Προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα έξι Rafale – «Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας» (vid)

Στη νέα τους «φωλιά» είναι τα έξι πρώτα υπερσύγχρονα Rafale που έφτασαν την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην Ελλάδα. Τα Rafale προσγειώθηκαν στις 12:44 στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, σε μια ιστορική ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία.

Μετά τη συμβολική πτήση πάνω από την Ακρόπολη και την Αθήνα, το σμήνος των μαχητικών – στο οποίο συμμετείχαν και τέσσερα Mirage 2000-5 – κατευθύνθηκε προς την Τανάγρα όπου και έγινε η τελετή άφιξης με τιμές και λαμπρότητα.

Ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, το 2024 και όχι το 2025 θα ολοκληρωθεί η παραλαβή και των 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τανάγρα κατά την τελετή παραλαβής των πρώτων 6 Rafale από τη Γαλλία.

Το χρονικό της άφιξης των Rafale

Στις 11:50 τα έξι Rafale «έσπασαν» FIR Αθηνών και πήραν πορεία νοτιανατολικά, για να κατευθυνθούν προς Αττικοβοιωτία και να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι η 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας. Την «υποδοχή» έκαναν τέσσερα, επίσης, γαλλικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ «Θησέας» απογειώθηκαν και δημιούργησαν σμήνος με τα Rafale, για να τα συνοδεύουν μέχρι την προσγείωσή τους στην Τανάγρα. Λίγες στιγμές μετά τις 12:00, το σμήνος πέταξε πάνω από τον Κορινθιακό, και πήρε κατεύθυνση πάνω από την Αττική όπου πραγματοποίησε συμβολική πτήση πάνω από την Ακρόπολη και την πρωτεύουσα, πριν φτάσει στον τελικό προορισμό τους.

«Γεράκι Red καλοσωρίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», ανέφερε ο πύργος ελέγχου από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προς το σμήνος.

Το πρώτο μήνυμα από το cockpit του αρχηγού σμήνους των Rafale, ανέφερε: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετάει στο μέλλον».

Η ιστορική στιγμή της πρώτης προσγείωσης, ήρθε στις 12:44. Τα υπερσύγχρονα μαχητικά πλέον βρίσκονται στη νέα «φωλιά» τους, από όπου θα εποπτεύουν τους «γαλανόλευκους» αιθέρες μαζί με τα υπόλοιπα «φτερά» της HAF.

Τα έξι Rafale μετά την είσοδό τους στον αττικό ουρανό, πέταξαν πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Στη συνέχεια κι έχοντας φτάσει πάνω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπου θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα, ακούστηκε από τον πύργο ελέγχου η φράση “Καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις, πάντα με ασφάλεια ” με τον αρχηγό του σμήνους να απαντά  “Τα νέα Γεράκια προσεγγίζουν την 332 Μοίρα κι ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών”.

Rafale καθώς προσγειώνεται στην Τανάγρα
Rafale καθώς προσγειώνεται στην Τανάγρα  EUROKINISSI

Τα μαχητικά, στα οποία βρίσκονταν  Έλληνες και Γάλλοι πιλότοι, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο αφού πραγματοποίησαν μια δεύτερη πτήση στα 1000 πόδια σε σχηματισμό.

Και τα έξι πέρασαν κάτω απο υδάτινη ασπίδα στον διάδρομο προσγείωσης στην 114 Πτέρυγα Μάχης.

Ακολούθησε ο Αγιασμός ενώ αμέσως μετά σε ομιλία του ο  διοικητής της 332 Μοίρας Μιχαήλ Κούρτης δήλωσε  “είμαστε υπερήφανοι”.

Την ίδια ώρα, με τη λέξη “Ήρθαν”  στο Twitter, η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα καλωσόριζε τα Rafale.

Rafale: Δύο διθέσια, τέσσερα μονοθέσια

Τα δύο Rafale που καταφθάνουν στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια και θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα στην Τανάγρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η πρόσκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Rafale: Η εκπαίδευση των πιλότων και τα χαρακτηριστικά

Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Πάντως, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα αεροσκάφη δεν θα ενταχθούν άμεσα στο καθημερινό επιχειρησιακό πρόγραμμα της πολεμικής αεροπορίας. Απαιτείται πρώτα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών, να αποκτηθεί η σχετική επιχειρισιακή πιστοποίηση και εν συνεχεία τα Rafale να πιάσουν δουλειά στα χέρια των ιδιαίτερα έμπειρων και ικανών Ελλήνων πιλότων.

Τα Rafale είναι αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Τα Rafale, μεταξύ άλλων, έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, διαθέτουν δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Το συγκινητικό μήνυμα των Ελλήνων χειριστών

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το μήνυμα των Ελλήνων χειριστών των Rafale λίγο πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα.

Το πρώτο τους μήνυμα προς όλους για την παρουσία των Rafale στην Ελλάδα έστειλαν οι Έλληνες χειριστές των γαλλικών μαχητικών που εντάσσονται πλέον στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγο πριν την προσγείωσή τους στην 114ΠΜ στην Τανάγρα όπου θα είναι και η βάση των Rafale ο Έλληνας επικεφαλής της ομάδας των έξι μαχητικών έστειλε το μήνυμα: «Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι, η 332 μοίρα πετάει στο μέλλον».

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα από τον πύργο ελέγχου της 114ΠΜ στην Τανάγρα ο Έλληνας χειριστής υποδέχθηκε τα Rafale λέγοντας «Γεράκι Red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια».

Τα Rafale, τα πρώτα που παραλαμβάνει η χώρα μας στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την Αθήνα και συγκεκριμένα πάνω από την Ακρόπολη σε μια πτήση υψηλού συμβολισμού.

Τα δύο διθέσια και τα τέσσερα μονοθέσια μαχητικά με το εθνόσημο στα φτερά απογειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης από την βάση του Istres στη νότια Γαλλία και από εκεί πήραν πορεία… ανατολική, κατευθυνόμενα προς Ελλάδα μπαίνοντας στο FIR Αθηνών. 

Προκλήσεις και συγκλίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι με την αγορά των Rafale αλλά και των άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη «η Ελλάδα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή αλλά κρατά ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα έχει κυρίως τη δύναμη των επιχειρημάτων και όχι τόσο των όπλων, καθώς τα δεύτερα αποτρέπουν τις προκλήσεις ενώ τα επιχειρήματα επιτρέπουν τις συγκλίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά την τελετή υποδοχής δήλωσε πως η η Ελλάδα είναι υπερήφανη που υποδέχεται τα πρώτα έξι υπερσύγχρονα Rafale, που αναβαθμίζουν τη χώρα μας κάνοντας λόγο για “πολλαπλασιαστή ισχύος που θωρακίζει τη χώρα μας”.

Προανήγγηλε οτι μέσα στο 2022 θα φτάσει και η δεύτερη εξάδα αεροσκαφών και μέσα στο 2023 η τρίτη.

“Τα νέα αεροσκάφη ειναι εδώ μόλις 16 μήνες μετά την παραγγελία τους” είπε και πρόθεσε πως η απόκτιση των νέων μαχητικών απαντά στις επίκαιρες αναγκες στις αμυντικής μας θωράκισης, όπως και στις συνθήκες πάνω απο το εθνικό έδαφος και στο Αιγαίο, συνεχίζοντας την παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας.

“Τα νέα μαχητικά καθιστούν την αεροπορία μας μια απο τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και  Μεσόγειο και σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας- Γαλλίας. Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή”

Είπε ότι στην Καλαμάτα το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαινιάζεται το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης και μέσα στο έτος το Πολεμικό Ναυτικό θα υποδεχθεί τα πρώτα δύο απο τα 7 ολοκαίνουργια ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα.

Αφορολόγητα επιδόματα

“Επένδυση στην Αμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν” είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε οτι τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλάσσονται απο κάθε φόρο. Το μέτρο αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεσβτική και το Λιμενικό.

“Είναι η  ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για όσους υπηρετούν, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

“Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να πλαισιώνεται απο την εθνική της ασφάλεια. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία των πολιτών δίχως ασφάλεια στη χώρα” συμπλήρωσε.

Παναγιωτόπουλος: Ιστορική μέρα, αλλάζουν οι συσχετισμοί δυνάμεων στους ουρανούς

«Είναι μια μέρα που δικαιούμαι να αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος αλλά όχι ικανοποιημένος ακόμη- πρέπει να γίνουν κι άλλα», ανέφερε μετά την άφιξη των Rafale ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Στην τελετή άφιξης των έξι υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale, στην Τανάγρα, βρέθηκε σήμερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Άμυνας, χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή ημέρα, τονίζοντας ότι τα νέα μαχητικά ήρθαν για να κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τα πρώτα έξι Rafale με ελληνικά χρώματα στα φτερά και Έλληνες χειριστές στα πιλοτήρια ήρθαν να εγκατασταθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης που για δεκαετίες ήταν η ιστορική έδρα των Mirage, που επιχειρούσαν και ακόμη επιχειρούν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι τα Rafale ήρθαν «για να κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς». «Είναι μια μέρα που δικαιούμαι να αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος αλλά όχι ικανοποιημένος ακόμη- πρέπει να γίνουν κι άλλα» συμπλήρωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η προσπάθεια θωράκισης της Ελλάδας μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης. Επίσης, συνεχάρη όσους εργάστηκαν για την επίτευξη της απόκτησης των αεροσκαφών, κάτω από αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες.

Πλην των έξι Rafale, σε ανάπτυξη βρίσκεται στην Τανάγρα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους που είναι αναγκαία προϋπόθεση «για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *