Πόλεμος Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα στο Ντονμπάς – Οι εξελίξεις στο live blog

Στην τελική της ευθεία φαίνεται ότι μπήκε η λεγόμενη «μάχη του Ντονμπάς» καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ήχοι εκρήξεων ακούστηκαν τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης κατά μήκος του μετώπου της ανατολικής Ουκρανίας με βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, την Μαρίνκα, το Κραματόρσκ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν εκρήξεις και στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, στην πόλη Μικολάγεφ στα νότια και την Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά

«Μάχες διεξάγονται και στη Μαριούπολη. Πρόκειται για οδομαχίες, όχι μόνο με ελαφρά όπλα αλλά και συγκρούσεις τεθωρακισμένων στους δρόμους της πόλης», είπε ο Πάβλο Κιριλένκο, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Οι ζώνες όπου είναι συγκεντρωμένοι οι Ουκρανοί μαχητές –αρχίζοντας από το αχανές βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ– υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς, όμως η άμυνα κρατάει γερά», είπε. «Υπάρχουν ορισμένες συνοικίες όπου οι οδομαχίες συνεχίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι Ρώσοι τις ελέγχουν».

«Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Όμως πολλές εκατοντάδες άλλοι, σύμφωνα με τους φιλορώσους αυτονομιστές, είναι ακόμη περιχαρακωμένοι στο τεράστιο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν σθεναρή αντίσταση».

«Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» είναι επίσης κρυμμένοι στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου» ανέφερε την Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανάρτηση στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τον ουκρανικό στρατό «να καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να σταματήσουν την αντίσταση, 24 ώρες αφότου τους έδωσε τελεσίγραφο να παραδοθούν, το οποίο παρέμεινε κενό γράμμα.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις εδώ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *