Περιοδεία Μητσοτάκη στην Μεσσηνία και επίσκεψη σε μονάδες του πρωτογενή τομέα (vid)

Περιοδεία στη Μεσσηνία πραγματοποιεί από το πρωί σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου επισκέφθηκε μονάδες του πρωτογενή τομέα στον Δήμο Τριφυλίας, επιθεώρησε τα έργα στο λιμάνι του Μαράθου, και στη συνέχεια βρέθηκε τον ιστορικό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, μία από τις μεγαλύτερες βυζαντινές εκκλησίες της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιώνα» στους Γαργαλιάνους, η νέα κτιριακή δομή του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης. «Πρώτη φορά εν ενεργεία Πρωθυπουργός στους Γαργαλιάνους», ανέφερε ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Αθανασόπουλος, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό. Ο συνεταιρισμός εξάγει, μεταξύ άλλων, τυποποιημένο σε Αυστρία και Γερμανία. Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι δυνατότητες που προσφέρει στη Μεσσηνία, η υψηλή ποιότητα του λαδιού που παράγει, η διαχείριση του νερού καθώς και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:«Αυτό το οποίο έχω να πω εγώ είναι ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε μία πολιτική η οποία στηρίζεται πρώτον στην ανάγκη να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών. Γιατί; Γιατί χρειαζόμαστε μέγεθος, οικονομίες κλίμακος για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγαλύτερους «παίκτες» από το εξωτερικό. Δεύτερον, αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην ποιότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί ποτέ παράγοντας το φθηνότερο προϊόν, αλλά θα είμαστε ανταγωνιστικοί παράγοντας το καλύτερο προϊόν.

Τρίτη προτεραιότητα αυτό το οποίο είπες: η καθετοποιημένη διαχείριση από το δέντρο μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά με τρόπο ο οποίος θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Αυτή είναι μία αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και της νέας ΚΑΠ. Αντιλαμβανόμαστε πια ότι αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς καμία επιστροφή. Και, βέβαια, η δυνατότητα να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, να μπορέσουμε να κάνουμε και αυτήν τη μοναδικής ομορφιάς περιοχή αλλά και την όλη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου επισκέψιμη.

Όπως καλή ώρα το κάνουμε με τα οινοποιεία μας, αύριο θα το κάνουμε και με το λάδι έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε και υπηρεσίες στον πρωτογενή μας τομέα που θα στηρίζονται και θα πρέπει να στηρίζονται -γιατί όχι αποκλειστικά- σε παραγωγή του πρωτογενούς τομέα έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες μας γυρίσουν στις χώρες τους να αναζητούν τα προϊόντα μας και όταν δεν θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Και, βέβαια, νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να στηρίξουμε τα συνεργατικά σχήματα και η επίσκεψή μου εδώ ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα έχει, να είναι το δικό σας παράδειγμα έτσι ένα μοντέλο και για άλλες περιοχές. Και πρέπει να πω ότι και στο δικό μου τον τόπο, στην Κρήτη, που κι αυτή έχει πολύ πλούσιο δυναμικό ως προς την παραγωγή λαδιού, χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη έμφαση, βέβαια, στην τυποποίηση, στο marketing, στο branding.

Μια προσπάθεια η οποία νομίζω ότι γίνεται πιο εύκολη όσο βελτιώνεται και η διεθνής εικόνα της χώρας τόσο θα βελτιώνεται και η εικόνα των προϊόντων μας. Για τα διαδικαστικά ζητήματα ήμουν ενήμερος, η κατεύθυνση την οποία έχω δώσει στον Υπουργό και στη διαχειριστική είναι στα πλαίσια των κανόνων -οι οποίοι δεν αλλάζουν- , να έχουμε νομίζω τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να μπορέσουμε να μην έχουμε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, συζήτησε με τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού Νίκο Αθανασόπουλο και τα μέλη του για την πορεία των έργων και τον σχεδιασμό για τη λειτουργία του.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης φιλέτου σαρδέλας και γαύρου με εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και ενημερώθηκε για την παραγωγική διαδικασία και ακολούθως επιθεώρησε τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου ενώ συνομίλησε με την ομάδα μηχανικών και εργαζομένων για την πρόοδο των εργασιών.

Πρόκειται για έργο 5.5 εκατ. ευρώ (μέσω ΕΣΠΑ) για την ανακατασκευή του λιμανιού και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με ταχείες διαδικασίες του χρόνου την άνοιξη ενώ η αποκατάστασή του θα συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επόμενος σταθμός ήταν τα θερμοκήπια που βρίσκονται στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, όπου -όπως και στους Γαργαλιάνους- είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πολλά θέματα με τους αγρότες της περιοχής, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τους ενημερώσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες του θερμοκηπίου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Με αφορμή συνομιλία που είχε με την κόρη ενός εκ των ιδιοκτητών, η οποία σπουδάζει γεωπόνος, ο Πρωθυπουργός διηγήθηκε μια ιστορία με τον πατέρα του και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.«Όταν ο πατέρας μου ήταν 16 χρονών ρώτησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο τι έπρεπε να σπουδάσει. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος του είπε χωρίς να το σκεφτεί: γεωπόνος. Θεωρούσε απαραίτητο να υπάρχει η σωστή τεχνογνωσία για να μπορέσει να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Ακολούθησε άλλη διαδρομή βέβαια στη συνέχεια…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, ίδιους πόρους με την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, παρότι συνολικά σε επίπεδο ΕΕ μειώθηκαν κατά 10%.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο πρώτο σκέλος της περιοδείας του στη Μεσσηνία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Πρώτος σταθμός η Τριφυλία

Από την Τριφυλία και τον Α.Σ. Ελαιώνας ξεκίνησε την περιοδεία του στη Μεσσηνία ο Πρωθυπουργός.

Αρκετός ο κόσμος που έχει συγκεντρωθεί και πλήθος πολιτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων. Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υπουργός Α.ΑΤ Σ. Λιβανός

Επίσκεψη σε θερμοκήπιο στο Λαγούβαρδο

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη η θερμοκηπιακή εγκατάσταση στην περιοχή του Λαγούβαρδου τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες του θερμοκηπίου που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για πολλά θέματα με τους αγρότες της περιοχής, να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τους ενημερώσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντα των αγροτών.Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027, ίδιους πόρους με την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 10%.

Επόμενος σταθμός το αλιευτικό Μαράθου 

Τις εργασίες που εξελίσσονται στο αλιευτικό του Μαράθου είδε από κοντά ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην σημασία του έργου που προστατεύει τους αλιείς και δίνει και μια τουριστική διάσταση. Εκεί ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη και τον πρόεδρο του πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Νίκο Αλεξανδρόπουλο, καθώς και από τους τεχνικούς υπευθύνους του έργου.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε, ότι το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022, ενώ τοπικοί αλιείς εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που ξεκίνησε το έργο θεωρώντας ότι έπρεπε πρώτα να κατασκευαστεί “μπαστούνι” προστασίας των ακτών και έπειτα να προχωρήσουν τα έργα εντός του λιμένα.

Στάση και ενημέρωση στο Φιλιατρινό φράγμα

Επόμενος σταθμός ήταν το Φράγμα του Φιλιατρινού ποταμού στη Χριστιανούπολη. Πριν φτάσει στο φράγμα η αυτοκινητοπομπή έκανε μια μικρή στάση στο δρόμο για να χαιρετίσει ο κ. Μητσοτάκης παιδάκια που ήταν με τον μπαμπά τους στην άκρη του χωραφιού τους με ελληνικές σημαίες περιμένοντάς τον να περάσει!

Στο φράγμα ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννη Οικονόμου, για τις διαδικασίες σχετικά με τις μελέτες των αρδευτικών δικτύων, προκειμένου να δημοπρατηθούν.

Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης στην Χριστιανούπολη

Στον ιστορικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία και του μητροπολίτη Τριφυλίας Χρυσοστόμου.
Αφικνούμενος στη Χριστιανούπολη και υπό κωδωνοκρουσίες, στο βυζαντινό μνημείο του Ιερό Ναού Μεταμορφώσεως της Σωτήρος τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χριστιανούπολης, Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, ενώ η σύζυγός του, Γεωργία, προσέφερε ανθοδέσμη.

Στην είσοδο του περιβάλλοντος χώρου του ναού τον υποδέχθηκαν οι μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, καθώς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από την υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εισήλθε στον Ιερό Ναό, που αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Πελοποννήσου. Η ανάδειξη του ναού και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και η αποκατάσταση του νεότερου ναού, θα ενισχύσουν περαιτέρω την προσέλευση επισκεπτών και θα δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό πόλο μοναδικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας!

Σημειώνεται πως ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα και αποκαταστάθηκε από το 2011-2013 στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παράλληλα, η αποκατάσταση του νεότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και η συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου της Χριστιανούπολης, που αποτελούσε το ονομαστό κέντρο της Βυζαντινής Μητρόπολης, θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Στο περιθώριο της επίσκεψης είχε σύντομη συνομιλία με παιδιά, που βρέθηκαν στον χώρο, ενώ έπειτα μετέβη σε καλλιέργεια γλυκοπατάτας στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας.

Ο πρωθυπουργός στις εγκαταστάσεις της Γεωργικής Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  βρέθηκε Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Γεωργικής Ανάπτυξης ΑΕΕ, η οποία ιδρύθηκε από γεωπόνους  το 1994 και δραστηριοποιείται στην πώληση γεωργικών εφοδίων διαθέτοντας δυο καταστήματα στην Κυπαρισσία και ένα στα Φιλιατρά.

Εκει ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παραγωγικούς φορείς- υπεύθυνους της εταιρείας και να ενημερωθεί για την κατάσταση στην αγορά των γεωργικών προϊόντων.

Να σημειωθεί πως τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στο πρώτο σκέλος της  περιοδείας του στη Μεσσηνία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, Γιάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική, Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης,

οι βουλευτές της ΝΔ, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *