Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης – Από 1,33 ευρώ το λίτρο

Ο όμιλος Helleniq Energy, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, αποφάσισε να χορηγήσει έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας που θα ανέλθει σε 6 λεπτά ανά λίτρο (7,5 λεπτά με ΦΠΑ) για όλο τον Οκτώβριο

Μεταξύ 1,33 έως 1,39 ευρώ ανά λίτρο θα ξεκινήσει να διατίθεται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά με έξτρα επιδότηση κατά 60 ευρώ τον τόνο από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο όμιλος Helleniq Energy, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, αποφάσισε να χορηγήσει έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας που θα ανέλθει σε 6 λεπτά ανά λίτρο (7,5 λεπτά με ΦΠΑ) για όλο τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της εταιρείας, η HELLENIQ ENERGY χορήγησε και επιπλέον έκπτωση 5% στη θυγατρική της ΕΚΟ έως τις 21 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να πουλά το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,33€ ανά λίτρο.

Μαζί με τις πρόσθετες επιδοτήσεις βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το φυσικό αέριο. Το τελευταίο διατίθεται στην τιμή των 0,11 ευρώ η κιλοβατώρα, με βάση τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν προχθές από τους προμηθευτές μαζί με την επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας (0,9 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα).

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η ζήτηση σε πρώτη φάση για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Αττική είναι  υποτονική ενώ περισσότερες παραγγελίες εμφανίζει ο βορράς λόγω του ψυχρότερου κλίματος. Όσο οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ήπιες, η εικόνα αυτή προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί.

Όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα υποδέχεται τις αιτήσεις των δικαιούχων αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του χρόνου καθώς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρώτα αγοράσει το πετρέλαιο.

Συνολικά το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν περίπου 1,3 νοικοκυριά ως εξής:

-Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

– Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

– Σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στις 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Από σήμερα 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα ισχύει η φθηνότερη τιμή πώλησης κατά 25 λεπτά το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία. Στο τέλος Δεκεμβρίου, και ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου θα αποφασιστεί η παράταση του μέτρου για το 2023 ή όχι.

Τα νοικοκυριά θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του επιδόματος.

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, δηλαδή δεν θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, θα λάβουν, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, διπλάσιο επίδομα.