσει σε καμία απολύτως ανάθεση!

Για τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου, καθώς και για το ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης, θα πρέπει να αποφασίσουν τα αρμόδια Συλλογικά Όργανα και όχι ο “Λουδοβίκος” της Πελοποννήσου.

Υ.Γ. Ελπίζουμε ο κύριος καθηγητής να έχει αντιληφθεί ότι η κακή διαχείριση του ονόματος και του κύρους του από τον κ. Νίκα, θα πρέπει να τον οδηγήσει στην άρνηση για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου».