Πακέτο στήριξης 1,1 δισ. για 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ (vid)

Μήνυμα απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νέο πακέτο στήριξης κατά της ακρίβειας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει δέσμη μέτρων για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων που πλήττονται από τις αυξημένες τιμές και την ενεργειακή κρίση.

“Aύριο το πρωί, οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης θα ανακοινώσουν ένα τρίμηνο πρόγραμμα σημαντικών πρόσθετων ενισχύσεων. Πρόκειται για μέτρα που απευθύνονται στους πιο αδύναμους και στη μεσαία τάξη. Μελετημένες παρεμβάσεις ύψους 1,1 δισ. που θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο”.

Αυτό ανακοίνωσε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι “οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα”.

Όπως διευκρινίζεται, για τη βενζίνη, το κράτος δεν θα δώσει χρήματα για να καλύψει 180 λίτρα το τρίμηνο αλλά για να καλύψει μέρος της αυξησης σε αυτά τα λίτρα

Επισήμανε ότι όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. “Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα”, συμπλήρωσε.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι νέες ρυθμίσεις υπηρετούν δύο αρχές: “πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει”, δηλαδή όπως χαρακτηριστικά είπε “μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας”.