Ο διασώστης της 7χρονης στη Χατάι, είναι γιος του αείμνηστου Παναγιώτη Νίκα, πυροσβέστη που έβγαλε ζωντανό τον 11χρονο Ανδρέα στον σεισμό του Αιγίου

Συγκίνηση προκαλεί μια ιδιαίτερα ανθρώπινη λεπτομέρεια από τις δραματικές και τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες διασώστες στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου μέχρι στιγμής έχουν ανασύρει τέσσερις ζωντανούς από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φοβερό σεισμό των 7,8 ρίχτερ.

Χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος εξελίσσονται οι τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, μαζί με άλλες διασωστικές αποστολές, για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη Νότια Τουρκία, προσπάθειες που έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τέσσερις άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια και ένας 17χρονος ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Ο ένας από τα μέλη της ελληνικής αποστολής, που έβγαλαν ζωντανό χτες το 7χρονο κορίτσι από κατεστραμμένο κτίριο, είναι γιός ενός άλλου ηρωικού πυροσβέστη, του αείμνηστου Καλαματιανού Παναγιώτη Νίκα, που το 1995 είχε γίνει φωτεινό παράδειγμα ζωής και αυτοθυσίας, σώζοντας, από τα χαλάσματα κτιρίου που είχε πέσει από τον σεισμό στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο.

Πρόκειται για τον πυραγό Κώστα Νίκα, τον αξιωματικό- επιστήμονα της ελληνικής αποστολής, πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό του Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στην κατάρρευση κτιρίων από φυσικές καταστροφές, ο οποίος αποτελεί την ψυχή της ομάδας, μελετώντας τους χώρους και δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι του, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ζωή και των ανθρώπων που εντοπίζονται στα χαλάσματα.

Ο Κωνσταντίνος Νίκας στις επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων στην Τουρκία/ Facebook
Ο ήρωας πυροσβέστης που ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του

Στις εικόνες που ακολουθούν, αποτυπώνονται οι προσπάθειες των δύο ανδρών σε διασώσεις. Στην πρώτη φωτογραφία είναι ο Κωνσταντίνος Νίκας στις επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων στην Τουρκία.

Στη δεύτερη είναι ο πατέρας του Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έσωσε τον μικρό Ανδρέα στο σεισμό στο Αίγιο το 1995.

Ο Παναγιώτης Νίκας σώζει ζωές μετά το σεισμό στο Αίγιο το 1995/ Facebook

Η είδηση «διέρρευσε» από την ανάρτηση ενός άλλου μέλους της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, ο οποίος έγραψε με συγκίνηση και καμάρι για την προσφορά του συναδέλφου και φίλου του, θυμίζοντας την ηρωική πράξη του πατέρα του, Παναγιώτη Μίχα, το 1995 στο Αίγιο.

«Ο Τάκης θα καμαρώνει το γιό του από ψηλά», λένε πυροσβέστες που ήξεραν καλά τον πατέρα του Κώστα Νίκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή εν ώρα υπηρεσίας πριν από λίγα χρόνια, όταν ήταν Διευθυντής της Περιφέρειας Πυροσβεστικής Ανατολικής Αττικής.