Προσωπικός γιατρός: Πότε θα πληρώνεται και πότε απαγορεύεται να πάρει χρήματα

Οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν τον προσωπικό γιατρό, εάν αυτός τους ζητήσει χρήματα κατά το ραντεβού. Ο μηχανισμός καταγγελιών, όπως λένε πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ετοιμάζεται ήδη σε τεχνικό επίπεδο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις όταν είναι έτοιμος.

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες, ο μηχανισμός καταγγελιών δεν θα αφορά σε τηλεφωνική γραμμή.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό. Το κλείσιμο του ραντεβού γίνεται ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας που έγινε η εγγραφή ehealth.gov.gr.

Ο προσωπικός γιατρός, όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας, είναι δωρεάν. Μάλιστα, ο γιατρός δεν δικαιούται να λαμβάνει χρήματα ούτε κι όταν δεχθεί επίσκεψη από εγγεγραμμένο πολίτη, εκτάκτως και εκτός ωραρίου.

Πότε θα μπορεί να πληρώνεται ο προσωπικός γιατρός

Στον αντίποδα, ο προσωπικός γιατρός επιτρέπεται να πληρώνεται από τον πολίτη που έχει στη λίστα του, όταν θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επίσκεψη, με βάση την πληρωμή που έχει ορίσει.

Ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επίσκεψη στο σπίτι δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και θα πρέπει να πληρώσει τον γιατρό για τις υπηρεσίες του.

Η πρώτη συνάντηση

Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά, ενώ η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά. Η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα συνδυαστεί με δωρεάν πακέτων εξετάσεων.

Είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών, όπως λέει το υπουργείο Υγείας, να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού, και στη συνέχεια να τον τηρούν.

Σημειώνεται πως κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μπορεί εντούτοις να γίνει αλλαγή προσωπικού γιατρού μία φορά ανά έτος.

Ξεμπλοκάρουν τα ραντεβού

Από αυτή την εβδομάδα αναμένεται να μπουν νέα ραντεβού στο σύστημα και να προχωρήσουν οι εγγραφές πολιτών, καθώς μπαίνουν νέες ειδικότητες με βάση την παθολογία (αιματολογίας, γαστρεντερολογίας, ενδοκρινολογίας-διαβητολογίας, καρδιολογίας, νευρολογίας, νεφρολογίας, ρευματολογίας, παθολογικής ογκολογίας, πνευμονολογίας-φυματιολογίας και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης). Με την υπογραφή νέων συμβάσεων, θα υπάρξει επάρκεια γιατρών σε όλες τις περιοχές.

Οι εγγραφές σε προσωπικό γιατρό έχουν φτάσει τα 4,2 εκατομμύρια, ενώ στο σύστημα έχουν μπει μέχρι τώρα 3.400 γενικοί γιατροί, 1.200 από τον ιδιωτικό τομέα και οι 2.200 από το δημόσιο.

Από την 1η Δεκεμβρίου τα “πέναλτι”

Από την 1η Δεκεμβρίου θα ισχύουν εντωμεταξύ οι “ποινές” για τη μη εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα, δεν θα υπάρξουν ποινές, ωστόσο θα υπάρχουν κίνητρα, δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού τους και θα λάβουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, κατά το πρώτο ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό.

Στα αντικίνητρα, που πλέον θα ισχύσουν από 1ης Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1η/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1ης/1/2023 κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.