Νεκρός διοικητής της Χαμάς που είχε οργανώσει τις επιθέσεις στα κιμπούτς – Σκληρές μάχες στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίζονται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Νισίμ Αμπού Ατζίνα, “ο οποίος φέρεται να ηγήθηκε των επιθέσεων στο κιμπούτς Ερεζ και στο Μοσάβ Νετιβ Χατάρα.”

Όπως σημειώνει η Jerusalem Post, σε κοινή δήλωση, αναφέρεται ότι ο Νισίμ Αμπού Ατζίνα σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Δευτέρας. Ο άνδρας παρουσιάζεται ως ο διοικητής του τάγματος Μπέιτ Λάχια της βόρειας μεραρχίας της Χαμάς, “η οποία καθοδήγησε τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του κιμπούτς Ερεζ και του Μοσάβ Νετιβ Χατάρα”.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κινούνται “αργά και προσεκτικά”, καθώς επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στη βόρεια Γάζα.

Σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος του συνταγματάρχη Τζόναθαν Κόνρικους τονίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζονται από μεγάλη δύναμη πυρός, καθώς και από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Οπως σημείωσε, οι επιθέσεις στη Χαμάς γίνονται από το έδαφος και από τον αέρα.

Ο Κόνρικους πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις “χτυπούν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας”, εστιάζοντας τις επιθέσεις τους στη βόρεια Γάζα – την οποία περιγράφει ως το “κέντρο βάρους της Χαμάς”.

Αποκρούει τις επικρίσεις ο Νετανιάχου

Αποκρούοντας τις επικρίσεις για τον πολύ βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνέκρινε τον πόλεμο αυτόν με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων, κανένας δεν είπε στους Συμμάχους “μην εξαλείψετε τον ναζισμό”, ανέφερε ο κ. Νετανιάχου. Δημοσιογράφος του είχε θέσει το ερώτημα αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στην απάντησή του σε βομβαρδισμό της RAF στην Κοπεγχάγη που έπληξε κατά λάθος σχολείο καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 21η Μαρτίου 1945, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άμαχοι, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 18 ενήλικοι μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

“Το 1944, η RAF βομβάρδισε το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη — απόλυτα νόμιμο στόχο. Όμως οι βρετανοί πιλότοι αστόχησαν κι αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο πέτυχαν νοσοκομείο παίδων σε μικρή απόσταση και νομίζω 84 παιδιά κάηκαν ζωντανά. Αυτό δεν ήταν έγκλημα πολέμου”, είπε. “Δεν ήταν κάτι για το οποίο θα μπορούσες να κατηγορήσεις τη Βρετανία. Ήταν νόμιμη πολεμική ενέργεια, με τραγικές συνέπειες”, όπως ενίοτε έχουν “τέτοιες νόμιμες ενέργειες”.

Οι Σύμμαχοι μολαταύτα συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι τέλους, παρά τις τραγικές συνέπειες, διότι γνώριζαν πως κρινόταν το μέλλον του πολιτισμού κι ολόκληρης της ανθρωπότητας και “λοιπόν, σας λέω τώρα πως κρίνεται το μέλλον του πολιτισμού μας”, συμπλήρωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παλαιστίνιος διπλωμάτης: Σώστε τους κατοίκους της Γάζας

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε “κόλαση πάνω στη Γη”.

Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός “δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση”. Πρόσθεσε: “Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη”.

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι Γαζαίοι, “εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους”.

“Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος, ή εκτοπισμένος, ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο, ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του, ή κοιμάται στον δρόμο — και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία” στον θύλακα.

“Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Έθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα”, επέμεινε ο κ. Μανσούρ, καλώντας τα κράτη μέλη να μεταχειριστούν τους συμπατριώτες του “με αξιοπρέπεια”: “Σώστε τους. Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ