Πίεση στους εργοδότες για αυξήσεις μισθών, σκληρές διαπραγματεύσεις μετά τον κατώτατο

Η εκτόξευση του πληθωρισμού αλλά και η ενεργοποίηση –στην πράξη από σήμερα ή από χθες- του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να εγερθούν διεκδικήσεις και από τους υπόλοιπους  εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά ουσιαστικά περίπου 600-650.000 εργαζόμενους από το σύνολο των 2,5 εκατομμυρίων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, το κύμα ακρίβειας έχει προκαλέσει προβλήματα στο σύνολο των εργαζομένων, οπότε είναι θέμα χρόνου να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση ανά κλάδο για την υπογραφή νέων επιχειρησιακών ή κλαδικών συμβάσεων.

Από τον Ιούνιο, θα ενεργοποιηθεί και η τελευταία προγραμματισμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που σημαίνει ότι o εργοδότης θα δει μια μείωση του εργοδοτικού κόστους κατά 0,25% και ο εργαζόμενος μια μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές του επίσης κατά 0,25%. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι αρκετό, καθώς η αλλαγή που θα δουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι θα είναι ελάχιστη.

Η εξίσωση δεν θα είναι εύκολη. Οι εργοδότες θα επικαλεστούν τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούν οι συνεχείς ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας ή στο μεταφορικό κόστος όπως επίσης και στο κόστος των πρώτων υλών. Από την άλλη, το επιχείρημα των εργαζόμενων είναι ότι σε αντίθεση με τους εργοδότες, αυτοί δεν έχουν άλλο τρόπο για να αυξήσουν τις αποδοχές τους παρά μόνο μέσα από μια αύξηση που θα δώσει ο εργοδότης.

Αντίθετα, ο τελευταίος, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την τιμή πώλησης των προϊόντων του ή παροχής των υπηρεσιών του αντισταθμίζοντας ένα μέρος των απωλειών από το πληθωριστικό κύμα.

Η αύξηση των μισθών είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα. Ουσιαστικά, θα πιστοποιήσει ότι η έκρηξη του πληθωρισμού δεν είναι πλέον ένα προσωρινό φαινόμενο αλλά ένα μόνιμο πρόβλημα που θα διαρκέσει. Και ναι μεν η αύξηση του μισθού είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζόμενου αλλά από την άλλη είναι μια μεταβολή που μπορεί να τροφοδοτήσει νέο γύρο ανατιμήσεων καθώς δώσει πρόσθετο επιχείρημα στις επιχειρήσεις για αυξήσεις τιμών.

Το θέμα αναμένεται να “φουντώσει” μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς με τον πληθωρισμό στο 11-12% οι εργαζόμενοι είναι σίγουρο ότι θα πιέσουν για να κάτσουν με τους εργοδότες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στις τουριστικές περιοχές με εργαζόμενους που αρνούνται να αναλάβουν δουλειά με τα ίδια επίπεδα αποδοχών με πέρυσι επικαλούμενοι το πολύ αυξημένο κόστος μεταφοράς και διαβίωσης στους τουριστικούς προορισμούς.