Οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύουν τον “πληθωρισμό” των φτωχών – Καμπανάκι για τις επιπτώσεις

Το συνεχές ράλι των τιμών που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής και των μισθών δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που εντείνει τον κίνδυνο της φτώχειας, αλλά και φέρνει σε δυσχερή θέση του ευάλωτους.

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού ή πληθωρισμός προσφοράς, δηλαδή ο πληθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής και οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών ανεργίας αποτελεί βασική απειλή για την οικονομία. ‘Ήδη αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί κρούουν το “καμπανάκι” κινδύνου για τις επιπτώσεις, ειδικά στους πιο αδύναμους.

‘Έτσι, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος UBS καταγράφοντας συνθήκες που επικρατούν σε 45 χώρες του κόσμου -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και συνδυάζοντας δέκα μελλοντικές μεταβλητές ανάπτυξης και πληθωρισμού σημείωσε ότι αυξημένες πιέσεις αναμένεται να δεχθούν η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Τουρκία και η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, μειωμένοι είναι οι κίνδυνοι για την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Ινδία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω χώρες, η UBS διαπιστώνει πως οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις είναι πιο έντονες στις ανεπτυγμένες οικονομίες παρά στις αναδυόμενες. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση που παραμείνουν υψηλές οι τιμές των τροφίμων ή εάν τεθεί σε υψηλό κίνδυνο η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Τα τρόφιμα

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδα ρεκόρ παρέμειναν και τον Απρίλιο του 2022 οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 158,5 μονάδες τον Απρίλιο του 2022, μειωμένος κατά 0,8% από το υψηλό όλων των εποχών που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 οι τιμές είναι αυξημένες κατά 29,8%.