Πακέτο παροχών ύψους έως 1 δισ. ευρώ πριν το Πάσχα – Τα 2 μέτρα που έχουν “κλειδώσει”

Πακέτο παροχών που θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 900 εκατ. ευρώ ενδεχομένως και το 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, μετά τα θετικά αποτελέσματα του Προϋπολογισμού του 2022, αλλά και των ενδείξεων όπως αυτές καταγράφονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον πρώτο μήνα του έτους.

Κάποια από τις εισηγήσεις έχουν ήδη κλειδώσει, ενώ από την κυβέρνηση αναζητούν ένα μέτρο που θα κάνει αίσθηση και θα αφορά μεγάλο τμήμα των πολιτών. Το ακριβές ύψος του νέου πακέτου το οποίο θα ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα θα εξαρτηθεί σημαντικά από τις τιμές του φυσικού αερίου και τις προβολές που κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, εντός της εβδομάδας, οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα και στα συγκεκριμένα στα 55 ευρώ η Mwh από 120 ευρώ που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό για το 2023.

H εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αποδέσμευση ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό και το οποίο προοριζόταν για τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από την καλή πορεία του Προϋπολογισμού του 2022 που θα έχει αντίτυπο στον τρέχοντα (carryover) περίπου 300 εκατ. ευρώ, αλλά και στα θετικά αποτελέσματα που αναμένονται στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέτρα θα αποφασισθούν τις προσεχείς μέρες και εξετάζονται προτάσεις που σχετίζονται τόσο με τη φορολογία, την ακρίβεια και την τόνωση των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για τις παρεμβάσεις του νέου κύκλου ενισχύσεων προβλέπουν ένα νέο επίδομα ακρίβειας λίγο πριν το Πάσχα, ένα μέτρο που θα διευκόλυνε τους εργοδότες να συναινέσουν σε μια σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, και κούρεμα της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή ακόμη και νέες εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.

Δύο μέτρα φαίνεται πάντως πως έχουν κλειδώσει. Το πρώτο είναι το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα, ύψους 250 ευρώ. Ακολουθώντας το μοντέλο των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει το κομμάτι των χαμηλόμισθών, που πλήττεται τόσο από την ακρίβεια όσο και από την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “δώρο Πάσχα” θα δοθεί στους ίδιους δικαιούχους, δηλαδή σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους, καθώς και σε ευάλωτους συμπολίτες μας (ανασφάλιστοι υπερήλικες, Άτομα με Αναπηρία, δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος παιδιού).

Το δεύτερο αφορά στην ενίσχυση των 900.000 συνταξιούχων που έμειναν εκτός των αυξήσεων που έφθασαν έως και 7,75%. Συζητείται μια εφάπαξ ενίσχυση, που θα κινείται στην περιοχή των 400 ευρώ, ενώ στις σκέψεις του υπουργείου Εργασίας είναι η παροχή να καταβληθεί στους δικαιούχους πριν από το Πάσχα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των εορτών.

Τα σενάρια:

-Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων με έκτακτο επίδομα το Πάσχα.

-Εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση.

-Μείωση προκαταβολής φόρου.

-Εξαίρεση επαγγελματικών ομάδων από το τέλος επιτηδεύματος.

– Μείωση εισφορών ώστε να αυξηθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός.


-Ενισχυμένο επίδομα ακρίβειας.

Παράλληλα, όλα τα παραγωγικά υπουργεία καταθέτουν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία.