Προκλήσεις από τον Οκτάι: ”Κύπρος και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου είναι οι δικές μας “κόκκινες γραμμές””

Διαστρεβλώνοντας την ιστορία, φτάνει στο σημείο μάλιστα να κάνει λόγο ακόμα και για… γενοκτονίες των Ελλήνων στην Κρήτη. Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της γείτονος.

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, σε συνέντευξή του σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα να επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθώς επίσης και να κάνει λόγο για… γενοκτονίες στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη Milliyet ο Οκτάι, επεσήμανε ότι «η Τουρκία βλέπει εδώ και χρόνια ένα δεύτερο παιχνίδι, το οποίο προσπαθούν  να παίξουν μέσω των Ελλήνων, και δίνει μάχη γι’ αυτό. Όλα αυτά δείχνουν το σχέδιο να φυλακιστεί η Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο και να αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο και τα παιχνίδια της Κρήτης και της Κύπρου. Αν κοιτάξετε στα νησιά του Αιγαίου και  στην Κύπρο θα δείτε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για μία φυσική διαδικασία. Το βλέπετε ως μία επιχείρηση περικύκλωσης. Ο αφανισμός των Τούρκων μουσουλμάνων από την Κρήτη. Αν θέλουν να δουν ‘γενοκτονία’, ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν ‘γενοκτονία’ ας κοιτάξουν στην Κύπρο από το 1960 και μετά. Η Τουρκία το είδε αυτό το παιχνίδι. Αυτό που κάνει σήμερα η  Τουρκία  είναι, με την ηγεσία του Προέδρου μας, να σκίσει και να πετάξει αυτόν τον χάρτη που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη είναι το de facto σκίσιμο και πέταγμα του χάρτη».

Ο Οκτάι, προχωράει περισσότερο τις θεωρίες της Άγκυρας και αναφέρει πως: «η γαλάζια  πατρίδα’ μας, είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξουμε στις κόκκινες γραμμές υπάρχει η Κύπρος. Αφενός  μια λύση, που δεν θα στηρίζεται στη βάση της πολιτικής και κυρίαρχης ισότητας της ‘τ/κ’ κοινότητας, και αφετέρου η δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου, που πιθανώς θα ανακαλυφθεί, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας εκεί. Και η άσκηση μέχρι τέλους των δικαιωμάτων, που απέκτησε η Τουρκία στο πλαίσιο των συμφωνιών, που πραγματοποίησε εκεί μέσω της ‘ΤΔΒΚ’, είναι κόκκινη γραμμή μας. Μία άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που χαράξαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. 

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την παραβίασή της. Πάλι σε αυτήν την περιοχή θα υπάρξει και μία άλλη κόκκινη γραμμή. Και έχουν ξεκινήσει οι πρωτοβουλίες σχετικά με αυτή. Αυτή είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως πηγάζει από τις συμφωνίες πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί κατά παράβαση των συμφωνιών που έχουν γίνει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό από την Τουρκία. Γι’ αυτό θα γίνει ό,τι απαιτείται. Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, έχουν ξεκινήσει σε αυτό το πλαίσιο στην πράξη εργασίες από νομικής άποψης για την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών . Η Κρήτη είναι ένα μέρος, στο οποίο αφανίστηκε, υπέστη ‘γενοκτονία’ ο μουσουλμανικός λαός. Και εκεί, όταν κοιτάζετε, είναι ένα μέρος όπου έγιναν απόπειρες προσάρτησης στην Ελλάδα και αρκετά παράνομα παιχνίδια. Επομένως, υπάρχουν και εκεί θέματα που θα συζητήσουμε».

Προπαγάνδα Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, νέα επίθεση σε βάρος της Ελλάδας εξαπέλυσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια:  «Αρμόζει στους Έλληνες να καίνε σημαίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου, με αφορμή το κάψιμο τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας, εν προκειμένω της Τουρκίας», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι παγίως το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει ανάλογες ενέργειες.

Τι άλλο είπε ο Τσαβούσογλου

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στην Αγιά Σοφιά, είπε: «Δεν είναι κατανοητό για ποιο λόγο η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν να ανετράπη το καθεστώς μιας δικής της περιουσίας. Αν εξαιρέσουμε τα 86 χρόνια ως μουσείου, η Αγία Σοφία ήταν τζαμί από το 1453».

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά «σφραγίζοντας» τη μετατροπή της σε τζαμί. Στο εσωτερικό του μνημείου τοποθετήθηκαν χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *