Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης – Είχε ανέβει στα Ιμαλάια

Μια είδηση που προκαλεί θλίψη: ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης άφησε την τελευταία του πνοή επιστρέφοντας ύστερα από ανάβαση στα Ιμαλάια.

Η τραγωδία σημειώθηκε «σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου» αναφέρεται στην τραγική ανακοίνωση.

Μέσα από τις σελίδες του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρης, έγινε γνωστός ο θάνατός του, στα Ιμαλάια, λίγο αφού είχε κατακτήσει άλλη μια κορυφή, αυτή του όρους Νταουλαγκίρι, στα 8.167 μέτρα. 

Κατά την κατάβαση, ο Αντώνης Συκάρης δεν άντεξε την κούραση, τη σωματική και ψυχική προσπάθεια και την έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου. 

Εκτιμάται ότι ο Αντώνης Συκάρης υπέστη πνευμονικό οίδημα.

Ο ορειβάτης δεν ήταν η πρώτη φορά στην αθλητική του ζωή που έβαζε σαν στόχο την συγκεκριμένη κορυφή, καθώς το 1998 ήταν ένα από τα βασικά μέλη της ελληνικής αποστολής στο Νταουλαγκίρι κατά την οποία έχασε την ζωή του ο Νίκος Παπανδρέου. Την ίδια κορυφή είχε βάλει στόχο χωρίς αποτέλεσμα και το 2019, αλλά και το 2021 όπου μαζί με την σύζυγο του Πόπη ταξίδεψαν στο Νεπάλ και κατά την διάρκεια της ανάβασης εκείνη βρέθηκε θετική στον κορoνοϊό, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Συκάρης να εγκαταλείψει την προσπάθεια καθώς και το δικό του τεστ έδειξε πως είχε πέσει θύμα του ιού.

Ο Αντώνης Συκάρης ανήκε σε ένα εκλεκτό κλαμπ «μόλις 41 ατόμων στην ιστορία, από το 1950 μέχρι το 2019» που έχουν πετύχει να κατακτήσουν τόσες κορυφές άνω των οκτώ χιλιάδων μέτρων.

Στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Makalu στα 8.481 μέτρα, την πέμπτη ψηλότερη κορυφή της Γης, μια προσπάθεια που ολοκληρώθηκε στα 7.800μ. εξαιτίας της έλλειψης ορειβατικών εφοδίων, είχε στείλει μήνυμα σε όλους τους μαθητές να μην παρατούν τα όνειρά τους:

Συγκλονίζουν τα τελευταία του λόγια:

11 Απριλίου 2022, ώρα 12:50 -ώρα Νεπάλ,

Ο Αντώνης Συκάρης κατακτά τον στόχο του και πανευτυχής, ανεβάζει στο Instagram το παρακάτω μήνυμα:

Βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.

Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του. Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο.

Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου. Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!! Ο “πα” είναι στην κορυφή!!!

Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!! Σας αγαπώ όλους!!!

Δυστυχώς κατά την επιστροφή του, συμβαίνει ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης Συκάρης χάνει τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400μ πολύ κοντά στο camp3 στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου.

Ακούστε το συγκλονιστικό ηχητικό ντοκουμέντο:

Βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα. Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή: Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του. Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του. Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαρόπουλο. Ακόμα Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου. Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!!Ο “πα” είναι στην κορυφή!!!Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή! Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!!Σας αγαπώ όλους!!!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *