Νίκας: “Συλλογή απορριμάτων από 1η Δεκεμβρίου και καθαρισμός των Δήμων από τα σκουπίδια τον νέο χρόνο”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε απόψε στο Διοικητήριο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ενημερώνοντας για την επίσκεψη που προηγήθηκε στην δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, λέγοντας πως “γίνεται θεάρεστο κοινωνικό έργο και σε αυτό το παράρτημα από τον π.Αντώνιο”, παραδίδοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα ο κ.Νίκας τόνισε πως θα φτιαχτεί κι ένας αθλητικός χώρος μέσα στη δομή από την Περιφέρεια.

Με ελικόπτερο τα υλικά για τα μέτρα σταθεροποίησης των βράχων στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για την σύμβαση που υπέγραψε για το Κάστρο της Μονεμβασιάς που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων σταθεροποίησης των βραχωδών πρανών του κάστρου της Μονεμβασίας, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ.
Το αντικείμενο της σύμβασης, που υπογράφηκε στην Τρίπολη, σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, φθάνει τα 1.613.452,24 (χωρίς ΦΠΑ) και η πίστωση προέρχεται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου προβλέπονται, καθαιρέσεις επικρεμάμενων βράχων, κατασκευές λιθοδομών, αγκυρώσεις μεμονωμένων τεμαχίων,  τοποθέτηση μεταλλικού πλέγματος, κατασκευή και τοποθέτηση βραχοπαγίδων, σταθεροποιητικά έργα, καθώς και ενόργανη παρακολούθηση της κατάστασης. Η προθεσμία ολοκλήρωσης των πιο πάνω εργασιών -μέρος των οποίων θα απαιτήσει την χρήση ελικοπτέρου για τη μεταφορά υλικών στα πρανή του κάστρου- είναι 18 μήνες.
Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό, όσο και ειδικό έργο, μπαίνει σε φάση υλοποίησης, η Περιφέρεια προχωρεί και την διαδικασία που αφορά στο έργο φωτισμού του κάστρου της Μονεμβασίας.

Διαχείριση σκουπιδιών

Από την 1η Δεκέμβρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραλαμβάνει σκουπίδια από όλους τους Δήμους, στο πλαίσιο του έργου της κεντρικής διαχείρισης, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις που έκανε στο Διοικητήριο της Καλαμάτας…

“Ελπίζω, για να μη μην εκφράσω βεβαιότητα, ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα πάρουμε τα απορρίμματα. Και προφανώς από το νέο χρόνο, σε συνεργασία με τους Δήμους, θα καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό της Πελοποννήσου από τις χωματερές και γενικά για τη βελτίωση της καθαριότητας σε όλους τους Δήμους. Υπάρχει στήριξη της Μάνης. Δεκέμβρη για τα σκουπίδια συνολικά για όλους τους δήμους” ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης κ. Νίκας. 

Εξελίξεις έργων στις πυρόπληκτες περιοχές

Σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα σημείωσε πως συνολικά έχουν εξελιχθεί έργα πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ δίνεται βάρος σε καθαρισμούς ρεμάτων, ποταμών και θα ακολουθήσουν και τα τεχνικά έργα προστασίας. Άμεσα δε στο πλαίσιο και της σύσκεψης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ανέφερε πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Εκσυγχρονισμός Διοικητηρίου

Στάθηκε παράλληλα και στα όσα σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του Διοικητηρίου – ένα έργο που από την πρώτη στιγμή της θητείας του σχεδιάστηκε και φθάνει ήδη σε φάση υλοποίησης – και το ζήτημα της μεταφοράς των υπηρεσιών στο κτήριο των σχολών Παπαφλέσσα, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται στο ιδιοκτησιακό και πως δήμος Καλαμάτας και Επιμελητήριο θα βρουν το δρόμο της συνεργασίας για την περαιτέρω προοπτική.

Έργα ύψους 800.000€ στο Δήμο Τριφυλίας

Δύο συμβάσεις έργων και μία προγραμματική -συνολικής δαπάνης 797.402 ευρώ- υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας, όπου είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου.

Οι δύο εργολαβικές συμβάσεις αφορούν, η μία στην βελτίωση και συντήρηση της επαρχιακής οδού Φιλιατρών – Χριστιανούπολης έργο με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ και η δεύτερη στην προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Καλού Νερού – Ελαίας, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Η προγραμματική σύμβαση -ύψους 317.402 ευρώ- αφορά στην δημιουργία αθλητικού κέντρου σε χώρο 7 στρεμμάτων που βρίσκεται ανατολικά του δημαρχείου της Κυπαρισσίας, τον οποίον παραχώρησε η Περιφέρεια στο δήμο.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα επισκεφθεί εκ νέου την Κυπαρισσία, για την υπογραφή 2 νέων συμβάσεων, η μία εκ των οποίων θα αφορά το νέο οδικό δίκτυο Φιλιατρών – Γαργαλιάνων και η άλλη τις υποστηρικτικές ενέργειες λειτουργίας της ζωαγοράς Κοπανακίου.

Πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας στα “Ναυαρίνεια

Αύριο το πρωί θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα παραδώσει, μαζί με τον Δήμαρχο Πύλου Νέστορος, πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπο΄ύλου για την εκδήλωση των Ναυαρινείων. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΑ για συναντήσεις για το φυσικό αέριο.

Υπογραφή της σύμβασης για το γήπεδο του Μεσσηνιακού

Στη συνέχεια υπέγραψε συμβάσεις με αναδόχους έργων στην ΠΕ Μεσσηνίας, όπως την ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου του Μεσσηνιακού με συνθετικό τάπητα, έργα στην ακτογραμμή Κιτριές προς Καλαμάτα, μια σύμβαση 82.000 για τα σκουπίδια στη Δυτική Μάνη, τονίζοντας πως “από 1η Δεκεμβρίου θα παίρνουμε απορρίμματα και από το νέο χρόνο θα καθαρίσουμε τους Δήμους από τα σκουπίδια”.

Θέμα με τις “σταλίες”

Τέλος ρωτήθηκε για το θέμα που έχει προκύψει με τις “σταλίες” που εργολάβοι ζητάνε 172.800.000 για αποζημιώσεις και ανέδειξε ο Νίκος Γόντικας, με τον Παναγιώτη Νίκα να απαντά: “Επί των ημερών μου δυο χρόνια δεν υπάρχει εντολή για καμία σταλία. Έχουμε ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα με την Περιφέρεια που διαθέτει ένα ικανότατο δυναμικό από επτά νομικούς” και αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά όλα τα θέματα του παρελθόντος που προκύπτουν.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *